Család

Királyi botrány: „csúcstalálkozó” ül össze a „Harry-válság” megoldására

Láthatólag köpni-nyelni sem tud a királyi család nagy része szerda óta, amikor Harry, Sussex hercege feleségével közös Instagram-oldalán teljesen váratlanul bejelentette, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétől.

Ahogy a család felocsúdott az első sokkból, II. Erzsébet királynő „családi csúcstalálkozót” hívott össze hétfőre azért, hogy megvitassák Meghan Markle és férje jövőbeni helyzetét a családon és a monarchián belül.

Mint emlékezetes, a házaspár közleményében az állt, hogy szándékukban áll pénzügyileg függetlenné válni, és a jövőben idejük egy részét Észak-Amerikában töltik majd. Meghan hercegné másnap el is utazott Kanadába tavaly májusban született gyermekükkel, Archie-val, Harry azonban Nagy-Britanniában maradt, és részt vesz a hétfői találkozón.    

A lapokban idézett udvari források szerint Harry a királynőt sem tájékoztatta előzetesen arról tervéről, hogy feleségével együtt visszalép a királyi családban betöltött szerepétől, és az uralkodó ezt különösen fájónak találja, mivel általános vélekedések szerint éppen Harry a kedvenc unokája.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglap diplomáciai forrásai tudni vélik, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki szoros baráti kapcsolatokat ápol Harryvel, előbb tudott a hercegi házaspár terveiről, mint II. Erzsébet királynő vagy a brit királyi család bármely más tagja.

Brit sajtóértesülések szerint a hétfői sandringhami „csúcson” az udvar illetékesei elsősorban arra hívják fel Harry figyelmét, hogy igen sokba kerülő „adócsapdában” találhatja magát, ha státusának rendezése nélkül, elhamarkodottan kilép a királyi családból, és Kanadába költözik. A kanadai törvények alapján ugyanis azok, akik évente fél évet plusz egy napot Kanadában töltenek életvitelszerűen, kanadai adóalanyokká válnak.

Kérdés az is, hogy mi lesz Harry kiemelt biztonsági őrizetével. Ezt jelenleg a Scotland Yard, a londoni rendőrség terrorelhárító ügyosztályának különleges védelmi osztaga látja el, és költségei évente 600 ezer és egymillió font között mozognak.

Tisztázandó kérdés az is, hogy befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet Harry és Meghan visszalépése a királyi család magas rangú tagjaként betöltött szereptől. Harry herceg jelenleg a hatodik, fia a hetedik helyen áll a brit trónöröklési sorban.

Nem ismeretes egyelőre az sem, hogy Harry és felesége lemond-e az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás hercegként, illetve hercegnéként őket megillető jogáról.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top