Család

2030-ra 150 millió lányt kell megvédeni a gyermekházasságtól

Bangladesben a lányok 52 százaléka férjhez megy 15 éves korára...

2030-ra 150 millió lányt kell megvédeni világszerte a gyermekházasságoktól – derül ENSZ Népesedési Alapjának (UNPFA) friss tanulmányából. 

Jelenleg Bangladesben a legmagasabb a kényszerházasságok száma, ott a lányok 52 százaléka férhez megy 15 éves korára, Kambodzsában a lányok 19 százaléka házas ugyanebben az életkorban. A tinédzser terhességek száma szintén emelkedik Ázsiában, ezek 43 százaléka pedig nem szándékos. Utóbbiak ráadásul az abortuszok számát is emelik.

(Getty Images)

„Meg kell sokszoroznunk az erőfeszítéseinket,  hogy megszüntessük a gyermek-, kényszer- és korai házasságokat, és kezeljük a tinédzser terhességeket” – hangsúlyozta az Bjorn Andersson, az UNPFA ázsiai regionális vezetője.

„A gyermek-, a korai és a kényszerházasság káros gyakorlat, amely befolyásolja a nemzetek gazdasági és társadalmi fejlődését. A jelentés a beruházások növelésére, a fellépés felgyorsítására hív fel, hogy a gyermekházasság problémája a múlté legyen” – fogalmazott Bhagyashri Dengle, a Plan International Asia regionális igazgatója.

A szükséges lépések közé tartozik az ifjúsági érdekképviselet, az átfogó szexuális és az egészségügyi oktatás, a férfiak és a fiúk bevonása, valamint a lányok bátorítása arra, hogy álljanak ki a választásaikért, hogy azokat tiszteletben tartsák, meghallgassák, és értékeljék. Mindemellett a politikai akarat és a jogszabályok is különösen fontosak ahhoz, hogy a gyermek- és kényszerházasságokat meg lehessen akadályozni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top