Család

Szülj, ahogy jólesik!

Az "anyabarát" szülészeti szemlélet elterjedése egyelőre álom. Pedig az már nyilvánvaló, hogy mit kellene tenni a megvalósulásáért.
Szülj, ahogy jólesik!
Olvass tovább!
Fájdalomcsillapítás babavárás idején

Talán már megtervezted, hogyan szeretnél szülni: választott orvossal és szülésznővel, kórházban, vagy otthon? Gátvédelemmel, fájdalomcsillapítással, apával, dúlával vagy egyedül? Elgondolkodtál már azon, szeretnéd-e a karodban tartani szülés után a kisbabádat, és együtt maradni vele? Ha elképzeléseidet felül is írják egyéb, előre nem sejtett körülmények, biztos szeretnéd, ha nem a kórházi protokoll, a megszokás vagy orvosod kénye-kedve, teniszpartija határozná meg szülésedet, hanem az, hogy mi a legjobb neked és a babának.

Sajnos ma Magyarországon ritkán helyezik előtérbe az anya és a baba igényeit, sok esetben a nemzetközi ajánlásokat sem követik, talán nem is ismerik. A hazánkban 2010-től működő Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés éppen azért jött létre, hogy az egészségüggyel szoros együttműködésben változtasson a kialakult szemléleten. Céljuk, hogy az orvos helyett az édesanya és gyereke kerüljön középpontba, a háborítatlan szülés legyen a norma.

Nemcsak fölösleges, drága is!
Csomóné Lindmayer Katalin
Csomóné
Lindmayer Katalin

– Egy amerikai szervezet (CIMS) vetette fel 2005-ben, hogy nagyon megérett a helyzet a szülészeti ellátás megváltoztatására – magyaráz Csomóné Lindmayer Katalin, a kezdeményezés hazai szervezője. – Azonfelül, hogy sem egészségügyi, sem lelki szempontból nem előnyös a jelenlegi orvosközpontú rendszer, jóval költségesebb is az ellátás a fölösleges vizsgálatok és beavatkozások miatt. A modell felöleli a várandósság, a szülés, a gyermekágyas gondozás és a szoptatás időszakait is. Itthon sokan félreértik a kifejezést, azt mondják az ő intézményük nem bababarát, inkább anyabarát, vagyis az anya kényelmét akarják szolgálni azzal, hogy nem „erőltetik rá” a kisbabát a nap 24 órájában. Valójában az „anyabarátság” és a „bababarátság” nem választható el egymástól. Csak az a kórház lehet anyabarát, amelyik megfelel a WHO által meghatározott bababarát kórházi alapelveknek.

Háborítatlanul

Képzeld el, hogy bárki számára elérhető lenne, hogy anya- és bababarát szülészeten szüljön! Ha dönthetnél a részletekről a megfelelő, alapos és mindenre kiterjedő információk birtokában. Ha például az orvosod hívná fel a figyelmed arra, hogy nem előnyös hanyatt fekve vajúdni, szülni. Függőleges testhelyzetben gyorsabb a folyamat, kevésbé sérül a gát, így nagyobb eséllyel kerülheted el a gátmetszést. Ha nem lennél műszerhez kötve ágyba kényszerítve, mint ahogy azt még sok helyen előírják, de közben megfelelő időközönként a szükséges ellenőrzést gép helyett a szülésznő végezné. Vajúdás alatt ehetnél és ihatnál, és nem kanülön keresztül, infúzióval pótolnák az energiaveszteséget. Ha pedig négykézláb szeretnél szülni, a bába letérdelne, és úgy segítené gyereked világra jöttét. Tested jelzéseire és saját ösztöneidre hallgatva tehetnéd azt, ami jólesik, úgy, hogy a személyzet minden veled és a babával kapcsolatos döntésedet tiszteletben tartaná, és azokhoz alkalmazkodva segítene, amennyiben szükséges. Ha csak akkor avatkoznának be a folyamatba, ha te kérnéd, vagy ha ennek megalapozott orvosi indoka volna.

Kevesebb műtétet!

Az anya- és bababarát modellbe nem fér bele, hogy szigorú orvosi indok nélkül végezzenek császármetszést, így normál kórházakban 10 százalékos arányt tart elfogadhatónak, kiemelt kórházakban pedig, ahová sok problémás kismama érkezik, 15 százalékot. Itthon van olyan intézmény, ahol szervezési problémák miatt majdnem minden második baba műtéti úton születik. A Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés célja az, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő. Indokolt császármetszés esetén pedig az édesapa már a műtét ideje alatt is a partnerével lehessen. Születés után a baba kerüljön az ő meztelen mellkasára, és mindaddig maradhasson ott, míg mindketten jól érzik így magukat, vagy amíg az édesanya át nem tudja venni a picit. Hazánkban néhány intézmény kivételével az apák nem lehetnek bent a műtőben, s bár vannak kórházak, ahol bevett gyakorlat a „szőrkontaktus”, ezt a legtöbb helyen még nem alkalmazzák.

Szülj, ahogy jólesik!

Szülés után

Tudományos kutatások támasztják alá, hogy az újszülöttnek az a legjobb, ha közvetlenül születése után édesanyja mellkasára kerül, és nem is szakadnak el egymástól, csak ha feltétlenül szükséges. A légzőszervekben felhalmozódott váladék idővel magától is felszívódik, ezért alapesetben nem indokolt a baba orrába-torkába csövet dugni a nyák leszívása céljából. Sajnos nálunk a higiénia-központú szemlélet még sok helyen felülírja mindezeket, bár az utóbbi évtizedben sokat javult a helyzet. Az anya- és bababarát modell fontos eleme, hogy amennyi időt csak lehet, pihenjen a pici a szülő meztelen mellkasán. Így csökken a stressz, a baba légzése és keringése optimálisan működhet, és a testhőmérsékletének szabályozásával sincs gond. Mindenki jól jár!

Orvosszemmel

10 lépés, mely az anya- és bababarát szülészeti ellátáshoz vezet
  1. Minden nőt tisztelettel és méltósággal kezel.
  2. Ismeri és általánosan alkalmazza azt a bábák nyújtotta szakmai tudást és készségeket, amelyek a lehető legjobban támogatják a várandósság, a szülés, a szoptatás és gyermekágyas időszak szokásos biológiai folyamatait.
  3. Tájékoztatja az anyát a vajúdás és szülés alatti folyamatos támogatás előnyeiről, valamint biztosítja, hogy a szülő nő által választott személyek ebben a támogatásban részesíthessék is őt.
  4. A fájdalom csillapítására és enyhítésére gyógyszermentes módszereket és kényelmi szolgáltatásokat ajánl, miközben tájékoztatást ad arról, hogyan könnyítik ezek a szülést.
  5. Olyan gyakorlatot folytat, amely tudományos bizonyítékokon alapul, és amelynek jótékony hatása beigazolódott.
  6. Elkerüli az esetleg káros eljárásokat.
  7. Olyan intézkedéseket vezet be, amelyek támogatják az egészséget, valamint megelőzik a betegségeket és a váratlan veszélyhelyzeteket.
  8. Hozzáférést biztosít a bizonyítékokon alapuló szakszerű sürgősségi ellátáshoz.
  9. Biztosítja a kapcsolódó anya- és gyermek-egészségügyi ellátás széles spektrumát – együttműködve magánszemélyekkel, intézményekkel és szervezetekkel.
  10.  Törekszik a sikeres szoptatás 10 lépésének megvalósítására, vagyis betartja a „Bababarát Kórház” kezdeményezés alapelveit.

Az egyes lépésekről részletesen itt olvashatsz : www.anyababa.info

Dr. Bálint Mihály
Dr. Bálint Mihály

Dr. Bálint Mihály, a Szent Imre Kórház szülésze szerint a szülészeti ellátásban már elindult egyfajta szemléletváltás, de a folyamat elég lassan halad. Úgy gondolja, ehhez elsősorban az orvosoknak kell változniuk, hiszen minden azon múlik, hogy ők mennyire hajlandóak kiengedni kezükből az irányítást, és mindezt a szülő nőre bízni.

– A női test génjeibe kódolva hordozza azt az információt, amellyel világra tudja hozni gyerekét, a mi feladatunk pedig kizárólag az, hogy készen álljunk. Készen álljunk, hogy szükség esetén orvosi segítséget nyújtsunk, és készen álljunk, hogy bármilyen testhelyzetben is van, tudjunk neki segíteni – mondja. – Amikor a szülés bekerült a kórházakba, elvették a lehetőséget a nőktől, hogy ösztöneikre, illetve saját testük jelzéseire hallgassanak. Kiszolgáltatottak és az orvosnak alárendeltek lettek, s maradtak mind a mai napig. Elfelejtettek belülre figyelni, és ha változtatni akarnak, azt is úgy teszik, hogy kész koreográfiájuk van a szülésre. Ez sem jó! Mindig igyekszem megértetni velük, hogy ne próbálják előre eldönteni, hogy az adott pillanatban mi lesz a legjobb nekik, hanem majd a szülés alatt figyeljék testük jelzéseit, és bátran tegyék azt, amit mond, különben ugyanúgy korlátok közé szorítják magukat, mint tette vagy teszi ezt mind a mai napig az egészségügyi protokoll. A test tudja a dolgát, csak a fejeket kell rendbe tenni, és ez is a mi feladatunk.

Velem mi lesz?

Ha anya- és bababarát ellátásra vágysz, bizony keresgélned kell, de nincs kizárva a siker. Fontos, hogy tájékozódj, mielőtt kiválasztod, ki kíséri a szülésedet, és melyik intézményben szülsz. Olvasd el a babaszoba.hu szülészeti fórumait, kérdezz ismerősöket, majd tedd föl a kérdéseidet szülészednek, szülésznődnek, és ha nem kapsz megfelelő választ, merj váltani! Ma már több független szülésfelkészítő segítségére számíthatsz a testre szabott ellátás megtalálásában.
Itt nézz körül: aktivszules.hu; module.hu; tavam.hu; szules.hu

Felgyorsultak az események

  • Május óta aláírásgyűjtés folyik az anyabarát ellátás érdekében. Lapzártánkig 1400 támogató írta alá a petíciót. (Itt csatlakozhatsz: http://www.gopetition.com/petition/36784.html).
  • A kezdeményezés magyarországi szervezete első lépésként egy 2011-re felállítandó referenciaszülészet megnyitását szorgalmazza, ez ügyben komoly tárgyalások folynak egészségügyi és emberi jogi politikusokkal.
  • Decemberben konferenciát szerveztek a témában, melyen orvosok, bábák, politikusok vitatták meg a helyzetet.
  • Megnyílt „A szülés valódi természete” című vándorkiállítás a Képviselők házában, sokan itt kaptak először képet arról, mi is a beavatkozásmentes szülés.
  • Geréb Ágnes otthon szüléseket kísérő bába bebörtönzése új lendületet adott az ügynek. Az otthon szülés körüli fellángoló szakmai vita, az esemény kapcsán megszólaló külföldi szakemberek és a háborítatlan szülésért megmozdulásokat szervező civilek hatására felgyorsult az otthon szülés szabályozásának folyamata, egyben előtérbe került az is, hogy a kórházi ellátásban is változásokra lenne szükség.
  • Itt tájékozódhatsz: www.anyababa.info; www.cims.org; www.imbci.org

 

Cikkünk a Kismama februári számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Jelmezben a kicsi
  • Hét év, hét baba
  • Mamabarát szülészet: mi az?
  • Így lett a gyerekem!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top