Család

“Megláttam, ahogy szexeltek a szüleim”

Minden családban előfordulhat, hogy benyit a gyerek, amikor a szülők szexuális életet élnek. A gyerek olyat lát, ami nem rá tartozik, a szülők pedig nem tudják, mit kezdjenek ezzel a kellemetlen helyzettel. Beszéljenek róla vagy sem?

Szexuálterapeutaként sok ember történetét hallgatom végig, és a legtöbbjüknek volt olyan gyermekkori élménye, hogy hallották vagy látták is a szüleiket szeretkezni. Sokszor nem is tudják beazonosítani, hogy mi történik ekkor, csak azt érzik, hogy valami furcsa, zavarba ejtő dolog zajlik, ami “bűnös” és “titkos”. Amiről valószínű nem is illik beszélni. Bár kíváncsiak, ugyanakkor látják a szülők zavarát, és nem merik feszegetni a témát. A kérdőjelek ott maradnak a gyerekek fejében, mert még ha fel is teszik a kérdést, a szülők nagy része nem tud válaszolni rá. A szexről beszélni általában véve is nehéz, arról nem is beszélve, hogy a saját szexuális életünkről a saját gyermekünknek – csak úgy hirtelen, váratlanul – egyenesen képtelenség.

Nem mert a szemembe nézni anyám

“Hatéves lehettem, amikor egyszer éjjel rosszat álmodtam, és át akartam menni a szüleim szobájába. Benyitottam, furcsa hangokat hallottam, és az éjjeli lámpa fényénél láttam, hogy anyu négykézláb áll, apu meg hátulról mozog. Hirtelen olyan pánikszerűen vágtam be az ajtót, hogy a szüleim észrevették a dolgot. Zavarodott voltam, nem értettem, mi történik. Féltettem anyut, arra gondoltam, hogy apu bántja őt. Visszamentem a szobámba, sírtam, anyut szólongattam, mire ő oda is jött. 

Megláttam, ahogy szexeltek a szüleim

Megkérdeztem anyutól, hogy apu bántotta-e, mire azt mondta, hogy ők aludtak, és semmi nem történt, biztosan álmodtam az egészet. Éreztem a zavarát és azt, hogy olyan más, mint máskor. Nem mert a szemembe nézni, menekült a szobámból.

Furcsa volt, hogy nem tudok hinni anyunak, és azzal, hogy letagadta és az ellenkezőjét bizonygatta, bennem tovább nőtt a félelem. Tényleg azt hittem, hogy apu megverte anyut. Apura iszonyatosan haragudtam, és sokáig nem akartam az ölébe ülni utána.

Soha nem beszéltünk róla többet, mint egy örök titok, ott lebegett köztünk.

Kicsit idősebb koromban jöttem rá, hogy anyáék szeretkezhettek. Igazán akkor döbbentem meg, amikor az első pornófilmet láttam, rögtön beugrott, mi is történt akkor. Végképp nem értettem, erről miért nem tudott nekem anyukám beszélni, miért nem tudta elmondani, hogy ők csak szerették egymást. Kislányként nagyon hiányzott valami őszinte, megnyugtató magyarázat” – meséli Noa, 28 éves orvos.

A kis Noában rengeteg kérdőjel maradt az élmény hatására. Egy hatéves gyerekben már markáns kérdések születnek egy szexuális helyzet kapcsán, amikre szeretne választ kapni. Ebben az életkorban jellemző, hogy a számukra új élményeket csakis úgy tudják értelmezni, hogy az új impulzusokat kiegészítik a saját tapasztalataikból. Olyan, mintha egy képből lenne néhány puzzle-darab, és ezt a saját tudásukból merítve teszik teljessé. Ez persze nem fedi a valóságot teljesen, legtöbbször a valóságban történteknél sokkal félelmetesebb fantáziák születnek.

Megláttam, ahogy szexeltek a szüleim

Ha egy szülő nyitottan megy oda a gyermekéhez, és őszintén elmondja, hogy ők nagyon szeretik egymást az édesapjával, és hemperegtek, csókolóztak és jól érezték magukat, akkor a gyermek megnyugszik. Örül, hogy a szülei szeretik egymást.

Biztosan merül fel a kicsiben jó néhány kérdés, amit a saját gondolkodási szintjén – nekünk, szülőknek – meg is kellene válaszolnunk. Elmondhatjuk, hogy nagyon jó dolog összebújni egymással, és ilyenkor nagyon nagy örömet érez apa és anya.

A gyermek ettől boldog lesz, hiszen neki az adja a biztonságot, hogy anya és apa, a számára két legfontosabb személy, a referenciaszemélyek jól vannak egymással.

Nem lehet elég korán kezdeni a felvilágosítást

A szexuális kommunikáció elkezdésére is remek alkalom lehet egy ilyen szituáció, ha a gyerek néhány kérdést tesz fel az eset kapcsán: Mit csináltatok? Miért jó ez nektek? Miért voltak olyan furcsa hangok? Ekkor fontos, hogy a válaszaink hitelesek legyenek, hiszen a gyerek nagyon jól érti a nonverbális kommunikációt is, ami ha nincs harmóniában a kimondott szavakkal, akkor zavart kelt benne, és érzi, hogy a szülő hazudik. Ekkor pedig elveszti a bizalmát, bezárul, és soha nem fog kérdéseket feltenni, mert tudja, hogy nem kap őszinte választ rá.

Megláttam, ahogy szexeltek a szüleim

A következő esetben Konrád ötéves volt, amikor a szüleire rányitott és meglátta őket.

“Beteg voltam, és anyuék szobájában aludtam. Biztosan hangosak lehettek, mert felébredtem. Kinyitottam a szemem, és tisztán láttam, hogy anyukám az apukám péniszét a szájába vette. Emlékszem, az jutott eszembe, hogy milyen furcsa, hogy mindig rám szól anya, hogy ne szopjam az ujjam, akkor miért csinál ilyet? Mocorogni kezdtem, ők észrevették, hogy fent vagyok, nem is folytatódott tovább a dolog.

Másnap megkérdeztem anyukámat, hogy az ujjamat nem szopogathatom, de a fütyimet azt lehetne, csak éppen nem érem el? Anyu elvörösödött, és kirohant a szobából, valami olyasmit mondott, hogy butaságokat beszélsz, egy nagyfiú semmijét sem szopogatja.

Persze később, kamaszként a srácokkal sok mindenről beszélgettünk, és tőlük tudtam meg, mi is az az orális szex. Akkor szembesültem vele, mit is csinálhattak a szüleim. Amikor velem csinálja egy lány, akkor mindig zavarba jövök, néha előfordul, hogy merevedési zavarom lesz az orális szex alkalmával, úgyhogy nem favorizálom ezt a műfajt.”

Persze a szülő is zavarban van ezekben a helyzetekben, hiszen gyerekkorában vele sem biztos, hogy beszéltek a szülei a szexuális életről.

Sajnos a mi kultúránkban ez még mindig tabu, éppen ezért nekünk, szülőknek sem könnyű kimondanunk a szexualitással kapcsolatos dolgokat, nem egyszerű felvállalni azt, hogy a saját szexualitásunkról beszéljünk a gyermekeinkkel.

A gyerek kérdez – ha nem pattintják le

Ha időben, még a gyermek kicsi korában elkezdődik egy kommunikáció a szexualitásról, akkor a felnőtt is és a gyermek is arra szocializálódik, hogy erről ők ketten képesek beszélgetni. Először néhány éves korában a testrészek megnevezésével kezdődik ez a folyamat, aztán a gyermek korának megfelelően haladunk. Mindig csak azt és annyit, amit ő megkérdez. Viszont csakis akkor kérdez a gyermek, ha nem pattintják le, nem küldik el, és érzi, hogy szülő nyitottan reagál. Ez a szülőnek is segít abban, hogy a saját szexualitásához fűződő viszonyát is megváltoztassa.

Megláttam, ahogy szexeltek a szüleim

Azt is lehet mondani egy ilyen helyzetben, amit Virág válaszolt a kislányának, azután, hogy a hétéves Lili rájuk nyitott.

“Lili, ránk nyitottál tegnap éjjel, és most zavarban vagyok, mert tudom, hogy vannak kérdéseid, amire most nem biztos, hogy képes vagyok válaszolni. Még soha nem történt ilyen velem, ezért nekem is új a helyzet. Velem sem beszélt az anyukám intim dolgokról, és most ez nekem is furcsa érzés. Szeretném veled ezt megbeszélni, és elmondani, mit is láttál, csak erőt kell hozzá gyűjtenem. Pár nap múlva megbeszéljük, jó?”

Virág nagyon hiteles volt, amikor arról beszélt, hogy neki is új ez a helyzet, és hogy nem arról van szó, hogy nem szeretné megbeszélni, csak éppen most nem érez hozzá elég erőt. Ettől nem lesz csalódott a kislánya, hiszen megnyugtatta őt az anyukája, hogy fognak róla beszélgetni. Nem azt érezte, hogy nem hiteles és félrebeszél az anyuka, hanem azt, hogy csak időt kért.

Megláttam, ahogy szexeltek a szüleim

Ádám 17 évesen látta meg édesanyját szexelni.

“Egyszer váratlanul hazamentem az iskolából, mert elmaradtak az óráink, és anyám a pasijával szexelt. Persze nem tudtam, hogy otthon vannak, én meg elég nagy dérrel-dúrral mentem be a lakásba. Ők a konyhában szexeltek, állva, valószínű, főzés közben támadta le Feri az anyut. Nagyon furcsa érzés volt az édesanyámat látni meztelenül, felajzva. Kínos volt abban a pillanatban, de utána megnyugtató volt, hogy anyám elmondta, mennyire egymásra vannak kattanva, és nem számítottak arra, hogy hazajövök. Jólesett, hogy kimondta, és nem éreztem hibásnak magam. De ez a kép még sokáig kísértett, és a szexuális fantáziáimban is megjelent.”

Ha egy kamasz gyerek szembesül a szülei szexuális életével, akkor is fontos, hogy ne menjünk el szó nélkül mellette. A kamasz pszichoszexuális fejlődése és – manapság jellemzően – a pornóból merített ismeretei már ott tartanak, hogy pontosan tudja, mi is történik, azonban ezzel együtt zavart okozhat neki az élmény. Mert egy kamaszkorú gyerekre már hatnak a szexuális impulzusok, éppen ezért akár meg is kívánhatja az ellenkező nemű szülőjét, ami összezavarja. Ezt nagyon nehéz kezelnie, ezért tartózkodóvá, bizonytalanná válhat. Ebben az esetben is fontos, hogy ki merjük mondani szülőként, amit érzünk, ne lappangjon egy kínos érzés a gyerek-szülő kapcsolatban.

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top