Család

Szex ötéves korban

Szexuális felvilágosítás ötéveseknek képregényben. Vajon mennyire hatékony?
 Szex ötéves korban Szex a gyerek előtt?

Nagy-Britanniában a szexuális tanácsadók úgy vélik, hogy már az ötéves gyerekeket is fel kell világosítani. Egy új kutatás szerint már az ebben a korban érdemes kisgyerekeket is a tiniknél használt képekkel és magyarázatokkal „megszólítani”, amiken egyébként felnőttek szexuális érintkezései láthatóak.

A képregényekhez hasonlóan, ám élethűen ábrázolják a különféle pózokat, a maszturbációt vagy az orgazmust, sőt említést tesznek a heteroszexualitás és a homoszexualitás közti különbségről is, különös figyelmet szentelve az anális szexnek. Az ötévesek azonban nyilván nem érettek még minderre, főleg nem ilyen információk keretei között. Ugyan a kicsiknek szánt lecke a szigetországban egyre inkább elharapódzó tinédzserkori terhességet és a nemi betegségek terjedését próbálja megelőzni, fontos lenne arra is gondolni, hogy ezeknek a gyerekeknek sem a teste, sem a kis agya nem érett még a szexre.

Forrás: dailymail.co.uk
Forrás: dailymail.co.uk

 

A tinédzserkori terhességek jó része leginkább összetett szociális problémákra vezethető vissza, nem pedig arra, hogy a gyerekek ne lennének tisztában tetteik következményével. A kicsiket hagyjuk játszani, és élvezni a gyerekkort, mielőtt ilyen szinten beavatjuk őket a felnőttek világába! – véli néhány szakember.

Geist Klára pszichológus szerint “nincs új a nap alatt”, néhány hazai kezdeményezés nagyon is megfelelő és helyén való volt ez ügyben és elfelejtődött. – 30 éve még létezett Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány c. könyvének az a kiadása, amiben megjelenítették az ölelkező felnőtteket s a petesejt megtermékenyülését, a legkisebbeknek való kísérő szöveggel, mely az aktust említi. Aztán ezek a lapok “eltűntek” több utánnyomásból – mondja a pszichológus. – Szerintem ennyi pont elég volt egy gyermeknek, 6 éven alulinak, hogy megismerje saját születésének történetét, neki szóló meseként.

– Körülbelül 6 – 10 éves korban, úgyis a latencia periódus következik a gyerekek életében, amikor a szex iránti érdeklődés lappang s ezt felülmúlja a világ megismerése iránti intellektuális érdeklődés. Egyesek szerint, ez a latencia szakasz nincs is, hiszen manapság annyira túlerotizáljuk  a gyerekeket – véli a szakember. – Ha  5 -8 osztályban működik a prevenció, akkor én nem gondolom, hogy az említett mélységű felvilágosításra szükség lenne. Egyébként a legtöbb mesében van szexuális tartalom, ez bőven elég, hogy a gyerek korának megfelelő választ kapjon, ha normális a családi háttér. Hátrányos helyzetű gyerekek, akik unalmukban már 11-12 évesen szexuális kalandokba bonyolodnak, hogy érzelmi hiányaikat pótolják, maximum rájuk vonatkozhat a cikk által említett felvilágosító kampány. Ám szerintem nem lehet hatékony, mert nyilván ilyenkor az adott szubkultúra szokásai (korai szex) győznek.
Kisgyermekkorban a szex iránt való érdeklődés természetes, de ha túlzott, (állandó fantáziálás, maszturbációra beszűkülés), akkor inkább az érzelmi hiányokat, törődés hiányát kell kezelni.

 

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top