nlc.hu
Baba

Okosabb lesz a gyerek, ha sportol és olvas

Agykutatók tippje: két tevékenység, amitől okosabb lesz a gyerek

Egy új tanulmány szerint a két elfoglaltság összefügg a jobb kognitív képességekkel.

Ha azt szeretnéd, hogy okosabb legyen a gyereked, írasd be valamilyen szervezett sporttevékenységre, valamint érd el, hogy a videojátékok helyett vegyen könyvet a kezébe – derül ki egy új tanulmányból.

A Kelet-finnországi Egyetem idegtudománnyal foglakozó szakemberei két éven át követtek 504 gyereket, akik 6 és 9 év közöttiek voltak. A kutatók megállapították: azoknak a gyerekeknek, akik több időt töltöttek olvasással és csapatsportokban való játékkal, gondolkodási képességeik jobban fejlődtek, mint azoknak, akik más tevékenységekkel töltötték az idejüket, köztük a felügyelet nélküli számítógépezéssel vagy rendszer nélküli, szabad játékkal. 

A legjobb eredmények akkor születtek, amikor a gyerekek a több sportolást és olvasást egészséges táplálkozással kombinálták. Ezt a kutatók úgy határozták meg mint a hagyományos északi étrendet, amely alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és kevesebb vörös húst, illetve kolbászféléket tartalmaz.

Egy kislány könyvet olvas

Az olvasás egyik tevékenység, ami javítja a gyerek kognitív képességeit (Fotó: Unsplash)

„A jobb minőségű étrend, valamint a több szervezett sportolás és olvasás összefüggött a jobb kognitív képességekkel” – írták a szakemberek. Ez egybevág azokkal a korábbi kutatási eredményekkel, amelyek egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a fokozott fizikai aktivitás és a jobb agyi funkciók, köztük a memória és a tanulási képességek között.

Más tanulmányok már kimutatták, hogy a sportoló gyerekek önbecsülése gyakran magasabb, szorongásuk és depressziójuk pedig alacsonyabb, mint társaiké. A csapatsportok különösen a mentális egészséget erősítik, mivel a fizikai aktivitást a szociális fejlődéssel ötvözik. A szakemberek azonban a strukturált és a strukturálatlan játék egészséges keverékét ajánlják a gyerekeknek. Előbbivel célzottabb lehet a tanulás, utóbbi pedig elősegíti a kreativitás és a önmotiválás kialakulását.

A Cambridge-i Egyetem egy korábbi tanulmánya szerint a kedvtelésből való olvasás a gyerekek jobb mentális egészségével, kreativitásával és gondolkodási képességeivel függ össze. A Cincinnati Gyermekkórház vizsgálatai szerint pedig azok a gyerekek, akik több időt töltenek olvasással, magasabb pontszámot érnek el a kognitív teszteken, mint azok, akik ezt az olvasásra szánt időt képernyőidővel helyettesítik. A kognitív fejlődés akadályozottá válik, ha a gyerek felügyelet nélkül tölti az idejét a képernyő előtt – állapították meg most a Kelet-Finnországi Egyetem kutatói.

Ha nem tudod, hogyan vedd rá a gyerekedet arra, hogy kevesebbet videojátékozzon, és helyette több sportoljon vagy olvasson, a szakértők óvatos és átlátható megközelítést javasolnak. Kerüld az olyan fordulatokat, hogy „mert én azt mondtam”, amikor új dologra próbálod rávenni a gyereket. Ehelyett magyarázd el neki, hogy az olyan tevékenységek, mint az olvasás vagy a csapatsport hosszú távon hogyan teszik őt okosabbá.

(CNBC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top