nlc.hu
Család

Kim Dzsongun anyja

Ő volt Kim Dzsongun édesanyja, Ko Jonghi

A Japánban született Ko Jonghi táncosnőből lett a későbbi észak-koreai diktátor, Kim Dzsongil felesége.

Phenjan Anyja, a Nagy Édesanya, illetve a Szonguni Korea Anyja néven is emlegetik Kim Dzsongun édesanyját, Ko Jonghit, akinek az életéről meglehetősen keveset tudni és fotók is alig állnak róla rendelkezésre. Az egyikori diktátor, Kim Dzsongil ugyanis, bár legalább kétszer volt házas, egyik nejével sem mutatkozott soha a nyilvánosság előtt. Ko Jonghit ráadásul a származása miatt is gyakorlatilag rejtegették, mivel az aláásta volna a Kim család tiszta vérvonalát.

Kim Dzsongun édesanyja, Ko Jonghi

Kim Dzsongun édesanyja, Ko Jonghi (Forrás: Wikipedia)

Ko Jonghi 1952-ben Oszakában született Ko Jongdzsa néven, Japánban élő koreai szülők gyermekeként. 1961-1962 környékén egy hazatelepítési program keretében költözött Észak-Koreába a családjával. Az 1970-es évek elején táncosként kezdett dolgozni a phenjani Mansudae művészeti csoportnál.

1972-ben ismerkedett meg Kim Dzsongillel, akinek apja, Kim Ir Szen nem volt hajlandó elfogadni őt, félig japán öröksége és színpadi múltja miatt. Kim Dzsongil és Ko Jonghi 1976-ban azonban mégis házasságot kötöttek. 1981-ben megszületett első fiuk, Kim Dzsongcshol, majd 1984-ben a második, Kim Dzsongun. Harmadik közös gyermekük és egyben egyetlen lányuk, Kim Jodzsong valamikor 1987 és 1989 között jött a világra.

Kim Dzsongil és Kim Dzsongun

Kim Dzsongil és a fiatal Kim Dzsongun (Fotó: Kyodo News Stills via Getty Images)

A nő lánytestvére, Ko Jong-suk, aki még évtizedekkel ezelőtt az Egyesült Államokba disszidált, a következőképp beszélt a The Washington Postnak a gyermek Kim Dzsongun és édesanyja kapcsolatáról: „Nem volt bajkeverő, de indulatos volt, és nem volt benne tolerancia. Amikor az anyja rászólt, hogy túl sokat játszik és nem tanul eleget, nem beszélt vissza, de más módon tiltakozott, például éhségsztrájkba kezdett.”

Úgy tudni, Ko Jonghi 2004 májusában, Párizsban hunyt el, nagy valószínűséggel mellrák következtében. Más források szerint a párizsi gyógykezelésről még hazaszállították Phenjanba, ahol kómába esett és 2004 augusztusában távozott az élők sorából.

2012-ben Kim Dzsongun síremléket állíttatott édesanyjának a Taesong-hegyen.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top