nlc.hu
Baba
Szoptató anyukák segítették ki az orángutánmamát

Szoptató anyák segítettek az orángutánmamának, aki nem tudta, hogy etesse kicsinyét

A dublini állatkert orángutánja két kölyköt már elvesztett azért, mert nem tudta megfelelően táplálni őket.

Amikor a dublini állatkertben híre ment, hogy a 19 éves borneói orángután, Mujur ismét anyai örömök elé néz, nem akármilyen döntést hoztak. Mivel az idős nőstény két kölykét már elvesztette mert nem tudta megfelelően táplálni őket, az illetékesek úgy döntöttek, külső segítséget kérnek – írja az ABCNews.

A következő hónapokban 30 kismama – és velük együtt újszülött gyermekük – látogatta meg az akkor még várandós Mujurt, hogy megmutassák neki, hogyan gondoskodjon az újszülöttjéről. Az édesanyák az orángután kifutójának ablakában szoptatták gyermekeiket, hogy Mujur eltanulhassa a fogásokat.

Szoptató anyák segítettek az orángutánmamának, aki nem tudta, hogy etesse kicsinyét

Szoptató anyák segítettek az orángutánmamának, aki nem tudta, hogy etesse kicsinyét (Fotó: Dublin Zoo)

Az orángután végül idén július 31-én adott életet kölykének – egy kis hímnek -, akit a gondozói szerint a tanultaknak megfelelően gondozni is kezdett. Sajnos ezzel együtt Mujurnak még így is komoly gondjai akadtak azzal, hogyan helyezze mellre az újszülöttjét, ezért a gondozók úgy határoztak, a biztonsága érdekében elválasztják anyát és újszülöttjét, akit most gondozók garmadája táplál – cumisüvegből.

„Az állatkertünk belső szabályzata előírja, hogy ilyen és ehhez hasonló helyzetekben a gondozók csak akkor avatkozzanak közben, ha nagyon muszáj. Egyéb esetben mindennek a lehető legtermészetesebbnek kell lennie” – nyilatkozta az állatkert szóvivője.

Reméltük, hogy a mostani kölyöknél szerencsésebben alakulnak a dolgok Mujur számára és gondját tudja majd viselni. Őszintén, ebben a kimenetelben reménykedtünk.

A szóvivő hozzátette, a kis újszülöttről jelenleg egy egész csapat gondoskodik. „Mindannyian nagyon büszkék, hogy részt vehetnek a kis orángután gondozásában” – nyilatkozta, majd hozzátette, addig gondoskodnak majd a kismajomról, míg elég erős nem lesz hozzá, hogy új otthonába költözzön: a brit Monkey World elnevezésű intézménybe, ahol olyan kismajmokról gondoskodnak, akiket elutasított az édesanyjuk. 

A bébi egy Monkey World nevű intézménybe kerül.

A bébi egy Monkey World nevű intézménybe kerül. (Fotó: Dublin Zoo)

Mivel az egész csapat reménytelenül beleszeretett az újszülöttbe, tudják, hogy a búcsú meglehetősen fájdalmas lesz majd, annak ellenére is, hogy pontosan tudják, ezután a lehető legjobb helyre kerül majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top