Otthon

Eta néni és karácsonyi mesevilága: „Egész évre feltöltődöm azzal, hogy örömet szerezhetek az embereknek”

Kis házát is berendezte, és a teraszát is kibontotta Eta néni, aki évről évre látványos karácsonyi fényárral várja az ünnepeket és az ország számos pontjáról, illetve külföldről érkező látogatókat. Idén életemben először látogattam el a legszebb díszkivilágítással büszkélkedő dabasi házhoz.

Kétfajta ember létezik a világon. Az egyik valószínűleg a háta közepére sem kívánja az ünnepekkel járó tömeget a boltokban, és az ehhez társuló dugót az utakon, illetve a november elejétől tapasztalható karácsonyi dísz– és zeneáradatot. A másik pedig olyan, mint Kajdácsi Józsefné, vagy ahogy sokan ismerik az országban: Eta néni, aki imádja ezt az időszakot, és nagy izgalommal várja, hogy mikor jön el a szenteste, amikor a nagy család összeül, békésen együtt vacsorázik, ünnepel.

A dabasi asszony háza évről évre szebb és nagyobb fényárban úszik. A nyugdíjas özvegy idén is kitett magáért, és december 1-jétől egészen január 6-ig várja a látogatókat, délután négytől este nyolc óráig. Én is útra keltem hát, hogy életemben először megnézzem a dabasi otthont, aminek még külföldről is csodájára járnak az emberek. Meglepve tapasztaltam, hogy telefonom GPS-alkalmazása pontosan tudja, hol van Eta néni háza, de ha nem is tudta volna, a Szent István út és a Wesselényi utca találkozásánál is látszódó fényáradatból kiderült, merre kell mennem.

Fotó: Fenes Gábriel

A LED-izzókkal kivilágított, hóemberekkel, a Télapó szánjával, betlehemmel és sok más karácsonyi dekorációval díszített ház udvarán Eta néni lánya, Andrea fogad forró teával, birsalmasajttal, kekszekkel és zsíros deszkával. Mint megtudom, a finomságokkal megpakolt asztalka tavaly óta áll, hogy a gyerekek ne csak élményekkel gazdagodhassanak. Közben tucatnyi ember érkezik, és Eta néni is hazaér a bevásárlásból, majd jókedvűen köszönti a körülöttem álló gyerekeket, felnőtteket, és persze engem is. Egy időre elrabolom őt a vendégektől, és arról beszélgetünk, hogy jött nála ez az óriási karácsonyimádat.

„A karácsony iránti szeretet már nagyon régóta megvan. Mindig nagyon szépen feldíszítettem az egész házat, de most, hogy a gyerekeimnek saját otthonuk van, ők csinálják maguknak, nekem csak ennyi van, amit látsz” – vezet körbe igényesen feldíszített nappalijában Eta néni.

Körülbelül 10 évvel ezelőtt, az unokáknak kezdtem el díszíteni a házat. Először csak kicsiben csináltam, a tujákat végigraktam izzókkal, egy-két szánkót és rénszarvast tettem le a kertben. Aztán évről évre egyre több díszt raktam fel, és észrevettem, hogy az emberek megállnak a ház előtt, nézik.

Fotó: Fenes Gábriel

„Négy éve döntöttünk úgy, hogy nincs mit takargatnunk, kárt nem tesznek az emberek semmiben, kinyitom a kaput, és jöjjenek be, nézzék meg közelebbről az egészet” – meséli. Eta néni az ünnepi időszakban különösen szeret kreatívkodni. Mint mondja, télen, amikor hamarabb sötétedik, karácsonyi dekorációkat készít. A régiségpiacon is gyakran megfordul, gyűjti a régi kancsókat, az üvegeket és a miskakancsókat is, amikből több tucat található az otthonában.

A 68 éves özvegyasszony nem az a fajta nyugdíjas, aki szeret tétlenül ülni, mindig leköti magát. Ha nem otthon serénykedik, akkor elmegy a Dabastól 20 kilométerre található családi tanyára, ahol szürke marhákat nevelnek. 

Fotó: Fenes Gábriel

„Mindennap kimegyek a tanyára, kivétel a november és december, amikor nem tudok annyit. Ilyenkor nekem itt kell lennem” – mondja Eta néni, utalva az óriási vendégseregre, amely a karácsonyi időszakban ellepi a háza udvarát. Mikor arról kérdezem, nem félt-e, a tolvajoktól, amikor megnyitotta a kapuit az emberek előtt, azt mondja, hogy még soha nem vittek el semmit. „Örülnek az emberek, hogy bejöhetnek. Nem csak a gyerekek, az idősek is.”

50 ezer izzó világít Jánosék kertjében

Eta néni méltó versenytársai lettek a karácsonyi díszítésben Gyurján Jánosék, akik minden eddiginél gazdagabb ünnepi dekorációt építettek ki a csákánydoroszlói családi házuknál. János jól ismeri Eta nénit, tavaly segítettek náluk a díszítésben. Gyurjánéknál legalább 50 ezer LED világít az éjszakában. A csákánydoroszlói mesefaluba – vagy ahogy a környéken a sok-sok fény miatt hívják: Las Vegasba – valószínűleg idén is több ezren ellátogatnak majd.

Eta néni idén még nagyobb fényáradattal készült, mint az előző években. A teljes karácsonyi dekoráció két hét alatt készült el, a lányai és a veje segítségével, de mint mondja, az unokák is besegítettek neki. A díszek többségét az internetről, nagykereskedésekből vagy barkácsáruházakból szerzi be, a figurákat, az állatkákat villamossági boltban vásárolja, és a minőségre mindig odafigyel, nehogy baj legyen. Idén több ezer LED-égősort szereltek fel, új figurákkal gazdagodott a kert, és az asszony még az udvaron álló kis házat is berendezte karácsonyfával, Mikulással, fotelekkel és díszekkel. A legjobban azonban az életnagyságú betlehemnek örült, aminek a megépítéséhez még a teraszát is kibontotta.

Fotó: Fenes Gábriel

„Nagyon örültem neki, hogy meg tudtuk vásárolni. Ilyenre vágytam mindig. Eddig is volt egy kisebb, de ez most sokkal szebb. Erre gyűjtöttem egész évben, és a gyerekek segítségével sikerült megvenni” – mondja Eta néni, aki nemcsak a dekorációra, hanem a decemberi villanyszámlára is elrak egy kis pénzt minden hónapban. Bár a LED-izzók nem fogyasztanak sokat, és nem terhelik le túlzottan a ház elektromos rendszerét, a decemberi villanyszámla így is körülbelül 100 ezer forintra rúg.

Korlátozott fényáradat Jászalsószentgyörgyön

Két évtizede öltözteti karácsonyi díszbe házát és udvarát Sas Dezső Jászalsószentgyörgyön. A 67 éves férfi minden évben nagy gondossággal és több ezer LED-izzóval dobja fel otthonát, amely már messziről kiszúrható a településen. A díszkivilágítás ingyenesen tekinthető meg, de már csak a kerítésen kívülről, december 5-től január 1-ig, 16.30 és 20.00 óra között.

A villanyszámlához hozzá lehet járulni az udvaron található becsületkasszák segítségével. Ezeket tavaly tették ki, miután mindenfelé eldugott pénzeket találtak. „Amerre mentem, pénzt találtam, a postaládában, a betlehemben, mindenhol elrejtették. Jót akartak az emberek, jólesett, de előfordult, hogy a pénzt eláztatta a hó vagy az eső. Tavaly jött az ötlet, hogy tegyünk ki egy dobozt, amivel az emberek egy kicsit hozzájárulnak a villanyszámlához és az újabb dekorációk vásárlásához” – magyarázza Eta néni, aki a szomszédairól is említést tesz. Elmondása szerint nagyon jó emberek, akik az elejétől fogva elfogadták, hogy a háza fényárban úszik. „Sohasem volt gondom a szomszédaimmal. Inkább én szoktam szólni, ha egy autó szabálytalanul a házuk elé parkol” – mondja az asszony, megjegyezve, hogy a sok látogató miatt egy parkolót is létrehoztak a házától néhány méterre.

Megnézem
Összes kép (7)

Eta néni szeretné, ha a lányai továbbvinnék a szép hagyományt. Mint mondja, ők is feldíszítik az udvart, de a ő fényáradatával nem akarnak versenyezni. A nyugdíjas asszonynak rengeteg örömet okoz, hogy minden évben feldíszítheti a házát, és fogadhatja a vendégeket az ország minden tájáról.

Én egész évre feltöltődöm azzal, hogy örömet okozhatok az embereknek. Itt nem veszekedés és kiabálás van, csak az örömet látni mindenki arcán.

Volt olyan néni, aki sírva jött be, hogy ő még ilyen szépet nem látott. Nekem óriási feltöltődés, hogy ezt tudom adni az embereknek karácsonyra. Mások pénzt gyűjtenek, én pedig élményt adok azoknak, akik az ország számos pontjáról eljönnek hozzám” – mondja nekünk Eta néni, aki végezetül azt is elárulja, hogy már nagyon készül a Szentestére, amikor az egész család összegyűl nála. A menü idén is halászlé, rántott hal és az unokái kedvence, a mákos guba lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.