nlc.hu
Életmód

Kicsoda Kim Dzsongun húga?

Ő Kim Dzsongun rettegett húga

Az észak-koreai diktátor húgának hatalma egyre csak növekszik 2018 óta, az egypárti állam kulcsfontosságú eseményein gyakran van bátyja, Kim Dzsongun mellett.

Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong magas rangú észak-koreai tisztviselő, aki segít felügyelni az ország USA-val és Dél-Koreával kapcsolatos politikáját. Különböző hivatalos feladatai között Kim Jodzsong az észak-koreai propaganda és agitációs osztály vezetője is. Az elmúlt néhány évben vált a neve ismertebbé a nyugat számára is, amikor Donald Trump akkori elnök és Kim Dzsongun észak-koreai találkozóján egyedüli nőként részt vett, mint a bátyja bizalmasa és tanácsadója. 2021 szeptemberében aztán előléptették az Államügyek Bizottságába, amely Észak-Korea legfőbb döntéshozó testülete, ezzel még nagyobb hatalmat kapott a kezébe.

Ki az a Kim Jodzsong?

Kim Jodzsong pontos születési dátuma nem ismert, bár a dél-koreai Egyesítési Minisztérium észak-koreai tisztviselőkről nyilvántartott adatbázisában úgy szerepel, hogy 1988-ban született Phenjanban. Ő Kim Dzsongun húga, és apjuk, Kim Dzsongil legfiatalabb ismert lánya. Kim Dzsongil 1994 és 2011 között uralkodott Észak-Koreában, és több nőtől is született gyermeke. Kim Jodzsong 2009-ben vált ismertté, amikor a pletykák szerint Kim Dzsongun lett az észak-koreai vezetés örököse, miután apjuk sorozatos agyvérzéseket szenvedett. Abban az évben az állami médiában egy olyan fényképet mutattak be, amelyen Kim Dzsongun és legidősebb testvérük, Kim Dzsongcshol mellett feltételezhetően Kim Jodzsong látható.

A nő családi állapota ismeretlen, bár egyes dél-koreai hírügynökségek megemlítették, hogy egy prominens észak-koreai tisztviselő, Cshö Rjonghe fiához ment feleségül, aki Kim Dzsongun helyettese az Államügyek Bizottságában, ám az észak-koreai állami médiában nyilvánosan nem látták férjével együtt. 2020-ban, amikor a bátyjáról azt híresztelték, hogy súlyos beteg, észak-koreai szakértők Jodzsongot említették lehetséges vésztartalékként, aki a bátyja helyébe lépne vezetőként, ha az hirtelen meghalna vagy cselekvőképtelenné válna. Ez azért vetődött fel, mert Jodzsong az észak-koreai legfelsőbb vezetői poszt betöltéséhez szükséges egyik legfontosabb követelménnyel büszkélkedhet: a Paektu-hegyi vérvonalból származik, vagyis közvetlen leszármazottja az ország alapítójának, Kim Il Szungnak, illetve mert Kim Dzsongun összes gyermeke 18 év alatti.

Kim Jodzsong részt vesz a Ho Si Minh-mauzóleumban tartott koszorúzási ünnepségen a vietnami Hanoiban (Kép: Jorge Silva/Pool via Bloomberg)

Kim Jodzsong részt vesz a Ho Si Minh-mauzóleumban tartott koszorúzási ünnepségen a vietnami Hanoiban (Kép: Jorge Silva/Pool via Bloomberg)

Milyen a kapcsolata Kim Dzsongunnal?

Észak-koreai szakértők szerint Kim Jodzsong valószínűleg az egyetlen olyan tanácsadó, akiben Kim Dzsongun megbízik. Jodzsong úgy tűnik, hogy segít a bátyjának irányítani az országot, ahelyett, hogy a hatalomért vagy a figyelemért versengene vele. Az észak-koreai állami médiában Jodzsongot úgy ábrázolják, mint aki helyettesítő szerepben, csendesen tanácsot és segítséget nyújtva, jegyzetfüzettel a kezében kíséri bátyját az ország gyáraiba, mezőgazdasági területeire és kormányhivatalaiba tett hivatalos látogatásai során. Észak-koreai szakértők szerint Jodzsong fiatalabb kora szintén előnynek számít az észak-koreai vezető bizalmának elnyerésében, mivel a koreai kultúrában az életkor a ranglétra meghatározó tényezője.

Jodzsong bátyjához fűződő kapcsolatát apjuk, Kim Dzsongil és annak fiatalabb húga, Kim Gjonghi viszonyához hasonlítják, aki az észak-koreai uralkodó egyetlen életben maradt teljes jogú testvére volt. Ők ketten osztoztak tragikus múltban: édesanyjuk szülés közben halt meg, amikor mindketten gyerekek voltak, míg egy másik testvérük egy évvel korábban vízbe fulladt. Kim Gjonghi azzal segítette bátyja uralmát, hogy az ország kommunista gazdaságának egyes részeit felügyelte és tanácsadóként szolgált. Kim Dzsongun nagynénjeként azonban a férfi hatalomra kerülése után a közéletben háttérbe szorult, míg férjét, aki az ország második embere volt, 2013-ban letartóztatták és kivégezték, valószínűleg azért, mert a Kínában végrehajtott pénzügyi reformokat akarta megvalósítani.

Kim Dzsongun és húga (Kép: Inter-Korean Summit Press Corps/Pool via Bloomberg)

Kim Dzsongun és húga (Kép: Inter-Korean Summit Press Corps/Pool via Bloomberg)

Hogyan látják Kim Jodzsongot?

Lehetetlen pontosan felmérni, hogy milyen Kim Jodzsong megítélése az észak-koreai közvélemény körében. A közvélemény azonban valószínűleg nincs hozzászokva ahhoz, hogy egy fiatal nő töltsön be vezető kormányzati pozíciót, mivel Észak-Koreában az ilyen szerepkörben dolgozók nagy többsége idősebb férfi volt. A bátyjával, Kim Dzsongunnal való kapcsolata azonban (valós vagy színlelt) tiszteletet követelhet az észak-koreai elittől, akik többnyire a fővárosban, Phenjanban élnek. 2018-ban a 89 éves Kim Jongnam – Észak-Korea akkori névleges államfője, az ország törvényhozásának kirakatvezetője – tiszteletből meghajolt Kim Jodzsong előtt, amikor ketten vezettek egy észak-koreai delegációt Dél-Koreába, a dél-koreai híradó kamerái előtt, ami szintén a kötelező tisztelet és elismerés jele volt.

Kim Jodzsongot Észak-Koreán kívül egész más színben látják: az emberi jogi szervezetek és az Egyesült Államok kormánya is az emberi jogok megsértésében való bűnrészességgel vádolja. Észak-Koreában betöltött vezető szerepe részben felelőssé teszi őt a Kim-rezsim rendszeres kivégzéseiért, bebörtönzéseiért és a politikai foglyok elnyomásáért. A kormányzati propagandaosztályon betöltött szerepe szintén a Kim-rezsim cenzúrázási tevékenységéhez köti.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top