nlc.hu
Család

Kim Dzsongun felesége, Ri Szoldzsu

Ő Kim Dzsongun titokzatos felesége, Ri Szoldzsu

Az észak-koreai first lady ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt és kevés biztos információt tudni róla, a dél-koreai hírszerzés és a nemzetközi sajtó azonban már kiderített néhány dolgot.

Az Észak-Korea Kate Middletonjaként is emlegetett Ri Szoldzsut 2012 júliusában mutatták be a nyilvánosságnak Kim Dzsongun feleségeként, bár a házaspár állítólag már 2009-ben örök hűséget fogadott egymásnak. Úgy tudni, azóta legalább három közös gyermekük született, egy fiú, egy lány, és egy harmadik testvér.

Hírszerzési információk szerint Ri Szoldzsu valamikor 1985 és 1989 között született, befolyásos család lányaként. Édesapja professzor, édesanyja pedig nőgyógyász főorvos, de több rokona tagja a politikai elitnek. Egy phenjani középiskolában érettségizett, majd Kínában tanult tovább ének-zene szakon, később pedig a Kim Ir Szen Egyetemen szerzett diplomát természettudományból. 2005-ben Dél-Koreában járt az ázsiai atlétikai bajnokságon részt vevő észak-koreai csapat egyik pomponlányaként. Tagja volt az Unhasu Orchestra nevű zenakarnak is, aminek köszönhetően több alkalommal is felléphetett a tengerentúlon. Állítólag későbbi férje is egy koncerten nézte ki magának.  

Kim Dzsongun és felesége, Ri Szoldzsu

Kim Dzsongun és felesége, Ri Szoldzsu (Fotó: Getty Images)

Ri Szoldzsu és Kim Dzsongun házasságát a diktátor apja, Kim Dzsongil rendezte el 2008-ban, nagy sietve, azt követően, hogy agyvérzést kapott. Bár a feleség ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt, azonban országában az is komoly előrelépést jelent, hogy olykor egyáltalán megteheti, ugyanis apósa, bár legalább kétszer – más források szerint ennél többször – is nősült, egyik feleségével sem jelent meg nyilvánosan. 

Ri asszony 2016-ban kilenc hónapra, 2017-ben és 2019-ben körülbelül négy-négy hónapra, 2020 januárjától pedig több mint egy évre eltűnt a nyilvánosság elől. Ezekben az időszakokban persze számos találgatás látott napvilágot ennek okával kapcsolatban, onnantól kezdve, hogy gyermeket vár, egészen addig, hogy meghalt.

Kim Dzsongun és felesége, Ri Szoldzsu

Kim Dzsongun és neje a phenjani Nagyszínház előtt (Fotó: Press Corps/Pool/Getty Images)

A „tiszteletben álló first lady” címet birtokló Ri Szoldzsunak a diktátor nejeként különösen szigorú szabályok szerint kell élnie. Ezek közé tartozik például, hogy nyilvános eseményeken nem vehet részt önállóan, nem nyilatkozhat a sajtónak, és csak kivételes alkalmakkor találkozhat a szüleivel vagy más rokonaival. Elvárás az is, hogy az öltözéke és a hajviselete mindig szofisztikált és konzervatív legyen. Tény ugyanakkor, hogy a szabott kereteken belül nagyon is szeret divatozni és gardróbjában bizony nyugati luxusmárkák darabjai is megtalálhatók.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top