Család

Rács mögé kerülhet a nőgyógyász, aki elrabolt egy újszülöttet az anyjától

A 85 éves orvos ügye valószínűleg csak a jéghegy csúcsa az évtizedekig zajló spanyol gyerekrablási ügyben, amelynek során akár 300 ezer gyereket is elválaszthattak a vér szerint anyjuktól.

A héten kezdődik a pere Madridban annak a 85 éves orvosnak, aki csaknem 50 évvel ezelőtt elszakított egy gyereket az édesanyjától. Eduardo Vela lesz az első ember, akit bíróság elé állítanak Spanyolország hírhedt gyerekrablási ügyében – írja a Guardian.

Több ezer gyereket – egyes becslések szerint 300 ezret – vettek el illegálisan a vér szerinti anyjuktól a spanyol polgárháború végétől egészen Franco diktátor 1975-ös haláláig. A kicsiket olyan családoknál helyezték el, amelyek támogatták a rezsimet.

Eduardo Vela nőgyógyászként dolgozott a spanyol fővárosban, és a vád szerint 1969 tavaszán elválasztotta Inés Madrigált a biológiai édesanyjától. A gyereket odaadták egy 46 éves nőnek, és hamis születési anyakönyvi kivonatot állítottak ki.

A most 49 éves Madrigal azt mondta, nevelőanyja 18 éves korában árulta el neki az igazságot, és 93 éves korában bekövetkezett haláláig végig támogatta abban, hogy megtalálja vér szerinti szüleit. Ez sajnos nem sikerült.

Ha beigazolódik az orvos bűnössége, akár 11 évet is kaphat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top