Bárcsak tudtam volna – többet arról, milyen egy narcisztikus személyiségzavarossal a párkapcsolat

A nárcisztikus személyiségzavar férfiakat és nőket is érint egyaránt. Már az első randin ki lehet szúrni, ha nem jó az irány. A Bárcsak tudtam volna szexpodcast nyolcadik adásában Sereg Tímea beszélget a nárcisztikus személyiségzavarról – párkapcsolati vonatkozásban – Barkász Heléna klinikai szakpszichológussal.

Felmagasztal, agyondicsér, majd a földbe döngöl. Az indulatait képtelen felnőttként kezelni, és ha nem kapja meg azt, amit akar, eltapos. Nagyjából így lehetne összefoglalni, milyen is az az ember, aki nárcisztikus személyiségzavaros. Azok, akik együtt élnek olyasvalakivel, aki szélesebb spektrumban nárcisztikus, tudják, hogy mennyire bántó lehet a viselkedésük. Azt azonban kevesen tudják, hogyan nyilvánul meg a mindennapokban a személyiségzavar problémája, mi mindent kell átélnie a partnernek, és mennyire nehéz a szakítás.

Fotó kredit: GettyImages

Fotókredit: Getty Images

A Bárcsak tudtam volna szexpodcast nyolcadik adásában Sereg Tímea beszélget a nárcisztikus személyiségzavarról – párkapcsolati vonatkozásban – Barkász Heléna klinikai szakpszichológussal. 

 

A podcast kulcsmozzanatai:

1:26 – A nárcisztikusok ráéreznek arra, kikkel érdemes randizni

5:00 – Nem tudhatod jobban, amit ő tud, nem lehetsz jobb nála, muszáj, hogy mindig lenyomjon

13:00 – Randizásnál mire érdemes figyelni? Hogy szúrhatjuk ki a nárcisztikust?

16:00 – Az Éles tárgyak című sorozatban az anya karaktere nárcisztikus, de Thomas Mann József és testvérei című könyvében is megtalálható egy nárcisztikus karakter

25:00 – Elvárás a nárcisztikusnál, hogy nem lehet a társának másvalami fontos, mint neki

30:20 – A partner az elején tényleg örül annak, hogy valaki megmondja, mi a jó, ha döntenek helyette, ha dicsérik

35:30 – Tényleg fogalmuk sincs arról, hogy milyen mélyen hatnak a partnerükre, és mennyire bántóak

40:30 – Mikor van az, hogy a nárcisztikus jellemvonás segítheti az életet? Hol van az a határ, amikor romboló a nárcisztikusság?

Fotó kredit: GettyImages

Fotókredit: Getty Images

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top