Család

10 érv, hogy a Mézga család 2019 Magyarországán játszódik

Ötvenéves a Mézga család, de ha jobban megnézzük, ma is teljesen aktuális. 10 rövid videóval bizonyítjuk, hogy a sorozat éppen azért klasszikus, mert alkotói fél évszázad távlatából is megjósolták a jövőt.

A Mézga család klasszikus, tehát örökké aktuális. Ezt a tételt bizonyítjuk az alábbi válogatással, amelyhez újra elővettük a rajzfilmsorozat mindhárom szériáját. Tehát az Üzenet a jövőből! című eredeti sorozatból, a zseniális kamaszfiúra koncentráló, Mézga Aladár különös kalandjai című folytatásból és a Vakáción a Mézga családból is válogattunk.

Az összeállítás apropóját az adja, hogy az első szériát éppen 50 évvel ezelőtt készítették, még ha a teljes évadot végül csak 1970 telén és tavaszán adta is le a Magyar Televízió. Idén az Országos Rajzfilmünnepen is megemlékeztek a fél évszázados sorozatról, és mi sem hagyhattuk ki a lehetőséget: lássuk, mi az, amiben ma is magunkra ismerünk, teljesen mindegy, hogy 1969-et vagy 2019-et írunk.

Mézga család (Forrás: MTVA)

Gyorsan, valami finomat!

Mint minden magyar család, Mézgáék is szeretnének tisztességes vendéglátók lenni, magukkal szemben támasztott elvárásaikat azonban össze kell hangolniuk anyagi lehetőségeikkel és a reformkonyha aktuális trendjeivel. Na de hogyan sikerülhet mindez együtt? Hát persze, hogy az MZ/X-től kapott csodabogyók segítségével, amelyeknek a feltalálásától 2019-ben már csak egy lépésre vagyunk.

Ki érti a fiatalok zenéjét?

A nemzedéki ellentétek témája örök. Mézga Kriszta beategyüttesének – egyébként ma is remekül hangzó – produkciója Paula asszonynak tetszik, Géza viszont nem érti, mi ez a fülsértő zajcirkusz. Ma annyi lenne a különbség, hogy Kriszta egy foghegyről odavetett „OK, boomer”-rel hárítaná az értetlen reakciókat.

A technológia felénk kerekedik

Kevés ennél aktuálisabb vonása van a sorozatnak. MZ/X jövőből érkező küldeményei minden epizódban komoly fejtörést okoznak Gézáéknak, de az otthoni mindenes robot – ma úgy mondanánk: okoseszköz – pusztítása meggyőzően bizonyítja, hogy fogalmunk sincs róla, miféle eszközöket dugunk be otthon a konnektorba.

Kéne egy jobb lakás

Ma Magyarországon lakhatási válság van, de a Mézga családot nézve ez az állítás ötven évvel ezelőtt is igaz volt. Paula asszony csak szeretné méltóképpen megünnepelni a születésnapját, jó lenne egy szép nyaraló, esetleg medencével… Álmai nyaralója megépül, majd ugyanolyan gyorsan el is úszik, pedig gyanús oligarchák ezúttal fel sem bukkantak a Balaton környékén.

Fake news

Bízhatunk a hírekben? Napjaink álhíreit böngészve egyáltalán nem, de akkor sem, ha belenézünk a köztévé adásába a Mézga Aladár különös kalandjai Mesebolygó című epizódjában. És akkor a cethalott tetszhalász, akarom mondani, tetszhalott cethalász viselt dolgairól még nem is beszéltünk.

Az emberek nem tudnak koncentrálni

Felgyorsult életritmus? Megváltozott tartalomfogyasztási szokások? Napjaink közhelyszerű kifejezései ezek, amelyek a ma emberének életmódját írják le. Vagy éppen a Rapidia bolygó lakóinak életmódját, mert ebből a Mézga Aladár-epizódból kiderül, hogy a sorozat alkotói, vagyis Nepp József, Romhányi József és Ternovszky Béla már évtizedekkel ezelőtt megjósolták, hová vezet a felgyorsult élet.

Tolmácsot kérek!

Az Európai Unió tagországai közül Magyarországon van a legtöbb olyan fiatal, aki nem szeretne újabb idegen nyelveket tanulni – írtuk ebben a cikkben. A probléma örök, amint azt a Vakáción a Mézga család vonatkozó jelenete alapján látjuk. Itt a Mézga házaspár küzd az Amerikából kapott levéllel:

Rossz szomszédság

Mézgáék és Máris szomszéd kapcsolata legendás. Jobb esetben unott ellenszenvvel tűrik meg egymást, rosszabb esetben izzó gyűlölettel fontolgatnak gyilkosságot. A közös vakáció közben ez utóbbi lehetőség egyre fenyegetőbbé válik.

Idegállapotban vagyunk

A Mézga családban nemcsak a főhősök, hanem a remekül eltalált mellékszereplők is olyan figurák, akikben 2019-ben is magunkra ismerhetünk. Itt van például ez az ismeretlen filmrendező, aki nem bírja elviselni, hogy Mézgáék beletrappoltak a felvételbe. Reakcióját mi magunk is rendszeresen produkáljuk a budapesti forgalomban, sorban állás közben a postán, vagy belpolitikai híreket olvasgatva.

Mindenhol jó, de

Minden viszontagság dacára Mézgáék szeretik otthonukat, az Ökörcsíny utcai lakást. Ha meggondoljuk, hogy a magyarok ma is igen nagy arányban szeretnének saját tulajdonú ingatlanban lakni, akkor megint csak arra gondolhatunk: a dolgok sosem változnak, vagy legalábbis a magyar néplélek változatlan maradt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top