Család

„Azért vagyunk távol a saját családunktól, hogy mások ünnepét boldoggá tegyük”

Karácsony ide vagy oda, a tűzoltók, az orvosok és sokan mások nem pihennek, hanem az ünnepek alatt is ugrásra készen állnak, hogy segítsenek, ahol kell.

Anna, vagyis ahogy a gyerekek hívják, Panni néni egy gyermekotthonban dolgozik, ahogy ő mondja, a gyerekeknek anyjuk helyett anyja, négy másik kolléganőjével együtt. A karácsonyra a gyermekotthon lakóival is lelkesen készülnek, és ha a beosztás úgy hozza, a családjától távol tölti az ünnepet. Elmondta, nála hogy telik ez az időszak, és betekintést nyerhettünk abba is, hogy zajlik a karácsonyi munka egy tűzoltóságon, egy szállodában és egy szülészeti osztályon.

„Az állami gondozott gyerekek nem hisznek a Jézuskában”

Holzhofer Anna a családjukból kiemelt, könnyű és középsúlyos értelmi és pszichésen sérült gyerekekkel dolgozik, akik sokszor küzdenek komoly tanulási nehézségekkel, magatartásproblémákkal. Ahogy ő mondja, a mindennapos feladatok elvégzése mellett az ő munkájuknak fontos része az is, hogy „ezerrel adják a szeretetet” a gondjukra bízott gyerekeknek, akik sokszor olyan dolgokon mentek keresztül, amiket még egy felnőttnek is nehéz feldolgoznia és lelki teherként cipelnie. 

Holzhofer Anna

„Hiába kemény ez a világ, aminek munka közben a részesei vagyunk, egy percig sem bántam meg, hogy ezen a területen kezdtem dolgozni – kezdi a gyerekek Panni nénije, aki nem mellesleg öt saját gyerek büszke anyukája. – Négy gyerekem már felnőtt, a legkisebb fiam, Barnabás 13 éves. Ő viszonylag későn született, ennek ellenére vágytam volna még újabb gyerekekre, de a férjemmel úgy döntöttünk, hogy 40-en túl már nem vállalunk babát. Ez a hivatás azért is tesz boldoggá, mert gyerekekkel dolgozhatok, méghozzá olyan speciális helyzetben lévőkkel, akiknek anyjuk helyett az anyjuk vagyunk a kolléganőimmel.” 

Az intézetben a karácsonyi készülődés már december elején megkezdődik, és Anna azt mondja, hogy mivel ott sokkal több gyerek ünnepére hangolódnak, sokszor lelkesebben is szorgoskodnak a kollégákkal, mint otthon: „A gondjainkra bízott gyerekekkel együtt ünnepi nagytakarításba fogtunk, mielőtt feldíszítettük volna az otthonukat, közösen lemostuk az ablakokat, és mindenhol rendet csináltunk még a Mikulás érkezése előtt.

December 20-án nagy karácsonyi ünnepséget tartunk, amikor sok vendég érkezik a gyerekekhez az intézetbe.

Tavaly például egy úr felajánlotta, hogy bűvészként műsort ad a kicsiknek, ez hatalmas élmény volt számukra. Természetesen mi is állítunk karácsonyfát, ami alá szépen becsomagolt ajándékok is kerülnek, sokféle ételt készítünk a gyerekeknek, és minden évben elvisszük őket a közeli karácsonyi vásárba” – avat be a részletekbe Anna, akit idén december 25-én is elszólít a családja mellől a munka. A tervek szerint a szentestét hármasban töltik a férjével és a legkisebb gyermekükkel, 26-án pedig a felnőtt lányánál gyűlik majd össze a család, ők akkorra időzítik a „nagy karácsonyozást”.

Képünk illusztráció. Fotó: Mikhail Tereshchenko/Getty Images

„A mi munkánk éjjel-nappali szolgálatot jelent, amikor éjszakás műszakba vagyunk beosztva, nem alvással töltjük az időt, hanem folyamatosan szemmel tartjuk a gyerekeket, és ha szükség van rá, akkor segítünk, például ha valamelyikük belázasodik. Persze akkor sem telnek tétlenül ezek az órák, ha a gyerekek nyugodtan alszanak: mivel az ünnepek alkalmával nem üzemel a gyermekkonyha, ilyenkor szoktuk megfőzni a másnapi ebédet, hogy a nappalos kolléga minden figyelmét a gyerekeknek szentelhesse, és együtt játszhasson velük a fa alatt talált új játékokkal” – osztja meg a gyermekotthon karácsonyát Anna, aki azt is elmesélte, hogy a gyerekek mindig kíváncsian faggatják őket arról, hogyan ünnepeltek otthon, a családjukkal, de örömmel hallgatják a régi idők karácsonyairól szóló beszámolókat is. 

„Az év többi napján a gyerekek szoros napirendet követnek, az ünnepek alatt azonban ettől egy kicsit eltérhetnek. Karácsonykor például pizsamában reggelizhetnek, és a beágyazással sem kell úgy sietniük, ilyenkor nem olyan pörgősek a reggelek, mint amikor óvodába vagy iskolába kell indulniuk reggelente.

Érdekes, és egyben rettentően szívbemarkoló, hogy bár ezek a gyerekek is nagyon szeretik a karácsonyt, már az egészen kicsik sem hisznek a Jézuskában.

Tudják, hogy azt a sok jót, amit ilyenkor kapnak, nekünk, felnőtteknek köszönhetik, nem pedig az angyaloknak, valószínűleg azért, mert a legtöbbjük sajnos azt sem tudja, mit jelent a szerető család.”

„Míg mások az ünnepi fogásokat, mi a riasztást várjuk”

Balázs József tűzoltó alezredes 1977 óta dolgozik a tűzoltóságnál, így jó párszor előfordult már, hogy a szeretteitől távol töltötte az ünnepeket, és ez idén sem lesz másképp. Meglepő módon azt meséli, hogy a karácsony általában nyugodtabbnak számít náluk munka szempontjából, mint például a húsvét vagy a szilveszter. „Amíg fiatalabb voltam, és a gyerekeim is kisebbek, többet gondoltam haza munka közben, mint most, az évek során azonban ez valamelyest megkopott. Természetesen a szeretteim jobban örültek volna, ha nem szólít el mellőlük a munka, de ezt áthidaltuk úgy, hogy előbbre hoztuk az ajándékbontást és az ünnepi vacsorát, ami a gyerekeknek sem volt ellenére.”

Balázs József alezredes munka közben

Persze ilyenkor az őrsöt is átjárja az ünnepi hangulat, hiába állnak folyton ugrásra készen a tűzoltók, akik a riasztásra várnak, miközben mások az ünnepi fogásokat fogyasztják: „A szolgálatban lévők számára is fontos, hogy a családtól távol is kerüljön ünnepi ebéd vagy vacsora az asztalra, így be szoktunk vásárolni, közösen főzünk és együtt ülünk asztalhoz, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne fájjon a szívünk az otthon lévő szeretteinkért.”

Ahogy József mondja, a tűzoltókat szoros kapcsolat köti össze, már-már családtagként tekintenek egymásra, így – bár nyilván szívesen lennének az otthoniakkal az ünnepek alatt – nem élik meg nagy megrázkódtatásként, ha mégis dolgozniuk kell, hiszen a munkahelyükön is remek emberek társaságában lehetnek. „Mi a kollégákkal feltétel nélkül bíznunk egymásban, ezt  a munkát másképp nem is lehetne jól végezni, hiszen nap mint nap egymás kezébe adjuk az életünket.

Ebből adódóan a tűzoltóság a második otthonunk, sokszor még az is megesik, hogy több időt töltünk itt, mint az igazi családunkkal.

Az elmúlt évek szolgálatban töltött karácsonyai közül a tűzoltó alezredesnek az az egyik legemlékezetesebb riasztása, amikor egy bajba jutott apuka kért tőlük segítséget: „Egy pótkocsis fuvarozónak az ország keleti részébe kellett volna hazaindulnia a munkája végeztével, a jeges-csúszós parkolóból azonban nem tudott kihajtani a járművével. Teljes kétségbeesésében fordult a tűzoltókhoz, bár szerencsére nem volt szó sem műszaki sérülésről, sem életveszélyről. A kollégákkal arra jutottunk, hogy bár valóban nem feltétlenül a mi feladatunk lenne, mégis segítünk rajta, hogy mielőbb hazajusson a szeretteihez, ha már mi nem ünnepelhetünk otthon. Viszonylag nagy erőkkel kellett kivonulnunk, még darura is szükség volt a tíz főnél is nagyobb felmentősereg mellett ahhoz, hogy útjára indíthassuk a jég fogságába került családfőt.”

Bár azt gondolhatjuk, hogy ilyenkor gyakran kell a tűzoltóknak olyan lakástűzhöz kivonulniuk, amit egy ottfelejtett adventi koszorú vagy eltévedt csillagszóró okozott, Balázs József azt mondja, hogy ennek inkább az ünnepek végeztével jön el a szezonja: „A feldíszített fenyőfa karácsonykor még mindenhol friss és nedves, így nem kell attól tartani, hogy lángra kap. Ennek a veszélye sokkal nagyobb az év elején, amikorra kiszárad – a díszek és szaloncukrok leszedése közben gyakran megesik, hogy előkerül egy még fel nem használt csillagszóró, amit ha meggyújtanak, könnyen bajt okozhat, a magas gyantatartalmú fenyő ugyanis robbanásszerű égésbe kezdhet.”

„Azért vagyunk távol a saját családunktól, hogy mások ünnepét boldoggá tegyük”

Lipták Andrea egy herceghalmi wellnesshotel értékesítési vezetője, az ő szakmájában is könnyen megeshet, hogy karácsonykor is dolgozni kell, hiszen a szállodákban ilyenkor sem áll meg az élet, sőt az utóbbi években egyre nagyobb a nyüzsgés, mivel itthon is elterjedt az a trend, hogy a családok hotelekben ünnepeljenek. „A karácsony a kedvenc ünnepem, mindig nálunk gyűlik össze a család, így nagy készülődés előzi meg.

Bár a két fiam már nagyra nőtt, a mai napig fontosnak tartjuk a hagyományokat, így nagy szívfájdalom, ha mégis elszólít otthonról a munka ezen a napon.

Amíg a gyerekek kisebbek voltak, egy kis csalással hidaltuk át a karácsonyi munka miatti gondokat: egyszerűen egy nappal korábbra hoztuk a szentestét, így nekem is könnyebb volt másnap elindulni otthonról” – mondja Andi, aki szerint a kisebb gyerekeknek teljesen mindegy, hogy melyik napon kerül sor a családi karácsonyozásra, a nagyobbak pedig megértőbbek, ami sokat jelent minden anyukának.

Lipták Andrea

Ettől függetlenül persze a szálloda munkatársainak a szíve is hazahúz a karácsonyi műszak közben, de ahogy Andi mondja, ilyenkor lényegében más családok boldogságáért vannak a hotelben, és hogy az ő zavartalan ünneplésükről gondoskodjanak, ahhoz komoly figyelemre és összpontosításra van szükség minden területen. „Az, hogy mi ekkorra már kiünnepeltük magunkat, nemcsak az én helyzetemet könnyítette meg, hanem a gyerekeimnek és a család többi tagjának is fájdalommentesebbé tette az elszakadást. Mivel pontosan tudom, hogy milyen nehéz otthon hagyni a szeretteinket ezen az ünnepen, a decemberi beosztás készítésekor maximálisan figyelembe vesszük, hogy ki az, akinek kisgyereke van, és fontosnak tartja, hogy karácsonykor a családjával legyen.”

Ez amúgy egyáltalán nem egyszerű feladat, a szállodákban ugyanis karácsony és szilveszter alkalmával is jóval többen dolgoznak, mint egy szimpla hétvégén vagy hétköznapon. „Mivel az elmúlt lassan tíz évben a decemberi ünnepek alkalmával teljesen megtelik vendégekkel a hotel, a munkatársak létszámát is muszáj növelnünk ahhoz, hogy a hozzánk érkezők minden igényét kielégíthessünk. Hogy emiatt ne kelljen a kisgyerekes kollégáknak otthagyniuk a családot, sokszor kérünk segítséget külsős cégektől, és úgynevezett bérelt munkaerővel pótoljuk a hiányt” – mondja Andi, aki a szilveszteri rendezvények miatt az év utolsó napján mindig dolgozik, ebbe azonban sosem vegyül szívfájdalom.

Akik babát kapnak karácsonyra

Dr. Tahy András szülész-nőgyógyász a Semmelweis Egyetem Női Klinikáján dolgozik, a karácsony az ő hivatásában sem jelent mindig egyet a meghitt családi ünnepléssel. Ha viszont az embernek olyan kollégái vannak, akikre bármikor számíthat, még az is megeshet, hogy a beosztás ellenére is „hazaszökhet” egy kis időre karácsonyozni: „Ha úgy jön ki a lépés, hogy karácsonykor is dolgoznom kell, akkor vagy előrehozzuk, vagy kicsit eltoljuk a családi ünneplést, de olyan is előfordult már, hogy a kollégákkal beugrottunk egymás helyére, hogy egy rövidebb időt mindenki a szeretteivel tölthessen.

Dr. Tahy András

Ezt természetesen mindig úgy oldottuk meg, hogy a kismamák semmit se érzékeljenek belőle, és az osztály működése se lássa kárát.

Egy baba születése mindig hatalmas öröm a szülőknek, a karácsonykor érkező gyerekek viszont sokszor feladják a leckét a családnak, ha otthon már nagyobb testvér várja haza az anyukát és az új jövevényt: „Ilyenkor nemcsak az otthon lévő gyerek felügyeletét kell a szülőknek megoldani, hanem az is fejtörést okozhat, hogy miként alakítsák a családi karácsonyozást. Ez a kórházban fekvő anyukákat sokszor elszomorítja, az osztályra ugyanis a fertőzésveszély miatt gyerekek nem nagyon jöhetnek be, így az itteni ajándékozás sem jöhet szóba.” A kismamák közül ilyenkor többen próbálnak alkudozni a doktor úrral, de nem járnak sikerrel: „Én hiába gondolom úgy, hogy az újdonsült anyukák akár már a szülés után néhány órával hazamehetnének, a kisbabák védelmében muszáj tartanunk magunkat az előírásokhoz, még karácsonykor is.” 

Attól függően, hogy mennyi munka adódik a karácsonyi műszak alkalmával, ha nincs túl nagy jövés-menés az osztályon, az aznapra beosztott kollégák is tartanak egy kisebb ünneplést: „Ha nagy dolgokat nem is viszünk véghez, próbálunk kicsit mást csinálni, mint a normál munkanapokon, karácsonykor például szeretünk együtt vacsorázni és sütizni.” Ahogy a tűzoltó alezredes, úgy Tahy doktor is azt meséli, hogy a karácsonynál inkább az év vége szokott eseménydúsabb lenni, persze nem azért, mert ilyenkor ugrásszerűen megnő a szülések száma, hanem azért, mert sok kismama hajt arra, hogy az új esztendőben az ő gyereke lássa meg elsőként a napvilágot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top