nlc.hu
Baba

Az első anyaméhtranszplantáció Ausztráliában

Odaadta saját méhét a lányának, hogy még egy gyereket szülhessen

A nő most az édesanyja méhében hordja ki második gyerekét.

Michelle Bryant úgy döntött, hogy a legnagyobb ajándékot adja lányának, Kirstynek, hogy második gyermeke születhessen – és a lánya alig egy héttel az átültetés után teherbe esett.

A 30 éves Kirsty Ausztrália első méhátültetésen átesett nője. Az USA-ban 2016-ban zajltot az első méhtranszplantáció, ám a műtét végül sikertelen lett. Az az új-dél-walesi Coffs Harbourból származó nőnek szüksége volt a transzplantációra, mivel első gyermeke, Violet születése után vérzés miatt életmentő méheltávolításon esett át.

Kirsty azonban részt vett egy kutatási kísérletben a Sydney-ben, és szeretett anyukája volt a donor.

A 16 órás műtét jól sikerült, és egy embriót ültettek az anyaméhbe, abba, ahol egykor Kirsty is fejlődött.

Kirsty terhessége magas kockázatúnak számít, ezért egészen decemberig, amikor babája megszületik, szoros megfigyelés alatt tartják, és várhatóan a 37. héten császármetszéssel fogja világra hozni gyerekét.

Mivel nincsenek a méhéhez kapcsolódó idegei, így ha vajúdna, nem érezne összehúzódásokat. A terhesség 18. hetétől fogva kéthetente is ellenőrizni fogják.

A méhátültetés átmeneti intézkedés, amely várhatóan körülbelül öt évig jelenthet megoldást a hasonló helyzetben lévő nők számára.

„Az emberek folyton azt mondják, hogy ez egy csoda, de próbálom emlékeztetni őket: Nem, ez tudomány” – mondta Kirsty.

(via)

terhes nő hasa

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top