nlc.hu
Baba
WHO-ajánlás: inkubátor helyett bőrkontaktus a koraszülötteknél

Inkubátor helyett tegyék az anya mellkasára a koraszülöttet – Új irányelvet adott ki a WHO

A születés utáni azonnali bőrkontaktus az anyával nemcsak érzelmi szempontból fontos, hanem növeli a koraszülöttek túlélési esélyét is.
Inkubátorban lévő koraszülött baba

Új iránymutatást tett közzé az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koraszülöttek és az alacsony súllyal született csecsemők egészségügyi állapotának javítása érdekében. Azt javasolják, hogy

születés után az inkubátorba helyezés helyett azonnal biztosítani kell az anya és a baba közötti bőrkontaktust.

Az iránymutatás minden olyan csecsemőre vonatkozik, aki a 37. hét előtt vagy 2,5 kilogrammnál alacsonyabb súllyal született, kivéve azokat, akiknek légzéstámogatásra, gépi lélegeztetésre van szükségük vagy sokkos állapotban vannak.

Mivel a koraszülötteknek nincs elég testzsírjuk, sokuknak gondot okoz a saját hőmérsékletük szabályozása, amikor megszületnek. Ezeket a csecsemőket a korábbi ajánlások szerint kezdetben el kellett különíteni az anyától. és először inkubátorban vagy melegítőben kellett stabilizálni az állapotukat. Ez átlagosan körülbelül 3-7 napig tartott. A kutatások azonban mostanra kimutatták, hogy a kenguru módszer – amikor amint lehet, az anya mellkasára helyezik a babát – sokkal több életet ment meg, csökkenti a fertőzéseket és a hipotermiát, valamint jó hatással van a baba táplálására.

Ez jelentős változást jelent a korábbi útmutatásokhoz és a bevett klinikai gyakorlathoz képest. Ha születés után nem választják el az anyától a csecsemőt, hanem biztosítják számukra a közelséget, az óriási egészségügyi előnyökkel jár

– olvasható a WHO közleményében.

Bár az ajánlás különösen a szegényebb országokban lehet fontos – ahol nem mindig férnek hozzá a modern berendezésekhez vagy akár megbízható áramellátás sincs –, a magas jövedelmű országokban is ugyanannyira érvényes, és elősegíti a koraszülöttek ellátásának újragondolását.

„A szülővel való első ölelés nemcsak érzelmileg fontos, hanem abszolút kritikus a kis súllyal született és koraszülött csecsemők túlélési esélyeinek és egészségi állapotának javítása szempontjából is” – jelentette ki Dr. Karen Edmond, a WHO újszülöttek egészségéért felelős orvosigazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top