Család

Lehet, hogy apád hibája, ha rossz a párkapcsolatod

Egy lány apjához fűződő viszonya nagyban meghatározhatja, milyen párkapcsolatokat választ felnőttkorában.

Tényleg az apánkat keressük a párkapcsolatainkban? Azért nem ennyire egyszerűen működünk, de tény, hogy az apa-lánya kapcsolat óriási hatással van a nő szerelmi életére. Ha egy olyan apa mellett nőttél fel, aki nem egy melegszívű nagy mackó volt, és jobban érdekelte az autója, mint az érzéseid, akkor jó eséllyel vannak problémáid a férfiakkal való kapcsolatokban.

A Pennsylvania Állami Egyetem kutatása szerint legalábbis az apakép nagyban befolyásolja a lányok párkapcsolatait, és bizony – mint általában – a negatív hatás a hangsúlyosabb. A kutatás során 200 lánytestvérnél vizsgálták, hogy a szülői minta milyen hatással van a lányok fejlődésére. Mindegyik testvérpár tagjai között legalább négy év korkülönbség volt, elvált szülők esetén pedig a lányok 14 éves kora előtt történt a válás.

apa lány kapcsolat hatás

Egy kis odafigyelés és játék nem kerül semmibe (Képünk illusztráció. Forrás: iStock)

Az eredményekből kiderült, hogy az idősebb lánytestvérek sokkal kisebb elvárásokat támasztanak a férfiakkal szemben felnőttkorukban, ha nem volt jó hozzájuk az apjuk, és könnyebben eltűrik a bántalmazást, a függőségeket és a mentális betegségeket.

Ugyanezt az összefüggést nem tudták kimutatni az anyákkal kapcsolatban, ahogy az sem igazán okozott károkat a gyerekeknél, ha elváltak a szülők. A kutatók azt a következtetést vonták le ebből, hogy az apa hiánya nincs olyan nagy hatással a lányok fejlődésére, mint az, ha jelen van, de nem törődik a gyerekeivel.

Mindez egyrészt megnyugtató lehet azoknak a szülőknek, akik nem akarnak csak a gyerekek miatt együtt maradni, másrészt pedig egy nagy felkiáltójel az apáknak, hogy vigyázzanak a lányok lelkére, mert sok múlik azon, mennyi szeretetet kapnak az apjuktól.

Szülőként tudatosabban kell döntéseket hoznunk, és oda kell figyelnünk arra, milyen hatással van a viselkedésünk a gyerekekre, ha azt szeretnénk, hogy boldog felnőtt legyen belőlük. Bár nem tudjuk átlépni a saját árnyékunkat, egy szeretettel teli ölelés vagy mosoly, kis odafigyelés és játék nem kerül semmibe, mégis egy egész világot jelenthet az apától a lányának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top