Család

14 évesen már férjhez mehetnek a lányok

Spanyolországban nemrég új törvényjavaslatról tárgyaltak, ami 14-ről 16 évre emelné a házasságkötés alsó korhatárát, miután megállapították, hogy a korábbi törvénykezés kiszolgáltatottá tette a fiatalkorúakat a kényszerházasságokkal szemben. Mi a helyzet Magyarországon és a nagyvilágban?

Kiskorú házasság = kényszerházasság?

Míg a házasságkötés hivatalos korhatára Spanyolországban is 18 év, a jelenlegi törvénykezés lehetővé teszi, hogy 16 éves kortól szülői engedéllyel, 14 éves kortól pedig bíró engedéllyel mégis házasodhassanak. Ezt a gyakorlatot változtatná meg az új törvény, ami a jövőben kivételes esetekben sem tenné lehetővé a házasodást a 14-15 évesek számára, viszont 16 éves kortól nemcsak szülői, hanem akár bírói engedéllyel is házasodhatnának.

A változtatásra azért kerülhet sor, mert a gyermekvédő szervezetek már régóta lobbiznak érte, hiszen véleményük szerint az ilyen házasságok esetében nagy esély van arra, hogy a házasulandóknak vajmi kevés beleszólásuk van a döntésbe, tehát kényszerházasságok születnek. A korhatár felemelésétől azt várják, hogy az érettebben gondolkodó, néhány évvel idősebb kiskorúak már aktívabban szólhatnak bele a saját életükbe. Gabriel González-Bueno, a spanyol UNICEF gyermekvédője a Guardiannek azt nyilatkozta, hogy:

Ezek a házasságok, különösen a kiskorú lányok esetében, gyakran vezetnek a tanulmányok idő előtti megszakításához.

A gyermekvédők még úgy is ragaszkodnak a törvényváltozáshoz, hogy Spanyolországban jelenleg elenyésző számú házasság sorolható csak a fiatalkorúak elrendezett házassága kategóriába.

Luiza Gojlabijeva és a 47 éves Nazsud Gucsinov, csecsen belügyi parancsnok házassága (Fotó: MTI/AP)
Lujza Gojlabijeva és a 47 éves Nazsud Gucsinov, csecsen belügyi parancsnok házassága – fotó: MTI/AP

A magyar helyzet

A korábbi spanyol szabályozás az egyik legmegengedőbb volt a világon, és egy 2012-es eset hívta fel a figyelmet a hiányosságaira, amikor egy kis spanyol faluban holtan találtak egy 13 éves lányt, aki 39 éves szeretője kezei által vesztette életét. Az esetet az tette “pikánssá”, hogy a lány szülei korábban jelezték a kapcsolatot a rendőrségnek, ám azok nem tettek semmit, mondván, hogy semmi törvényi kivetnivalót (a történtek hatására a szexuális kapcsolat korhatárát fiatalkorú és felnőtt között 13-ról 15 évre emelték) nem találnak benne. Magyarországon a jelenlegi törvények a nagykorúság elérésétől teszik lehetővé a házasodást, de kivételként a gyámhatóság engedélyével – amit személyesen kell kikérniük – már 16 éves kortól is megköthető.

Hazánkban és a régióban a legtöbb vitát az úgynevezett roma szokásjog okozta, miszerint a családok már egészen kiskorukban kiválasztják a gyermekeiknek a jövendőbelijüket, ami sokszor, főképp a lányok esetében egészen vad, akár tizenkét-tizenhárom éves koruk körüli kényszerházasságot eredményezett. Ma ez törvényesen semmiképp sem végrehajtható, ugyanis az állam törvényei minden esetben felülírják a szokásjogot.

Létezik olyan, hogy túl korai házasság?

A szakértő szerint mindenképpen, ugyanis a túl korán kötött házasságok később számtalan konfliktus forrásai lehetnek. Gazdag Enikő párterapeuta szerint húsz- és harmincéves koruk között az embereknek nagyon sokat változik a személyiségük, és akkor forr ki, hogy ki is ő valójában.

Egyáltalán nem biztos, hogy a párok az évek során egy irányba változnak, és találnak egy olyan közös utat, amin együtt tudnak haladni

– magyarázza. Magyarországon is gyakran találkozni túl korán kötött házasságokkal, de itt a családi nyomás többnyire úgy néz ki, hogy annyira rossz a helyzet otthon a szülőkkel (szegénység, alkoholizmus, bántalmazás…), hogy a gyerekek inkább belemenekülnek egy házasságba.

Sokszor ebben a helyzetben az ember könnyen választ egy olyan párt, akivel pontosan olyan légkört hoznak együtt létre, ami elől ők ketten elmenekültek

– teszi hozzá. A pszichológus szerint a legtöbb ember személyisége harmincéves kora körül forr ki annyira, hogy nagy eséllyel tudjon magának megfelelő házastársat választani, akivel nem függenek egymástól, hanem egymást kiegészítve tudnak egy egészséges párkapcsolatot működtetni. Ennek hiányában egy vitákkal/veszekedésekkel és megcsalásokkal tűzdelt kapcsolat lehet a végeredmény.

Két nyolc éves lány és férjeik Yemenben (Fotó: Stephanie Sinclair/UNICEF)
Két nyolcéves jemeni lány férjeik társaságában – fotó: Stephanie Sinclair, UNICEF

18 év a bűvös korhatár

A világ legtöbb országában az általános, törvénybe foglalt házasodási korhatár 18 év, ám sok ország törvénykezése számos esetben kivételt tesz ez alól, sőt olyan országok is bőven akadnak, ahol külön korhatár vonatkozik a férfiakra és külön a nőkre. 2010-ben 158 országban volt 18 év az általános házasságkötési korhatár a lányok esetében, ám ebből 146 esetben szülői vagy hatósági engedéllyel lehet kivételt tenni, sőt 52 ország törvénykezése arra is lehetőséget ad, hogy szülői vagy hatósági engedéllyel a 15 év alatti lányok is férjhez mehessenek. Kontrasztként a fiúk esetében nem 158, hanem 180 esetben adott a 18-as házasságkötési korhatár, és ebből 105 esetben tehető törvényes kivétel 18 év alatti, 23 esetben pedig akár 15 év alatti fiúkkal kapcsolatban. A nyugati országokban a fiatalkorúak házasodása egyre kevésbé égető probléma, hiszen a trendek és a törvények is épp az ellenkező irányba mutatnak.

A legalacsonyabb házasságkötési korhatárok országai

Kifejezetten kevés ország húzza meg a korhatárt 18 év fölött, de azért erre is akad néhány példa. Kínában például a nők esetében 20, míg a férfiaknál 22 év a korhatár, Indiában sem házasodhatnak a 21 évnél fiatalabb férfiak, és Japánban is 20 év az általános korhatár. Az alsóbb régióban ennél sokkal színesebb a házasságkötési korhatárok választéka.

  • Andorra: 16 (engedéllyel 14)
  • Angola: 15
  • Dél-Afrika: 18 (lányok esetében 15)
  • Észtország: 18 (engedéllyel 15)
  • Jordánia: 16 (lányok esetében 15)
  • Kenya: 16
  • Kolumbia: 14
  • Kuvait: 17 (lányok esetében 15)
  • Litvánia: 18 (terhesség esetén a 15 év alatti lányok is férjhez adhatók)
  • Mexikó: 16 (lányok esetében 15)
  • Nigéria: 15
  • Palesztina: 16 (lányok esetében 15)
  • Paraguay: 16 (lányok esetében 14)
  • Skócia: 16
  • Spanyolország: 18 (engedéllyel 14)
  • Szlovénia: 18 (engedéllyel 15)
  • Tanzánia: 18 (lányok esetében 15)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top