nlc.hu
Baba

Ez a teszt megmentheti a babát a fulladástól

„Ez a teszt megmenti a babád a fulladástól a hozzátáplálás idején” – mondja az egykori mentőápoló

Az egész mindössze egy másodperc, de bizonyos esetekben életmentő lehet.
Ez a teszt segít megelőzni a fulladásveszélyt.

A hozzátáplálás, azon túl, hogy a baba életének egy kétségkívül rendkívül izgalmas időszaka, sok – főleg első gyerekes szülőnek – maga a földi pokol: leginkább az attól való félelem miatt, hogy gyermekük egy rosszul kiválasztott étel miatt félrenyel, vagy fulladozni kezd. Ezt a félelmet igyekszik most enyhíteni egy egykori New York-i mentőápoló, Nikki Jurcutz.

Jurcutz legfrissebb videójában egy egyszerű – egy másodperc alatt végrehajtható – tesztet mutat meg, amivel állítása szerint még a rutintalan szülők is magabiztosan meg tudják állapítani, hogy az adott étel veszélyes-e vagy sem.

A teszt végső soron egy nyomáspróba: a nagy- és a mutatóujjunk közé vett ételdarabot meg kell próbálnunk összenyomni. Ha sikerrel járunk, az apró falatot nyugodtan adhatjuk a gyermeknek, mert nagy valószínűséggel meg tudja majd rágni. „Ha az ételt nem tudjuk az ujjunkkal összenyomni, akkor azt tegyük félre, mert veszélyes lehet a babára nézve” – írta a videóhoz Jurcutz.

A videó már csak azért is fontos, mert a fulladás sajnos a legtöbb országban megtalálható a gyermekhalálozás vezető okai között. Jurcutz egyébként a videóban felhívja a figyelmet arra is, hogy a hozzátáplálás során az ételeket mindenképpen babák számára is biztonságos formában és méretben (lehetőleg 1×1 centiméteres kockákban) tálaljuk, valamint arra, hogy étkezés közben soha, semmilyen körülmények között ne hagyjuk felügyelet nélkül a kisbabánkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top