Család

Így kommunikálj a gyerekkel, hogy hallgasson rád

Nem az számít, mit mondasz a gyereknek, hanem az, ahogy mondod.

Bármilyen kapcsolatban a kommunkáció az egyik legfontosabb tényező, ha nem vagy benne hatékony, akkor félreértés, düh és ellenállás lehet a válasz. Ez természetesen a szülő-gyerek kapcsolatra is igaz. Ha viszont jól kommunikálsz, akkor könnyebben építheted a kapcsolatot a gyermekeddel, és jobban fog hallgatni rád.

T-Ann Pierce nevelési tanácsadó szerint a következő pontokat kell követni, amikor kommunikálsz a gyerekkel, hogy elmélyüljön köztetek a kötődés, és odafigyeljen arra, amit mondasz.

1. Azt mondd, amit kérni szeretnél tőle!

A szülők nagy része azt mondja a gyereknek, hogy „ne csináld ezt, ne csináld azt”. A szakember azt javasolja, hogy ehelyett inkább azt mondd meg a gyereknek, amit csinálnia kell. Például: „Ne egyél a nappaliban!” helyett „Kérlek, maradj az étkezőben, egyél az asztalnál!”

kommunikáció gyerek szülők

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

2. Beszélj egyenesen!

A gyerekek még nem értik a szarkazmust és a célozgatásokat. Egyenes beszédre van szükségük. Azt kérd pontosan, amit szeretnél. Ha nem így teszel, csak frusztrált leszel. Például a „Menj ki a kertbe, és játssz valamit!” egy túlságosan nyitva hagyott kérés. Sokkal egyértelműbben kell fogalmazni: „Menj ki a kertbe. és hintázz vagy biciklizz, a te döntésed.” Az sem mond egy gyereknek semmit, hogy „mindjárt jövök játszani”, az idővel kapcsolatban is konkrétabbnak kell lenni velük. A „mindjárt” helyett fogalmazz pontosan, hogy tudja mihez kötni a történést: „Jövök, amikor összehajtogattam a tiszta ruhát.”

3. Legyél kedves!

Akármennyire is fáradt és frusztrált vagy, add meg a tiszteletet a gyereknek. Ő is egy emberi lény, akinek mindennél nagyobb szüksége van a kedvességedre és szeretetedre. A kedves szavak pedig ingyen vannak, ne fukarkodj velük. Elég annyi, hogy megköszönöd, ha segített megetetni a macskát, vagy megmondod neki, hogy mennyire örültél, amikor láttad, milyen szépen játszott a kisöccsével. Tengernyi alkalom van egy nap, amikor kedves lehetsz a gyerekkel, vedd észre a helyzeteket, és áraszd el szeretettel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top