nlc.hu
Család

A világ leghosszabb személyneve

26 keresztneve volt a világ leghosszabb nevű emberének

A Guinness-rekorder német férfi 26 keresztneve együttvéve is rövidebb volt, mint az egyetlen vezetékneve.

Hubert Blaine Wolfe­schlegel­stein­hausen­berger­dorff Sr. – ez volt az erősen rövidített neve annak az embernek, aki a valaha használt leghosszabb személynevet viselte és birtokolta a vonatkozó Guinness-rekordot is. Az 1905-ben született férfi összesen 26 keresztnévvel rendelkezett, melyek mindegyike az angol ábécé más-más betűjével kezdődött ábécé sorrendben, ezeket pedig egy 666 betűből álló, egyszavas vezetéknév követte. 

A rekorder teljes, hivatalos neve a következő volt: Adolph Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus Wolfeschlegel­steinhausen­bergerdorff­welche­vor­altern­waren­gewissenhaft­schafers­wessen­schafe­waren­wohl­gepflege­und­sorgfaltigkeit­beschutzen­vor­angreifen­durch­ihr­raubgierig­feinde­welche­vor­altern­zwolfhundert­tausend­jahres­voran­die­erscheinen­von­der­erste­erdemensch­der­raumschiff­genacht­mit­tungstein­und­sieben­iridium­elektrisch­motors­gebrauch­licht­als­sein­ursprung­von­kraft­gestart­sein­lange­fahrt­hinzwischen­sternartig­raum­auf­der­suchen­nachbarschaft­der­stern­welche­gehabt­bewohnbar­planeten­kreise­drehen­sich­und­wohin­der­neue­rasse­von­verstandig­menschlichkeit­konnte­fortpflanzen­und­sich­erfreuen­an­lebenslanglich­freude­und­ruhe­mit­nicht­ein­furcht­vor­angreifen­vor­anderer­intelligent­geschopfs­von­hinzwischen­sternartig­raum Sr.

 Hubert Blaine Wolfe­schlegel­stein­hausen­berger­dorff Sr.

Hubert Blaine Wolfe­schlegel­stein­hausen­berger­dorff Sr. (Fotó: Wikipedia)

A férfi 1904-ben Németországban született, később az Egyesült Államokba emigrált és – nomen est omen – betűszedőként dolgozott. Először 1938-ban keltett komolyabb feltűnést, amikor is a neve teljes hosszában bekerült a philadelphiai telefonkönyvbe. 

Extrém hosszúságú nevét, de még annak rövidített változatát is számos alkalommal elírták, hivatalos iratokon is. Rosszul került be például a választói névjegyzékbe, de előfordult olyan is, hogy a közüzemi számláin tüntették fel helytelenül a nevet. A férfi pedig addig nem is volt hajlandó kiegyenlíteni a számláit, míg a szolgáltató nem javította a hibát. Ekkortól már helyesen, több sorban írták ki a nevét.

„Ha valaki a nevemen szólít, nem is kérdés, hogy kire gondol… Nem szeretek a csordához tartozni” – nyilatkozta a férfi 1964-ben az Associated Press hírügynökségnek. A cikkben teljes hosszában szerepeltették a nevét, ám az anyagot átvevő újságok többsége képtelen volt nyomdahibák nélkül reprodukálni azt.

A férfi egyébként maga is ritkán írta le a teljes nevét, aláírásként legtöbbször a Hubert B. Wolfe + 666-ot használta. 

1975 és 1985 között Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff a Guinness-rekordok könyvében is szerepelt, mint a leghosszabb személynév birtokosa. A kiadványhoz egy fotót is készítettek róla (lásd fent), melyen egy, a nevét tartalmazó papírlapot tart a kezében – a nevet azonban ezen is elírták. 

És hogy pontosan mi is volt a név eredete? Wolfe­schlegel­stein­hausen­berger­dorff erről annak idején úgy nyilatkozott, hogy a dédapja alkotta a vezetéknevet még a 19. században, amikor a német zsidóknak második nevet kellett felvenniük. A vezetéknév egy farkasölő történetét meséli el, akinek az ősei 1 200 000 évvel ezelőtt a csillagközi térből érkeztek a bolygóra, hogy megalapítsák az intelligens emberiség új faját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top