Család

“Felelőtlen disznóság nem beoltani egy gyereket”

Nyílt titok a szakmán belül, hogy vannak olyan gyermekorvosok, akik pénzért hajlandóak eltekinteni a védőoltástól. A járványügyi szakértő szerint nemcsak az oltatlan gyereket, de társaikat is veszélybe sodorják ezzel a felelőtlen felnőttek.

Dr. Varga Károly gyermekorvos is hallott már olyan kollégákról, akik nem adják be a kötelező védőoltást. Szerinte ez nagyon komoly vád, és amíg nem lehet bizonyítani, addig puszta rágalom, viszont ha kiderül, akkor a gyermekorvos praxisába is kerülhet.

Felelőtlen disznóság, még a gondolat is felbosszant, hogy előfordulhat ilyesmi. Az, aki ezt megcsinálja, érdemtelen arra, hogy gyerekorvos legyen.

Sose értettem, miért jut valaki arra a gondolatra, hogy a kötelező védőoltás elhagyható. 6 éves korig a gyerekorvos és a védőnő felelős azért, hogy a gyerek megkapja a védőoltásokat, persze a szülő mellett. Utána már az iskolában kapják a gyerekek, és az iskolai védőnő kezeli az oltási könyvüket. A gyakorlat az, hogy miután beadjuk az oltást, a vakcina matricáját beragasztjuk az oltási könyvbe, majd odakerül az orvos pecsétje és az aláírása meg a dátum. Ezzel igazoljuk azt, hogy valóban megkapta a gyerek az oltást.

Ha valamiért el kell halasztani az oltás beadását, mert mondjuk beteg a csecsemő, akkor ezt meg kell beszélni a védőnővel és az orvossal. Ha a kötelező védőoltást az ideális időpontnál 2 hónappal később sem kapja meg a gyerek, akkor beindul a gépezet, az ÁNTSZ feladata ugyanis a rendszer ellenőrzése. Ez egy elég jól működő riasztólánc, de mint mindenhol, itt is lehet kiskapukat találni.

Például ha egy család elköltözik a körzetből, és sem a védőnő, sem az orvos nem tudja a következő lakcímét, akkor elég nehéz bevasalni rajtuk a védőoltások meglétét. A háziorvosnak ugyanis nem kötelessége követni a betegeit. Ha, mondjuk egy háziorvos a körzetén kívül kezel gyereket, ami nem ritkaság, hiszen szabad orvosválasztás van, akkor az oltásról külön oltási jelentést kell küldenie a területileg illetékes védőnőnek. Így tudják ők is számon tartani, hogy a körzetükbe tartozó gyerekek megkapták-e a kötelező oltásokat.

Fotó: Révai Sára
Dr. Varga Károly (Fotó: Révai Sára)

Volt már nekem is olyan esetem a praxisomban, hogy a szülők megkérdezték, hogyan lehetne elkerülni a védőoltást. Erre nekem csak egyetlen nagyon egyértelmű válaszom van: sehogy. Az egyik családot sikerült is meggyőznöm, és a gyerekeket annak rendje és módja szerint be is oltottam. Volt azonban egy másik nagyon problémás esetem, azzal a családdal nehezen lehetett szót érteni, de ők hamar elköltöztek a körzetemből, így nem tudom, hogy végül mi lett velük. A legtöbb szülőnek eszébe sem jut megkérdőjelezni a védőoltások fontosságát és kötelező jellegét, általában problémamentesen oltunk” mondta el Varga Károly gyerekorvos az NLCafénak.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének vezetője, Póta György az ATV-nek beszélt arról, hogy nyílt titok, hogy vannak háziorvosok, akik pénzért cserébe nem adják be a kötelező oltásokat a gyerekeknek, de az oltási könyvet aláírják. Póta György szerint az eleve elgondolkodtató, hogy akadnak olyan szülők, akik a gyermek lakhelyétől több száz kilométerre lévő orvost választanak háziorvosnak.

Nem tudjuk bizonyítani, hogy valamilyen, akár anyagi ellenszolgáltatásért cserébe vállalják az orvosok ezt a csalást, én feltételezem, hogy adott esetben ők maguk is esetleg hisznek az oltásellenességben, és úgy érzik, hogy ez valamiféle küldetés a részükről” – mondta el Póta György.

Diftéria, gyermekbénulás, szamárköhögés, kanyaró, TBC stb. – ezek azok a betegségek, amelyek ellen ma Magyarországon kötelező oltást adni. Vannak azonban az úgynevezett oltásellenesek, akik azt gondolják, hogy a védőoltások miatt alakulnak ki bizonyos betegségek.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi szakértője, Melles Márta szerint nemcsak saját gyereküket, de társaikat is veszélybe sodorják azok a szülők, akik nem adatják be a kötelező védőoltásokat. Emellett súlyos szakmai és etikai vétség az orvostól, aki segít ebben, és a gyermek jogai is sérülnek.

A kötelező védőoltás azért kötelező, mert a gyereknek életbevágóan fontos, hogy ezeket megkapja. Ezek olyan súlyos, akár halálos fertőző betegségek elleni védelmet jelentenek, amelyeket kiküszöbölni nemcsak az egyén, de az egész társadalom szempontjából is életbevágóan fontos” – nyilatkozta a járványügyi szakértő.

Képünk illusztráció (Fotó: Profimedia)
Képünk illusztráció (Fotó: Profimedia)

A becslések szerint a lakosság 1,5-2 százaléka nem kapta meg a kötelező védőoltásokat.

Mint minden gyógyszernek, így a védőoltásoknak is lehetnek mellékhatásai. Ezekbe előfordul, hogy emberek belehalnak, vagy szövődmények alakulnak ki náluk. Azonban ezt a kockázatot minden orvosság esetében vállalnunk kell, és bármilyen rosszul hangzik is: jobb, ha százezerből egy megbetegedés fordul elő, mint egy országos, vagy annál nagyobb területre kiterjedő járvány. Akkor ugyanis ezrek, vagy talán tízezrek is belehalnának a be nem adott védőoltásba.

Végezetül egy korábbi cikkünk egyik kommentjét idézném. A cikk témája szintén a kötelező védőoltás volt.

Senki nem mondta, hogy az oltásnak nem lehetnek súlyos mellékhatásai, de ezek elenyészően ritkák, de lehetséges, hogy pont a te gyerekednél jött elő. Viszont millió és millió gyereknek semmi baja tőle, ezért betiltani vagy válaszhatóságot követelni botorság. Nézz körbe ott, ahol válaszhatóak az oltások: Kaliforniában tavaly 10, 2010-ben pedig 20 halott csecsemő volt a szamárköhögés miatt, de minden 4 évben fellángol és szedi az áldozatokat, már nagyon régóta. Most hoztak egy törvényt, hogy kevesebb legyen a kibúvó. De mondhatnánk ugyanitt a kanyarójárványt is, Disneylandből indult ki. Berlinben volt az elmúlt 10 év legnagyobb kanyarójárványa. Franciaországban is ezrek fertőződnek minden évben szamárköhögésben.

Nálunk viszont évente 20-30 szamárköhögés és 3-4 kanyarós eset van, olyanok között, akik nem kapták meg a védőoltást.

És mielőtt megkérdeznék, hogy ugyanezt mondanám-e, ha az én gyerekem lesz beteg az oltástól, akkor a válaszom, igen, ugyanezt. Ugyanis benne van a pakliban, hogy pont az én gyerekem lesz az a lehetséges egy a 100 millióból, de inkább teszem ki ennek a csekély kockázatnak, mint hogy meghaljon egy sokkal esélyesebben halállal végződő betegségben.”

Még több a kötelező védőoltásokról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top