Család

Szeretnél teherbe esni? Akkor felejtsd el a junk food mámort!

Nagy ritkán egy-egy gyorséttermi sajtburger belefér, abba még senki nem halt bele. Annak viszont komoly következményei lehetnek, ha valaki rendszeresen fogyaszt adalékanyagokkal és mesterséges színezékkel készült, tápanyagszegény élelmiszereket.

Ahogyan komoly összefüggés van a táplálkozásunk és az egészségi állapotunk között, úgy könnyen belátható, hogy amit megeszünk, az hatással van leendő magzatunkra is. Sőt befolyásolja a teherbe esést is, hiszen a magzatnak nagyon nem mindegy, hogy milyen környezetbe érkezik, fejlődik kilenc hónapon keresztül.

Junk or fruit?

Egy ausztrál kutatás során, amelyben több mint 5500, 18 és 43 év közötti várandós nő vett részt, rákérdeztek a teherbe esés előtti étkezési szokásokra. Az eredmény szerint azoknak a hölgyeknek, akik hetente több mint 4 alkalommal fogyasztottak junk foodot (azaz egészségtelen, főleg mesterséges összetevőkből álló, hatalmas kalóriatartalmú, főleg gyorséttermi ételeket), kereken egy hónappal több időbe telt teherbe esni, mint egészségesebben étkező társaiknak. Ugyanígy hátrányba kerültek (legkevesebb 15 nappal) azok, akik havonta 1-3 alkalommal fogyasztottak csak gyümölcsöt az ajánlott napi 3 helyett.

Összességében a 8-12 százalékra nő a terméketlenség valószínűsége a nem gyümölcsfogyasztók között, míg 18%-ra a gyakran junk foodot választóknál.

Hungry Salad GIF - Find & Share on GIPHY

Discover & share this Hungry GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Miért csökkentsük a junk foodot?

A tápanyagban szegény gyorséttermi koszt zsírsavakban viszont gazdag, amely a vérben felhalmozódva jelentősen csökkenti a petesejtek minőségét. Ráadásul a cukor, a só és a zsír aránya is túl magas ezekben az ételekben, ami további zavart okozhat az anyagcserében is.

Ezzel együtt a fenti kutatás nem reprezentatív, mivel csak a gyümölcs és a gyorséttermi ételek fogyasztására koncentrált. Nem vett figyelembe egyéb olyan fontos tényezőket, mint a dohányzás, életkor, alkoholfogyasztás vagy testtömegindex mind a leendő anya, mind az édesapa esetében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top