Család

A mondat, ami azonnal leállítja a veszekedést

Mit szólnál hozzá, ha minden párkapcsolati veszekedés beszélgetéssé szelídülhetne egyetlen mondattól?

Együttélés során teljesen természetes, hogy vannak konfliktusok, de abból már nagyobb gond lehet, ha ezekből folyton veszekedés alakul ki. Más véleményen lenni normális, de egymásra kígyót-békát kiabálni nem egészséges. Ashley Innes írónő tíz év házassággal a háta mögött jól ismeri a heves vitákat, legutóbb a gyerekeken és a házimunkán vesztek össze a férjével. Ennél a vitánál villant be neki, hogy mit ordítoznak itt egymással, mikor egy csapatban játszanak, közösek a céljaik, csak a véleményük különbözik. A veszekedés közepén oda is kiabálta a férjének, hogy

Hé, emlékszel? Egy csapat vagyunk!

Ettől a mondattól pedig azonnal lehűltek a kedélyek, és képesek lettek arra, hogy a probléma megoldására koncentráljanak egymás hibáztatása helyett.

Dr. Marie Land pszichológus szerint Innes valóban megtalálta a varázsmondatot, amit minden házasulónak meg kellene tanítani, mielőtt kimondják a boldogító igent. Ez a mondat, hogy „egy csapat vagyunk”, bele kellene hogy égjen minden párkapcsolatban élő ember fejébe, mert rengeteg fájdalomtól és veszekedéstől kímélhetnék meg magukat a használatával.

„Amikor azt mondod, hogy egy csapat vagyunk, azt üzened, hogy bár ezt a konfliktust nem szereted, a párkapcsolatot, a másikat igen. Ettől aztán mindenki leengedi a pajzsokat, és a védekező álláspontból átvált problémamegoldó üzemmódba.”

veszekedés vita megoldás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Ráadásul ha közlöd a vita közepén, hogy egy csapatban vagytok, akkor mindenki megáll pár másodpercre gondolkodni, ettől a kis szünettől pedig máris lassul a pulzus, tisztul a fej, így aztán nyugodtabban tudjátok folytatni a beszélgetést.

A veszekedés ugyanis leginkább akkor robban ki, amikor én vs. te vitába kezdtek, amiben az egyik fél mindenképpen le akarja győzni a másikat. Az egy csapat gondolata megszünteti ezt az ellentétet, nem kell nyerni, senki sem veszít, hiszen közös ügyért dolgoztok együtt.

„Ez a mondat megszakítja azt a negatív spirált, amiben valaki győzni akar a két fél közül. Ráébredünk tőle, hogy akár veszítünk, akár nyerünk, azt közösen tesszük.”

A szakember szerint ha sikerül elsajátítani az „egy csapat” hozzáállást, akkor megváltoznak a mindennapok a párkapcsolatban, más hangnemet használtok egymással, és erősödik az összetartozás érzése köztetek. Próbáld ki egy hétig, hogy mindennap emlékezteted magad erre a mondatra, és használod vita esetén – még az is lehet, hogy tényleg varázsütésre megszünteti a veszekedéseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top