Család

D. Tóth Kriszta: Anyák napján – büntetésben

Szinte látom, ahogy két vékony, szőkésbarna copffal a fejemen szavalom lelkesen: "De szép napra virradtunk, anyák napja van ma!" Mellettem gombahajú barátnőm, mögöttünk egy csokorban szeplős ovis fiúk. És mindannyian hófehér, ropogósra vasalt inget viselünk.

Aztán jött az Orgona ága, meg a Serkenj fel, kegyes nép! Mi énekeltünk, anyáink szipogtak. Ránk mosolygott a hajnal minden május első vasárnapján. Izgatottan próbáltuk a szövegünket, énekeltünk éjjel-nappal, és azon tanakodtunk hetekig, hogy sógyurmába tenyereljünk, vagy filcből varrjunk zsebes virágot édesanyánknak. Milyen gondtalanul éltünk! Egyszerű problémáink voltak, egyszerű bánatunk, egyszerű boldogságunk. A szó legnemesebb értelmében.

Azóta felnőttünk mindannyian. Ki kisebb, ki nagyobb szerencse birtokosa. Igazi, vérbeli gondjaink, drámai boldogságaink vannak. Fizetjük a számláinkat, törlesztjük a lakásrészletet, szerelembe esünk, házasodunk, elválunk. Gyermekünk születik, és nekünk szavalják a De szép napra virradtunk-at. Komolyan vesszük magunkat, mert ezt várják tőlünk. De május legelején, anyák napja környékén kibuggyan belőlünk a Gyermek. Viháncolunk a tavaszi napsütésben, szagoljuk a kertekből az utcára kandikáló orgonát, miközben titkon reméljük, hogy férfitársunk nem feledkezik meg az anyák napjáról, és a gyerekünk kezébe nyom majd egy csokor tulipánt.

Nagyjából eddig tart a film romantikus zenével aláfestett bevezetése. Ez idő tájt elhalkul a muzsika. És élénk, hadarós egyeztetés lép a helyébe. Mert az igencsak ritka ezen a világon, hogy az édesanyákat május első vasárnapján ünnepeljék, mint minálunk, Magyarországon. Hogy messzebb ne menjünk, Lolám másik hazájában, Nagy-Britanniában, valamint Írországban a negyedik böjti vasárnap, avagy pontosan húsvétvasárnap előtt három héttel van anyák napja. A gyerek születési helye, vagyis Belgium, viszont a nemzetközi anyák napja elnevezésű ünnepet üli, május második vasárnapján. Csakúgy, mint a norvégok vagy éppen az amerikaiak. De ehhez sem tartja magát mindenki. Luxemburg június második vasárnapján tartja az anyaünnepet. Nem csoda tehát, hogy tavasztájt minden héten fölteszi valaki azt a kérdést a családban, hogy „Jesszusom, nem ezen a hét végén van anyák napja?” Kivéve azokat a heteket, amelyek vasárnapján csakugyan valamelyikünk országában az anyákat ünneplik. Mert akkor rendszeresen elfelejtődik a dolog, egészen szombat estig. Vagy éppen vasárnapig, mint például idén, május negyedikén, a magyar anyák napján…

Lolától tavaly pici fehér tenyerét kaptam ajándékba, piros kartonszívre nyomtatva. A bölcsődéből hozta, nagyon büszkén. Aztán elmentünk kirándulni, és virágot szedett nekem az apjával a réten. Idén viszont… nos, idén nem voltak itthon. Úgy alakult, hogy nélkülem utaztak Angliába. Vagy, ha úgy tetszik, kaptam ajándékba egy hétvégét, amikor „csak” dolgoznom kellett. Egyébként lazsálhattam. De én persze sokkal szívesebben hajtottam volna bele a fejem a Lola-igába üres óráimban. Hiányérzetem – mikor máskor – anyák napjának reggelén érte el csúcspontját. Mivel erre nem volt otthon orvosság, internetes videotelefon segítségével próbáltunk meg enyhíteni tüneteimen. Összeszereltük, rácsatlakoztunk, tárcsáztam. Föltűnt a képernyőn az ismerős Nether Heyford-i kép, közepén Lynne nagymamával és Alexszal. De az én göndöröm nem volt sehol. „Lolaaa, hol vagy?” – kurjantottam bele a nagy nemzetközi éterbe. Az ottaniak noszogatására végül előjött a szekrény mögül. „Anyák napja van, Lolám, küldesz nekem egy puszit?” – próbálkoztam kitartóan. „Nem.” Az elutasítás egyértelmű volt. Elhűltem: „már nem szeret, és ezt éppen anyák napján adja a tudtomra.” Elvadult gondolataim kiülhettek az ábrázatomra, mert Alex és Lynne szinte egyszerre kezdték magyarázni a helyzetet. „Nagy játékban van éppen. Most evett, sokat. Ki akar menni a kertbe a nagyapja után.” De én pontosan tudtam, hogy mi a helyzet. Ugyanaz, mint mindig, amikor nem vagyok vele. Büntetésben vagyok. És a Lola-büntetés nem ismeri az anyák napját. Ha megérdemlem, akkor megérdemlem. Mire e gondolatmenet végére értem, már húzta is föl a gumicsizmáját. Gyors pá-t intett, és eltűnt a kertajtóban. Hétfőn este láttam legközelebb. Fáradt volt a repüléstől, elmélyülten szopta a hüvelykujját. Szinte repült felém az apja karjaiból. Belefúrta a fejét a nyakamba, csapzott fürtjei rátapadtak a bőrömre. Nem mondott semmit. Virágot sem hozott. Nem virradt, inkább esteledett. De én tudtam: mégis hiányoztam neki. Ez volt a mi furcsa, hétfői anyák napjánk.


Még több az e heti Nők Lapjából:

Gimnazisták szerkesztették a Nők Lapját »
Eper – a tavaszi gyümölcskirálynő! »
Dobó Kata elárulta szépségtrükkjeit »
Varázslatos tudás: a szülés »
Hogyan őrizzük meg fiatalságunkat? »
Dr. Csernussal, feketén-fehéren »

 

További kiemelt témáink a Nők Lapja április 28-án megjelenő, 22. számából:

Dobó Kata
A színésznő szépségétől elaléltak a kávézó teraszán a férfiak. Lehet utánozni, hiszen elárulta nekünk a trükkjeit

2 az 1-ben
Az ikrek havában járva bohókás, de annál praktikusabb ötlettől vezérelve, egy ruhát kétféleképpen ajánlunk

Lehet választani is?
A szülés témakörét feldolgozó sorozatunk első részéből megtudhatjuk, a szülő nő helyzete attól függően változik, milyen kórházat vagy orvost választott

Csak egy ugrás
Vadas Zsuzsa Horvátországba utazott, ahol az idő már májusban is nyaraláshoz való. Azt mesélte, rengeteg tengeri herkentyűt evett, és még napozott is

Élni-halni segítenek
Van, aki az anyaságot segít megélni, és van, aki azt választotta feladatául, hogy a beteg ember méltóképpen tudjon elbúcsúzni az élettől

A heti szerkesztő, Papp Diána ajánlásával
Hogyan maradjunk fiatalok?

Megszámoltam. Összesen hatféle krémmel kenem magam esténként. Az ágyam mellett tartom őket – szép sorban, biztos, ami biztos, nehogy egyet is kifelejtsek. Ha jól meggondolom, én ennyit teszek meg a fiatalságom megőrzéséért. Ja, és iszom. El ne felejtsem, olyan nehezen szoktattam magam rá arra a napi két és fél liter vízre. Nagyon kíváncsi voltam hát Dobó Kata szépségtrükkjeire, mit tudok ellesni tőle. Ő például a jógára esküszik, meggyőzően. Hulej Emese pedig arról ír, hogyan lehet méltósággal megöregedni. És figyelmeztet: az erre való felkészülést nem lehet elég korán kezdeni. Talán ezt is bele kellene vennem az esti szépítőprogramba? Már bizonyára rájöttek: jövő heti témánk a szépség és a fiatalság.

Továbbá: Szépség, Konyha, Egészség, Horoszkóp, Társkereső és még sok minden más!

Ne felejtsétek: Nőnek lenni jó!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top