nlc.hu
Család

Ezt várják a nők a pasiktól

Végre megfejtették az örök rejtélyt a kutatók, hogy mit keresnek a nők a pasikban

Az életkor előrehaladtával változhat, hogy a nők mit szeretnének a partnerüktől, de a kutatók szerint egy dolog sosem változik.

Az a sztereotípia alakult ki a nőkről, hogy milyen rejtélyes lények magas elvárásokkal és megfoghatatlan követelményekkel a férfiak felé, ha a tökéletes partnert keresik maguk mellé. Egész iparágak és komoly mennyiségű könyv foglalkozik a milyen férfit akar a nő? kérdéssel, gondoljunk például az 1897-es Cyrano de Bergerac-ra vagy a 2000-es What Women Want (Mi kell a nőnek?) című filmre, amelyben Mel Gibson hirtelen képes lesz olvasni a nők gondolataiban. Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy a válasz mégsem olyan bonyolult.

A Göttingeni Egyetem, az Indiana Egyetem és a Queen’s Egyetem Belfast nemzetközi kutatócsoportja nekilátott, hogy választ találjon a megválaszolhatatlan kérdésre: Mit várnak el valójában a nők a párjuktól? Közel 20 ezer 18 és 67 év közötti hetero-, biszexuális és leszbikus nő adatait gyűjtötték össze a világ minden tájáról. A résztvevőket arra kérték, hogy értékeljék a vonzerő, a kedvesség és segítőkészség, az anyagi biztonság és siker, az iskolázottság és intelligencia fontosságát, és adjanak meg egy korosztályt, amelyet elfogadnának maguknak partnerként. Eredményeiket a Human Nature című folyóiratban tették közzé.

Az adatok elemzése után a kutatók meghatároztak néhány olyan tulajdonságot, amelyek a legtöbb nő számára az ideális partnert alkotják. A legfőbb válasz, amire mind vártunk, és máris sokkal jobban értjük saját magunkat is:

a nők elsősorban azt szeretnék, ha a párjuk kedves lenne.

Persze ennél kicsit árnyaltabb a dolog, de lényegében a kedvesség rengeteget nyom a latban egy nő számára a párkereséskor. A nők minden korosztályból arról számoltak be, hogy az ideális partner egyszerre lenne kedves és támogató – hosszú távon a kedves pasik biztosan nem az utolsók –, bár a 28 éves és fiatalabb heteró nők a legnagyobb hangsúlyt inkább arra fektették, hogy olyan partnert találjanak, aki apa akar lenni.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

„Ami számunkra különösen érdekes volt, hogy a heteroszexuális nők esetében 28 éves korukig ugyanolyan magas maradt a fontossága annak, hogy az ideális partner apává akarjon válni, de utána csökkent” – mondta el a Fatherly magazinnak Laura Botzet, a Göttingeni Egyetem munkatársa. A kutatócsoport eredetileg azt gondolta, hogy a nők számára körülbelül 40 éves korig fontosabb a reprodukciós szándék egy férfiban, de arra a következtetésre jutottak, hogy a 30-as éveikben és azon túl a nőknek vagy már van gyerekük, vagy úgy döntöttek, hogy nem vállalnak gyereket, így a gyermeket akaró partner kevésbé fontos. A szerelem tehát nem teljesen kortalan ezek alapján, hiszen életkoronként más szempontok szerint választanak a nők párt maguknak.

Ezek a felismerések azért izgalmasak, mert megkérdőjelezik a hagyományos elképzeléseket arról, hogy az életkor hogyan kapcsolódik ahhoz, ahogyan a nők elképzelik álmaik partnerét

– tette hozzá Botzet. Az idősebb nők nagyobb valószínűséggel fogadtak el szélesebb korosztályt is: míg a 20-as éveikben járó nők arról számoltak be, hogy korukhoz közeli partnert szeretnének, addig az 50 és 60 év közötti nők 10-15 évvel fiatalabb partnert is elfogadnak. Az eredmények szerint viszont minden életkorban igaz, hogy a nők a kedvességet és támogatást kifejezetten keresik a párjukban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top