Család

Szívbemarkoló pillanat: 68 év után látta újra fiát az anyuka

Észak-Korea vezetése pár tucat szerencsés családnak engedélyezte, hogy hosszú idő után ismét láthassák a déli szomszédnál rekedt rokonaikat. Volt olyan is, aki több mint fél évszázadot várt a nagy pillanatra.

A 92 éves Lee Keum-seom könnyes szemmel szorítja magához fiát, a most 71 éves Sang Cholt a Daily Mail felvételén. Az idős asszony utoljára 4 éves korában látta a fiút, mielőtt a két Korea ketté nem szakadt. Az anya Dél-Koreában töltötte az elmúlt évtizedeket, míg kevésbé szerencsés fia Észak-Korea diktatúrájában öregedett meg.

A nagy találkozóra azután került sor augusztus 20-án, hogy Moon Jae-in dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un északi vezető idén korábban megállapodást írtak alá, amely lehetővé tette néhány szerencsés család ideiglenes újraegyesítését.

A lehetőségre 57.000 család jelentkezett, közülük választották ki azt a 89-et, akik most találkozhattak rég nem látott rokonaikkal. A családegyesítésre várakozók 60 százaléka 80 éves vagy idősebb, így a találkozó helyszínére sokakat fiatalabb rokonaik kísérték el. Többen kerekesszékben érkeztek, de egy pillanatig sem volt kétséges, hogy megjelennek a találkozó helyszínén.

Park Kyung-seo, a dél-koreai Vöröskereszt elnöke a CNN-nek nyilatkozva azt mondta, bár túláradó örömmel tölti el az egyesített családok látványa, emberi tragédiának nevezte, hogy egyáltalán szükség lehet erre.

„Teljes mértékben osztozom azok csalódásában, akiket nem választottak ki, ezért most észak-koreai partnereinkkel azon dolgozunk, hogy a többi jelentkező számára is megnyíljon valamilyen lehetőség – tette hozzá a szervezet vezetője. – Képzeljék el, milyen érzés lehet 73 éven át nem tudni, hogy a családtagjaink életben vannak-e vagy meghaltak. Ez a szenvedés és harag egy feldolgozhatatlan emberi tragédia.”

Egy tegnapi közleményben Moon dél-koreai elnök sürgette a két országot, hogy további családegyesítéseket hozzon tető alá a jövőben. Moon maga is északi menekültek gyerekeként látta meg a napvilágot. Az idő sürget, mivel a családegyesítésekre eddig jelentkezők közül 75.000-en már elhunytak.

A háborút 1953-ban lezáró tűzszüneti megállapodásból sosem lett békekötés, Észak- és Dél-Korea így formálisan háborúban áll egymással mind a mai napig. Bár a két vezető által aláírt deklaráció épp erre törekszik, még számos kérdésre kell választ találni, mielőtt rendeződhet a két ország helyzete.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top