Család

Szakítanának az USA-ban a szükségtelen császármetszésekkel

A legújabb amerikai irányelvek szerint több időt kell adni a szülésre.

“A szülés valamivel tovább tart, mint eddig gondoltuk” – foglalta össze Aaron Caughey, aki az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szakmai Kollégiuma új ajánlásainak egyik szerzője. Az Egyesült Államokban majdnem minden harmadik nő császármetszéssel szül. (Magyarországon az arány 2012-ben meghaladta a 35 százalékot.) Brazíliában és Kínában még magasabb a ráta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem ajánlja a szükségtelen sebészeti beavatkozásokat, és bár a császármetszéseknek nincs ideális aránya, azt javasolja, maradjon 10-15 százalék körül.

Császármetszéssel meg lehet menteni a baba és az édesanya életét is, azonban más, kényelmi okok, illetve a perektől való félelem miatt is elvégezhetik, a sebészi beavatkozásnak pedig komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. A császármetszés ezen kívül erősen valószínűsíti, hogy az anya további terhességei is így fognak végződni.

Egészséges anyák és babák esetében az új ajánlás arra inti az orvosokat, hogy ne forduljanak a műtéthez csak azért, mert a szülés első, úgynevezett tágulási szakasza hosszabb, mint ahogy tanulták, vagyis első szüléskor tovább tart 20 óránál, második vagy további terhességek esetben 14 óránál. Az új irányelv szerint a szülés második, aktív szakasza akkor kezdődik, amikor már hat centiméterre nyílt a méhszáj – korábban négy centiméter volt a küszöb. Az aktív, vagyis kitolási szakaszról úgy szól az új ajánlás, hogy ha a kismama nem túl fáradt, hagyják legalább két órán át nyomni, ha szült már, és három órán át, ha az első babáját várja.

Egyelőre nehéz megjósolni, milyen gyorsan változtatják meg hosszú évtizedek gyakorlatát az amerikai orvosok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top