Család

Mit kell tisztázni a nõk esetében?

Míg a központokban a túlterheltség miatt több hetes várakozás elõzi meg az elsõ vizsgálatot, a helyi nõgyógyászati szakrendelésen a legfontosabb kérdésekre néhány nap alatt választ kaphatunk.





1. Az első és legfontosabb – egyben legegyszerűbb – teendő a menstruációs ciklus megfigyelése három hónapon keresztül. Ezt otthon kell lebonyolítani.

A természetes családtervezésnél szokásos módon érdemes a megfigyelést végezni, mely az ébredési hőmérséklet és a hüvelyváladék állagbeli változásának feljegyzéséből áll.

A méréshez Konc doktor egyszerű, higanyos lázmérő használatát javasolja, mivel a több éve használt digitális hőmérőknél pontatlan kijelzés is előfordul. A havi görbéből kiderül, hogy volt-e peteérés. Ennek megtörténtét átmeneti, tizenkét-huszonnégy órán át tartó, 0,5˚C-os hőemelkedés jelzi.

A hőmenet a peteérést követően nagyjából tíz napig az alaphőmérséklethez képest három tizedes emelkedést mutat, majd a menstruáció előtt két nappal visszaáll az eredeti szintre. 

2.  A rutin nőgyógyászati vizsgálat során rákszűrést végeznek, megvizsgálják a hüvelyváladékot. 

3.  Mivel ez utóbbiból nem derül ki, hogy a nőnek nincs-e clamydia fertőzése, e méhnyakban élősködő kórokozó kimutatására külön vizsgálatot kell végezni, igen gyakori ugyanis, hogy a meddőség hátterében épp ez a betegség áll. 

4.  A továbbiakban hüvelyi ultrahangvizsgálat segítségével tisztázzák a méh, a méhnyálkahártya és a petefészkek állapotát.
Az eddigiek alapján fény derül arra, ha valakinek petefészek cisztája, jóindulatú méhdaganata (miómája) vagy valamilyen rosszindulatú elváltozása van a belső nemi szerveknél. 





5.
 Az utolsó esedékes alapvizsgálat a petevezetékek átjárhatóságának ellenőrzése, ezt az eljárást hiszteroszalpingográfiának, röviden HSG-nek nevezik. Nem fájdalmas, de előtte görcsoldó fájdalomcsillapítót kap a páciens. Korábbi kismedencei gyulladások is eredményezhetik a petevezeték letapadását. Először fecskendő segítségével kontrasztanyagot juttatnak a méhnyakba. Ezt röntgenvizsgálat követi, s a képernyőn jól látható, hogy a kontrasztanyag akadálytalanul el tudott-e jutni a petevezetékekbe. 

6.  Ha a diagnózis kétséges, vagy látható, hogy letapadásról van szó, további beavatkozás következik, többnyire laparoszkóp segítségével hatolnak be a hasfalon keresztül, és megkísérlik “átfújni” a letapadt petevezetőket.

Ezt a műveletet altatásban végzik, ezért egy-két napos kórházi tartózkodásra van szükség. Persze egyszerűbb, kockázatmentesebb eljárás volna az ultrahang vizsgálat alkalmazása erre a célra is, miután speciális kontrasztanyagot fecskendeznek a méhbe, de ez a módszer az esetek húsz százalékában téves diagnózist szül, ezért nem terjedt el a gyakorlatban.

Ha e vizsgálatsorozat végére értünk, a leletek birtokában már érdemes meddőségi központhoz fordulni, ahol további célzott vizsgálatok illetve kezelések következnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top