nlc.hu
Baba

22 hetesen született ikerpár

Guinness-rekordot döntött a 22 hetesen született kanadai ikerpár

Egy hajszálon múlott a babák túlélése.
Guiness-rekorder babák

Guinness-rekorderek lettek Adiah és Adrial Nadarajah, egy kanadai pár gyermekei, akik 126 nappal a kiírt dátum előtt születtek, ezzel megdöntve egy korábbi rekordot, amelyet 2018-ban az amerikai Iowa államban született ikrek állítottak fel 125 nappal – írta meg a BBC.

Az ikreknek nagyon nagy szerencséje volt, ugyanis ha egy órával előbb születnek, akkor a kórház nem kezdte volna meg az életben tartásukat – a jelenlegi irányelvek szerint a 22 hétnél fiatalabb koraszülöttek esetében nincs esély a túlélésre.

Az anyuka elmondta, hogy amikor mindössze 21 hetes és öt napos terhesként megindult a szülés, az orvosok azt mondták neki, hogy a babák nem életképesek, és 0% esélyük van a túlélésre. A nőnek ez volt a második terhessége, miután először elvesztette a babát.

A legtöbb kórház a 24-26. hét előtt született gyermekeket alapvetően életképtelennek ítéli, de a házaspár egy speciális, torontói intézményben járt, ahol van újszülött intenzív osztály is. Miután a szülők megtudták, hogy a babákat csak akkor teszik gépre, ha a 22. hét után születnek meg, mindent megtettek, hogy kihúzzák addig.

Az anya elmondta, hogy a 21. hét végén az erős vérzései ellenére azért imádkozott, hogy még néhány óráig ne szülessenek meg az ikrek. A babák végül kevesebb mint két órával a 22. hétbe lépés után jöttek világra, és köszönhetően az orvosi beavatkozásnak, ma már egyévesek.

Bár a gyerekek több egészségügyi problémával is küzdenek, a szülők szerint alapvetően rendben vannak és boldogok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top