Család

Virtuális valóság segíti az anyák vajúdását ebben a kórházban

A VR-szemüveg segítségével a vajúdó asszonyok azonnal egy tengerparton találják magukat.

A szülési fájdalmat minden anyuka megtapasztalja, és a legtöbben soha nem felejtik el. Egy kórházban azonban most megpróbálnak segíteni a nőknek a fájdalom kezelésében, és kivételesen nem a gyógyszerekhez, hanem a technológiához fordulnak: virtuális valóság headsetet, azaz VR-szemüveget helyeznek a vajúdó asszonyok fejére.

Képünk illusztráció / Forrás: iStock

A 43 éves Erin Martucci két gyermekét is így hozta a világra. Martucci egyébként alig tudott valamit a virtuális valóságról, azt pedig végképp nem, hogy ez segíthet a fájdalomcsillapításban is.

Ahogy a szülési fájdalom fokozódott, Martucci orvosa fel is ajánlotta gyorsan ezt a kivételes lehetőséget. „Az orvos bejött a szobába egy headsettel a kezében, és a fejemre tette. Egy tengerpartot láttam, és egy útmutatást hallottam végig” – mondta el a nő, aki négy órás vajúdása félidejében kapta meg a VR szemüveget.

A VR-szemüveg fájdalomcsillapításban betöltött szerepe azért is nagyon hasznos és fontos, hiszen használatával elkerülhető a vajúdó nők fájdalmának különféle kemikáliákkal való enyhítése. A kutatás szerint a vizualizáció és az irányított narráció segíti a vajúdó nők túljutását a kontrakciókon és a kitolási szakaszon is. A kutatást vezető szakemberek szerint a virtuális valóság arra készteti az agyat, hogy másképpen reagáljon az összehúzódásokra.

Egyelőre azonban további kutatásokra is szükség lesz, ugyanis voltak olyan alanyok is, akiknél hatástalannak bizonyult az eszköz, és olyanok is, akiknek hányingerük lett tőle. Vagyis, bár a módszer bizonyos esetekben hasznosnak bizonyul, ugyanúgy, ahogy a gyógyszereknek, a virtuális valóságnak is lehetnek mellékhatásai.

(Good Morning America)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top