Család

“Egyből azt kérdik, hova teszem a gyereket”

A szülés után munkába visszatérő anyukák nehéz helyzetben vannak, ez tény. Körbejártuk, mégis mire lehet számítani, hová lehet, hová érdemes segítségért fordulni.

„Egy évvel a szülés után levélben közölték velem, hogy megszűnik a munkaköröm, és nem fognak tudni visszavenni – meséli a kétgyermekes Tímea, aki a szülés előtt egy több száz főt foglalkoztató budaörsi vállalat munkatársaként dolgozott. – Amikor letelt a gyes, bementem és aláíratták velem a felmondást, persze közös megegyezéssel, mondván, azzal járok a legjobban. Voltak, akik figyelmeztettek, hogy figyeljek oda, mit fizetnek ki, mert már sokakat átvertek. Egy darabig játszottam a gondolattal, hogy nem hagyom annyiban a dolgot, de aztán belenyugodtam, és bejelentkeztem a munkaügyi központba.

Egy éven át semmilyen állásra nem közvetítettek ki. Néhány hónapig kaptam munkanélküli segélyt, aztán semmilyen támogatást, hiába mentem az önkormányzathoz, családsegítőhöz. Több helyi álláslehetőséget is megpályáztam, nyomultam mindenhol a környéken, ahol csak lehetett. Végül most, egyévnyi reménytelen keresgélés, kuncsorgás és ki tudja, hány átsírt éjszaka után végre a szomszéd faluban találtam egy dajkaállást” – mesélt a nehéz időszakról az érettségivel és banki ügyintézői képesítéssel rendelkező anyuka. Az lett végül a szerencséje, hogy még a gyed ideje alatt elvégezte a dajkaképző tanfolyamot.

Határozott fellépés már fél siker

Sajnos nagyon sok kismama kerül hasonló helyzetbe, a különbség legfeljebb annyi, hogy más időpontban vagy más formában kerül sor a felmondásra. „A munkáltatók gyakran visszaélnek az anyák tájékozatlanságával, jóhiszeműségével, akik sokszor tényleg azt hiszik, hogy a legjobban a közös megegyezéssel járnak, pedig – ahogy a nevében is benne van – a munkaviszony megszüntetésének ez a módja feltételezi a közös akaratot. Vagyis akkor érdemes aláírni, ha tényleg mindkét félnek ez az érdeke – magyarázza dr. Frei Anita ügyvéd, akihez sok nő fordul ilyen helyzetben munkaügyi tanácsért. – Sokan jönnek, mert úgy érzik, a munkaadójuk nem éppen jogszerűen próbál megszabadulni tőlük. Egyébként sokat számít, ha az ember szakértőhöz fordul, rögtön máshogy tud fellépni a munkahelyén is. A nagyobb cégeknél ezek után általában nem is szokott probléma lenni, viszont a kisebbeknél sok esetben még munkaszerződés sincs – tette hozzá a szakember, aki szerint ugyanakkor sokan nincsenek tisztában a kismamákra is vonatkozó munkavállalói kötelezettségekkel sem. – Nagyon lényeges változás idén júliustól, hogy a felmondási védelem már csakis akkor illeti meg az anyukákat, ha fizetés nélküli szabadságon maradnak a gyerekkel” – magyarázta az ügyvéd.

Sokan a nulláról indulnak neki a keresgélésnek, mert például határozott idejű munkaszerződésük már a szülés előtt lejárt, illetve nincs is hely a korábbi munkahelyükön. „Még fél év van hátra a gyesből, de már lassan egy éve hiába keresgélek munkát a környéken – panaszolja egy Fejér megyei kis településen élő, kétgyermekes anyuka, Edina. – Amikor eleinte jelentkeztem valahová, egyből az volt a kérdés, hogy hová tudom tenni a két ovis gyerekemet, ha megbetegednek. Később odaírtam az önéletrajzomra, hogy meg tudom oldani a gyerekek elhelyezését, akkor viszont újabb kifogásként jött a bejárás kérdése. Hogy köszönik szépen, inkább megoldják helybélivel. De itt a faluban nincs munka, marad a bejárás – mondja az anyuka, aki az érettségi után több tanfolyamot is elvégzett, többek között kereskedelmi és vámügyintézői képesítése is van. – Nemrég érdeklődtem a munkaügyi központban, hogy mik a lehetőségek, de azt mondták, hogy csak regisztrált munkakeresőknek tudnak állást közvetíteni, az viszont csak akkor lehetek, ha lejár a gyes. Négy- vagy hatórás állás pedig egyszerűen nincs. Ja, azért megnyugtattak, hogy addig nézelődhetek a faliújságon.”

„Az útiköltségek sajnos magasak, a munkáltatók pedig igyekeznek megspórolni ezeket – erősítette meg a Nők Lapja Cafénak Tóthné dr. Szeiler Judit, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szakmai feladatokért felelős igazgatóhelyettese. – Úgy gondolom azonban, hogy leginkább az iskolai végzettségtől függ, hogy a kismamák mikor találnak munkát, bár az sem mindegy, hogy mennyi ideig maradnak otthon. Sajnos tény, hogy a kisgyermekes anyukák hátrányban vannak a munkapiacon. Ugyanakkor sokan a gyes folyósításának lejárta után sem jelentkeznek, pedig csak úgy tudunk segíteni, ha bejönnek” – mondja a szakember.

Félnek a visszautasítástól

Aki bizonytalan a lehetőségeivel kapcsolatban, például felmondás esetén, az munkajogi tanácsadást is kérhet, de csak a megyei központokban. „Egy uniós projekt keretében, ami várhatóan már ez év végén elindul, lehetőség nyílik arra is, hogy az anyukák már a szülési szabadság ideje alatt is igénybe vegyenek bizonyos szolgáltatásokat: jelentkezhetnek álláskeresési klubokba, tréningekre, tanácsadásra” – hívja fel a figyelmet az igazgatóhelyettes. Hozzátette: továbbra is igényelhető az állami adóhatóságnál a START kártya, amellyel a hátrányos helyzetű munkavállalók, köztük a kisgyermeket gondozók felvételét szeretnék ösztönözni.

Ha könnyebb is azoknak, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, közöttük is akadnak bőven, akik kénytelenek új munkahely után nézni. „Nemrég egy diplomás kismama jelentkezett nálunk kétségbeesetten, néhány hónap múlva jár le a szülési szabadsága – számol be Gulyás Anita, családgondozó, a csákvári Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársa. – Hirtelen nagyon nehéz helyzetbe kerültek, mert miután közölték vele, hogy kezdjen el más munkahelyet keresni, a férjének is veszélybe került az állása. Egyébként viszonylag kevesen kérnek segítséget ahhoz képest, hogy mennyire sok családban vannak gondok. Kellemetlennek érzik, félnek a visszautasítástól, pedig ha közvetlenül munkát nem is tudunk közvetíteni, azért sok mindenben segíthetünk – nyilatkozza a családgondozó, aki szerint nemcsak segélyekről van szó. Kérhető például ingyenes jogi tanácsadás, pszichológusi ellátás, és a központok akár az önéletrajz megírásában, postázásában is segítenek a kismamáknak. – A munkába álló vagy munkakereső anyukák akkor is fordulhatnak hozzánk, ha problémás a picik bölcsődei elhelyezése: ilyenkor levélben kérjük a felvételt az intézménytől” – teszi még hozzá.

Támogatás nélkül nem megy

Sokaknak valóban a gyerekfelügyelet megoldása a szűk keresztmetszet, szerencsés az a kismama, aki számíthat a tágabb családra. „Anyukám és anyósom felváltva vigyáznak a másfél éves kisfiammal, amióta visszamentem dolgozni – meséli Anikó, három kisfiú anyukája. – Nélkülük nem tudnék bejárni, mert a falunkban nincs bölcsi, az oviban pedig folyamatos a túljelentkezés. Persze arra is fel kell készülni, ha a nagyik esetleg nem tudják vállalni a bébiszitterkedést, ezért nézegettünk már családi napköziket. Mondjuk nem olcsó mulatság, több ezer forintba kerül naponta” – teszi hozzá a jogász-köztisztviselő anyuka. A munkahelyén mindenkit visszavárnak, de nem árt, ha látják a lelkesedést, és minél előbb jelentkezik munkára a kismama.

A lelkesedés, hogy tartjuk a kapcsolatot a kollégákkal, látják, hogy képben vagyunk, esetleg részt is veszünk projektekben, ma már alap, legalábbis a szakemberek szerint. „A munkahelyi és egyéb szakmai kapcsolatok ápolása és folyamatos építése kulcsfontosságú – vallja Gerlei Béla, a Karrier Intézet igazgatója. – Igenis rendszeresen meg kell mutatni magunkat szülés után is, el kell járni a céges Mikulásra, hogy számon tartsanak. Érdemes a gyerek mellett is időt szánni a szakirodalomra, az adott iparágban zajló történésekre. És ha már tudjuk, hogy mikor szeretnénk visszamenni, minél hamarabb tanácsos a munkáltatónak jelezni. Az álláskeresők közül pedig kevesen gondolnak arra, hogy tanácsadóhoz forduljanak, csak a sokadik, sikertelen állásinterjú után kezdenek nézelődni, pedig az ovikeresés mellett ma már tudatosan kellene készülni az álláspályázatokra is.”

Összefoglaltuk neked: mit tehetsz?

– A határozott fellépés már fél siker felmondáskor, és érdemes előre utánajárni a munkajogi kérdéseknek.
– Felmondási védelem csak annak jár, aki a gyereke hároméves koráig otthon marad.
– Év végétől a munkaügyi központok több szolgáltatást is nyújtanak a kismamáknak.
– Ha problémás a gyerek bölcsődei elhelyezése, a családsegítő szolgálathoz is fordulhatunk.
– A szülés utáni távollét ideje alatt is érdemes tartani a kapcsolatot a kollégákkal, nyomulni, képben maradni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top