Család

Feloldhatják a születésszabályozási törvényt Kínában

Már utalgatnak rá, hogy feloldhatják a harmadik gyerek tilalmára vonatkozó korlátozást Kínában.

Tovább kell lazítani a pár éve már engedékenyebbé tett születésszabályozási törvényt Kínában. A változtatásra azért lehet szükség, mert az előrejelzések szerint 2030-ra a kínaiak 25 százaléka hatvan év fölötti lesz. Így ma nem születik elég gyerek, akik majd felnőttként eltarthatják az időseket – írja az egyik vezető kínai napilapra hivatkozva az Euronews.

A túlnépesedés megelőzése érdekében a pekingi törvényhozás az 1970-es években döntött úgy, hogy a házaspárok csak egy gyereket vállalhatnak. A családok életét ezután nemcsak a terhességmegszakítás, hanem az eltitkolt vagy külföldre örökbe adott gyerekek történetei is nehezítették. A 2010-es évek közepétől országosan lehetővé vált, hogy a családokban második gyerek is szülessen. Ekkor a szülők következmények nélkül bevallhatták, hogy már van második, esetleg harmadik gyerekük.

Kínai kistestvér (fotó: Europress)

A kínai sajtó úgy tudja, hogy a teljes liberalizációról szóló törvénytervezet bizottsági szinten van, hamarosan tárgyalják. Hatálybalépése két éven belül esélyes. A hónap elején megjelent, a disznó évére nyomott bélyegek egyesek szerint már az új törvényre utalnak, azokon ugyanis nem egy vagy kettő, hanem legalább három kismalac látható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top