Család

A papának van valakije

Apa, anya, gyerek. Valamikor ilyen egyszerû volt a képlet. Mára alaposan összekuszálódtak a szálak. A házasságtörés a felnõttek számára sokszor indokolható. A gyerek számára azonban mindig érthetetlen.





Egy házasságban a félrelépésnek sokféle oka lehet, kalandvágy, szeretethiány, önigazolás, gyengédség, megértés utáni vágy. Te és a párod képesek vagytok valahogyan védekezni, ha valamelyikőtök más után kívánkozik, ha elhanyagoljátok egymást, ha egy harmadik személy némán, de beleszól az életetekbe. Egy kisgyerek azonban egy ilyen helyzetben végtelenül kiszolgáltatott. Érzi a feszültséget, de nem tudja tisztázni az okát. Szorongó lesz és kezelhetetlen.





Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Válni két kisgyerekkel »
• Válni négy gyerekkel » 
• Új (nevelő)apuka és gyerek »
• Kikezdtek a férjemmel »

Kapcsolódó cikkek:

• Váljak? »
• Akkor inkább elválok! » 
A kezdeti reakciók

Ha gyermeked éjszakánként átmegy aludni mellétek, ha beleszól a vitatkozásotokba, nem tudja, nem érti, mi okozza a feszültséget köztetek, de érzi, és szeretné helyrehozni a gondokat. A gyerekek első reakciója, hogy magukat okolják a hősként szeretett családfő rosszkedvéért, késői hazaérkezéseiért. Azt gondolják: azért veszekedős, mert valamit rosszul csinálnak. A család összetartásának felbomlása kezdetben feszültséget, majd szorongást és félelmet vált ki a gyerekekből.


Nem lehet becsapni

A gyerek a szüleit mindenhatónak hiszi, úgy gondolja, ha a papa igazán szeretné, nem hagyná el. A gyereket nem lehet becsapni, bármennyire is igyekeztek fenntartani a boldog szülők látszatát. Fiad vagy lányod talán még hamarabb megérzi a problémákat, mint ahogy te és a párod egymásnak bevallanátok azokat. Mindig vannak jelek, telefonálások, beszédes pillanatok, amelyek hamar felkeltik az érzékeny csöppség figyelmét. Nem azt tudja, hogy az apja egy másik nőről álmodozik, és megcsalja a feleségét, hanem azt, hogy hazudik.






Apa, ki ez a néni?

Amíg kicsi, nagyjából három- és hatéves kora között, mágikusan gondolkodik. A valóság és a saját képzelt világa között nincs határ. Úgy hiszi, ha valamit szeretne, azonnal megvalósul. Dühös az apjára, haragszik rá, rosszat kíván neki. Ettől bűntudatossá válik, az esetleg bekövetkező válásért önmagát hibáztatja. A félelemhez így bűntudat társul. A tartós személyiségsérülést mégis ki lehet védeni.





Egyszer itt, egyszer ott

Sok múlik az apukán is. Ő tulajdonképpen két tűz közé kerül: egyik oldalon ott az új barátnő vagy feleség, a másikon a gyerek. Tulajdonképpen lavíroznia kell a két oldal között. A gyermekednek nem elég feldolgoznia szülei házassági problémáit, ott van még a számára ismeretlen néni is, akit apukája ugyanúgy ölel, mint annak idején édesanyját. Nem érti, mi történt, csak azt érzékeli, ez neki nem jó: egyre kevesebbet van otthon apu, és anyu sokszor szomorú. Ezért egyvalakit hibáztat: az új nőt.
A férfiak azonban sokszor tévesen azt gondolják, szeretem ezt a nőt, ő is szeret engem, szeretem ezt a gyereket, ő is szeret engem, tehát ők is szeretik egymást. Ez nincs így. Az új partner és a gyermek kizárólag a kedvéért vannak együtt, ezért nem kérheti számon egyiküktől sem, ha nem kedveli a másikat.








A szorongás tünetei

Csecsemőkorban étvágytalan lesz, rosszul alszik, sokat sír, állandóan az ujját szopja. Az óvodás visszacsúszik egy fejletlenebb szintre. Újra bepisil vagy agresszívvé válik. A kisiskolás az agresszió burkoltabb formáival reagál. Például nem eszik, mert tudja, szülei aggódnak soványsága miatt, és ezzel bünteti őket. Esetleg beteg lesz, étvágytalan, iskolai eredménye romlik. 

Gyakran előfordul, hogy az apuka nem meri vállalni az új kapcsolatot a gyerek előtt, még akkor sem, ha komolyak a szándékai. Lelkiismeret-furdalást érezhet, amiért új partner mellett találta meg a boldogságot. Ilyenkor csak egyet tehetsz: folyamatosan beszélgettek a gyerekről és a gyerekkel, hogy mindenki könnyebben elfogadja a helyzetet. Persze ez nem megy minden gond nélkül, főként azért, mert a gyerek legtöbbször ellenségesen viszonyul az új „anyukához”. Minél kisebb, annál nehezebb megnyerni kegyeit. A harmonikus kapcsolat érdekében a férfi tehet a legtöbbet: neki kell megértetnie a helyzetet gyermekével, természetesen korának megfelelően.

Amire vigyázni kell

Először is, nem lehet a gyereket eszközként használnod, és a papát rajta keresztül visszaszerezni. Nyíltan meg kell mondanod, hogy a kapcsolat megromlott, hiszen a folyamatos feszültséget úgyis érzékeli. Az őt érdeklő kérdésekre meg kell adnod a választ. Ha válásra kerül a sor, akkor azt, hogy kinél fog lakni, mikor láthatja a másik szülőt. Meg kell nyugtatnod, hogy nem rá haragszik, sőt szereti is őt az a szülő, amelyik elmegy. A trauma nagysága attól is függ, hogy a gyermeked mennyi idős, amikor a válás éri.










Kérdéseiddel keresd meg szakértőinket!

Csikós Ágnes pszichológus, párkapcsolati szakértőnk
 blogjában többek között olvashatsz a párterápiáról is. Kérdéseidet közvetlenül neki is felteheted!

• Szakértői oldal, kérdezz-felelek: »
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top