Család

Boldogtalanná teszi a nőket a házasság?

Egy új kutatás szerint a férfiak családban, a nők viszont egyedülállóként érzik jobban magukat.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a férfiak nyugodtabbnak és boldogabbnak érzik magukat, ha házasságban élnek, míg a nők épp ellenkezőleg, ők egyedülállóként, gyerekek nélkül élvezik igazán az életet – írja a Guardian cikke alapján a Blikk.

Fotó: Unsplash

A meglepő eredményere jutó kutatást Paul Dolan, a londoni School of Economics professzora, elismert viselkedéskutató ismertette egy előadáson.

„Hosszú ideig figyeltünk embereket és gyűjtöttünk az adatokat, és most megerőszakolva a tudományt, csak annyit mondok: ha férfi vagy, házasodj meg, ha nő vagy, kerüld a házasságot” – modta Dolan, aki egyébként maga is nős.

A tudós szerint a férfiak jobban járnak a házassággal, mert „lenyugszanak”. „Te kisebb kockázatot vállalsz, több pénzt keresel, és egy kicsit tovább élsz. Ellenben a feleségeddel, akinek támogatnia kell téged, és rövidebb lesz az élete, mint ha soha nem ment volna férjhez. A legegészségesebb és legboldogabb nők azok voltak a vizsgált emberek közül, akik sosem házasodtak meg, és sosem szültek” – fejtegette.

Dolan megemlíti, hogy a társadalom szerint egy nő értékét az határozza meg, hogy sikerült-e férjet találnia, és gyerekeket szülnie. Emiatt viszont sok egyedülálló, gyerektelen nő rosszul érezheti magát; mivel nem felel meg a normáknak, a társadalom szemében nem számít sikeresnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top