Család

4 dolog, amivel lerombolod a gyerek önbizalmát

Az önbizalmat könnyebb lerombolni a gyerekben, mint építeni.

Szülőként természetesen mindenki azt szeretné, hogy a gyerekének sok önbizalma legyen, hiszen ez az önálló, sikeres élet egyik kulcsa felnőttként. Mégis, emberek vagyunk, hibázunk, és olykor nem is tudjuk, hogy mivel romboljuk épp a gyerek önbizalmát. Dr. Jeffrey Bernstein pszichológus 30 éve foglalkozik családterápiával, így ha valaki, ő biztosan tudja, hogyan építhető vagy rombolható le egy gyerek önbizalma. Szerinte a következő négy terület kritikus ebből a szempontból.

Kiabálás és verés

Elég egyértelmű, hogy ha egy gyerekkel folyton kiabálnak a szülei, sőt még meg is ütik, az nem tesz jót az önbizalmának sem. Milyen leckét tanít a gyereknek a kiabálás és a verés? Azt, hogy nincs túl nagy önuralmunk, és hogy az erőszak jó konfliktuskezelési módszer.

Természetesen mindenki kiabál néha a gyerekével, Bernstein nem is akar indokolatlan bűntudatot kelteni bennünk, csak arra hívja fel a figyelmet, hogy ha állandósul, és a problémamegoldás részévé válik a kiabálás ahelyett, hogy megmutatnánk a gyereknek, hogyan lehet építő módon kezelni egy konfliktust, akkor már gond van, mert a gyerek önbizalma sérülhet tőle.

önbizalom gyereknevelés tanács

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Rágódás a régi konfliktusokon

Ha már egy problémát vagy konfliktust megbeszéltünk a gyerekkel, akkor tényleg hagyjuk a múltban, ne vegyük elő és vágjuk a fejéhez újra meg újra. Bernstein szerint fontos, hogy a gyerekek kapjanak tiszta lapot, és ne emlegessük fel a régi hibákat, kudarcokat, mert azzal csak azt üzenjük, hogy a hibáikkal együtt már nem annyira szerethetők.

Bűntudatkeltés

Az egy dolog, ha megkérdezzük a gyereket, hogy milyen érzés lehet nekünk, ha így viselkedik, mert ezt még lehet úgy hívni, hogy empátiára tanítjuk, de ha folyton azzal nyomasztjuk, hogy a létezése milyen nagy teher számunkra, akkor nyilvánvaló, hogy rosszat teszünk vele. Ez az „apu azért iszik, mert te sírsz” tipikus esete, inkább hanyagoljuk, ha önbizalmat szeretnénk adni a gyereknek.

Szarkazmus

A szarkazmust – vagyis amikor egy bizonyos hangszínnel pont az ellenkezőjét mondjuk annak, amit gondolunk – sokan tévesen jó humornak tartják. A gyereknek azonban ez sajnos bántó: egyszerűen megszégyenítjük vele, és csak az önbizalmát romboljuk, miközben azt hisszük, viccesek vagyunk. Helyette inkább válasszuk az őszinteséget, és közvetítsük az érzelmeinket anélkül, hogy megbántanánk vele a kicsit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top