nlc.hu
Baba

Túl hosszú a neve Fernando Fitz-James Stuart spanyol herceg kislányának

Szédítően hosszú nevet kapott a spanyol herceg kislánya, így nem tudják anyakönyvezni

Fernando Fitz-James Stuart kislánya egy 25 szóból álló nevet kapott, amit a szülők kénytelenek lerövidíteni, hogy nyilvántartásba vegyék a gyereket.

Fernando Fitz-James Stuart spanyol arisztokratának jelentősen le kell rövidítenie lánya nevét, ha azt akarja, hogy törvényesen nyilvántartásba vegyék a gyerekét.

Huéscar 17. hercege, Alba hercegségének trónörököse és felesége, a 31 éves Sofía Palazuelo nemrég tartották második gyermekük keresztelőjét a Sevilla történelmi központjában található San Román plébánián október 7-én.

Sofia Palazuelo és Fernando Fitz-James Stuart a kislányukkal, Sofiával a Clinica del Rosario kijáratánál a spanyolországi Madridban, 2023. január 13-án

Sofia Palazuelo és Fernando Fitz-James Stuart a kislányukkal, Sofiával a Clinica del Rosario kijáratánál a spanyolországi Madridban, 2023. január 13-án (Fotó: Jose Oliva/Europa Press via Getty Images)

Az idén januárban született kislány ezt a nevet kapta:

Sofía Fernanda Dolores Cayetana Teresa Ángela de la Cruz Micaela del Santísimo Sacramento del Perpetuo Socorro de la Santísima Trinidad y de Todos Los Santos.

Tisztelgés az ősök előtt

A szédítően hosszú nevet jócskán meg kell kurtítania a 33 éves hercegnek és párjának, ha azt akarják, hogy az anyakönyvvezető is elfogadja. A vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy az állami nyilvántartásba vételkor a gyereknek legfeljebb egy összetett (kötőjeles) vagy legfeljebb két különálló, egyszerű vezetékneve lehet.

A 11 különböző névből, 25 szóból álló elnevezés egyebek mellett tisztelgés a spanyolok kedvence, a néhai Alba hercegnő előtt – akinek még a pápa előtt sem kellett meghajolnia –, valamint kifejezi más családtagok iránti megbecsülésüket, és vallásos utalásokat is tartalmaz.

Az első nevet, a Sofíát az édesanyja, illetve nagyanyja, Sofía Barroso tiszteletére választották; a másodikkal, a Fernandával az apja, valamint dédnagybátyja, Fernando Martínez of Irujo, San Vicente del Barco márkija előtt tisztelegnek.

Alba hercegnő Guinness-rekorder volt

A herceg és Sofía Palazuelo 2018-ban kötötték össze az életüket egy pazar ceremónia keretében Fernando Fitz-James Stuart családi birtokán Madridban. A herceg a Spanyolország leggazdagabb asszonyaként ismert néhai Alba hercegnő nyolc unokájának egyike.

A népszerű hercegnő 88 éves korában, 2014-ben halt meg, és természetesen ő is kilométeres névvel büszkélkedhetett:

María del Rosario Cayetana Paloma Alfonsa Victoria Eugenia Fernanda Teresa Francisca de Paula Lourdes Antonia Josefa Fausta Rita Castor Dorotea Santa Esperanza Fitz-James Stuart y de Silva Falcó y Gurtubay.

Ám ha ez még nem lenne elég, Alba hercegnő viselte a világon a legtöbb nemesi címet, amivel Guinness-rekorder volt: 14-szeres spanyol nagyhercegnő, ötszörös hercegné, egyszeres grófnő-hercegné, 18-szoros márkiné, 18-szoros grófnő és egyszeres vikomtesz. Mindez a származásában nyomon követhető nemzetek és házasságok bonyolult kombinációjának köszönhető.

Az extrovertált hercegnő egyébként imádta a botrányokat, és sportot űzött abból, hogy megdöbbenést keltsen: még élete utolsó évében is bikiniben strandolt, két évvel korábban pedig hozzáment egy nála 26 évvel fiatalabb férfihoz.

A leghosszabb nevű ember a világon

A hercegi pár kislányának neve semmiségnek tűnik ahhoz képest, hogy hogyan hívták a világ leghosszabb nevű emberét. Az 1914-ben született férfi Németországban született, majd az Egyesült Államokba emigrált, és ott halt meg 1997-ben.

Összesen 26 keresztnévvel rendelkezett, melyek mindegyike az angol ábécé más-más betűjével kezdődött ábécé sorrendben, ezeket pedig egy 666 betűből álló, egyszavas vezetéknév követte.

Íme a teljes, 747 karakter hosszú hivatalos név (a kötőjeleket mi tettük bele):

Adolph Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorffwelchevoralternwarengewissenhaft-schaferswessenschafewarenwohlgepflegeundsorgfaltigkeitbeschutzen-vonangreifendurchihrraubgierigfeindewelchevoralternzwolftausendjahres-vorandieerscheinenvanderersteerdemenschderraumschiffgebrauchlichtals-seinursprungvonkraftgestartseinlangefahrthinzwischensternartigraumauf-dersuchenachdiesternwelchegehabtbewohnbarplanetenkreisedrehensich-undwohinderneurassevonverstandigmenschlichkeitkonntefortpflanzenund-sicherfreuenanlebenslanglichfreudeundruhemitnichteinfurchtvorangreifen-vonandererintelligentgeschopfsvonhinzwischensternartigraum.

A férfi egyébként maga is ritkán írta le a teljes nevét, aláírásként legtöbbször a Hubert B. Wolfe + 666-ot használta.

(Daily Mail, People)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top