Család

Vigyázat, így verik át az időseket!

Az idős emberek bármit megtesznek a szeretteikért, akiket nagyon féltenek. Sajnos vannak, akik ezt kihasználják, és egy átveréssel kicsalják a rémült idősek pénzét.

A bűnözők jellemzően késő este idős embereket hívnak fel telefonon, és a gyereküknek vagy az unokájuknak adják ki magukat. Azt mondják nekik, hogy nagyon nagy baj történt, balesetet szenvedtek, és pénz kell ahhoz, hogy megússzák a dolgot. Miután a rémült szülők vagy nagyszülők felajánlják az összespórolt pénzüket, odaküldenek érte egy “barátot”. Ezután meg is érkezik egy idegen, aki elviszi a pénzt…

 Az egyik érintett elmondta a történetét az InfoRádiónak:

“Este 10 óra után öt perccel csörgött a telefon, felvettem, és egy hang azt mondta, hogy balesetet szenvedett. Azt mondta, hogy nekiment egy másik autónak, és megegyeztek, hogy ha kifizetjük a kárt, akkor a rendőröket nem kell kihívni. Ahogy a félálomból magamhoz tértem, megkérdeztem, hogy kivel beszélek. Azt kérdezte, hogy nem ismered meg a fiad hangját. Abban a pillanatban arra gondoltam, hogy esetleg megütötte a fejét, de sem a hangmagassága, sem a hangszíne nem egyezett meg. Azt mondtam neki, hogy bemegyünk, segítünk neked, mindjárt szólok Petinek. Azt mondta, hogy nem kell a segítség. Peti akkor már jött is le, és az illető, aki felhívott, akkor megszakította a vonalat” – mesélte Irén, aki ezután kihívta a rendőrséget. 

Varga Balázs alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa szerint a családoknak fel kell készülniük az ilyen bűncselekmények megakadályozására. “Ha kapunk egy ilyen hívást, akkor hívjuk fel az unoka édesanyját vagy az unokát. Kérdezzük meg, hogy valóban történt-e ilyen. Legyen egy egyezményes jel, hogy meggyőződjön arról, biztosan azzal beszél-e, akire hivatkoznak, hogy tudja ezeket visszaellenőrizni. Ezekkel a fontos momentumokkal elkerülhető az átverés” – tanácsolta. 

Elmondta azt is, hogy a csalók néha véletlenszerűen választják ki a sértetteket, de az is előfordul, hogy a telefonhívás előtt néhány nappal személyesen vagy telefonon tájékozódnak a kiszemelt idős ember életkörülményeiről és hozzátartozóiról, ezért azt javasolja, hogy ellenőrizetlen idegeneknek soha senki se adjon ki bizalmas információkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top