Család

Megszólalt a kormányhivatal a nem anyakönyvezett gyerek ügyében

Ezért emelték ki a családból a kisfút, aki tavaly szeptemberben született Dusnokon.

A gyámhatóság a közelmúltban rendőrök segítségével vett el a családjától egy négy és fél hónapos, otthon született kisfiút Dusnokon, mert a szülők nem anyakönyveztették, és a kötelező védőoltásokat sem adatták be neki.

A szülők ellen kiskorú veszélyeztetése miatt büntetőeljárást indított a kalocsai rendőrkapitányság. A kisfiút, akit a szülei Bátor Nyilasnak hívtak, a hatóságok K. Péterként anyakönyveztették.

A Baon.hu megkereste az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt. Azt a választ kapták, hogy a kormányhivatal egy bejelentés folytán értesült arról, hogy Dusnokon 2019 szeptemberében gyermek született, ismeretlen szülőktől.

Mint közölték, az anya nem vett részt várandósgondozáson, az eltitkolt terhességet követően otthonában szülte meg gyermekét, az otthonszülésre vonatkozó jogszabályi rendelkezések figyelembevétele nélkül. A szülők a gyermek anyakönyveztetését megtagadták.

A kormányhivatal hozzátette, hogy a család Magyarország joghatóságát nem fogadja el, minden jogi szabályozástól, minden állami szervvel való kapcsolatfelvételtől elhatárolódnak, a gyermekre vonatkozó minden egészségügyi ellátást elutasítanak.

Mivel a szülők a többszöri kötelezések ellenére sem teljesítették a jogszabályban előírtakat, a kormányhivatal döntött a gyermek családból történő kiemeléséről és az ideiglenes gondozási helyének kijelöléséről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top