Család

10 tanács lányos apáknak

Nincs könnyű dolguk az apáknak, ha a tini lányukról van szó. Túl nagy rajtuk a társadalmi nyomás, hogy macsók legyenek. Pedig erre egyáltalán nincs szükség.

Összeszedtünk tíz tippet, ami segíthet az apáknak jó kapcsolatot kiépíteni a lányukkal. Nem véletlenül nem szerepel benne az első randevún való jópofizás vagy keménykedés.

1. Dicsérd sokat!

Úgy tűnhet, egy kamasz lány legkevésbé a szülei véleményére kíváncsi, de az az igazság, hogy nagyon vágynak a szüleik elismerésére. Mondd csak el a lányodnak, hogy mennyire büszke vagy rá az intellektusa miatt, és ne csak azért dicsérd, mert gyönyörű, bár ebben az önbizalom-hiányos időszakban nyilván ez is nagyon fontos.

2. Engedj néha a szabályokból!

Természetesen nem szabad minden eddig felépített következetességet egyik pillanatról a másikra elengedni, de néha érdemes rugalmasabbnak lenni.
Egy tini lánynak a legjobb érzés az apjával kapcsolatban, ha tudja, hogy valami olyat engedett meg neki, amivel nem feltétlen ért egyet, ennek ellenére a bizalma felülírta az aggodalmát. Lehetnek kőbevésett szabályok, de hagyjunk teret a tárgyalásoknak, alkudozásoknak is. Ezzel is a bizalmat erősítjük egymásban.

apa, kamasz, lány, szülő

Nem könnyű a kamaszokkal, de biztosan jobb lesz (Fotó: Pexels.com)

3. Tanulj meg meghallgatni!

Talán a legnehezebb egy férfi számára az, amikor nem várnak tőle megoldást, csak együttérző hallgatást. A férfiak szeretnek mindig mindent megoldani. Így volt ez pár éve is, amikor az az aranyos kis copfos kislány segítséget kért a legózásban, vagy amikor meg kellett szerelni a biciklijét.
Most viszont az a legfontosabb, hogy érezze, mindig, mindent elmondhat az apjának is. Ezt pedig csak akkor fogja megtenni, ha azt tapasztalja, hogy apu nem akar mindent elintézni vagy esetleg megtorolni helyette. Ha összetörik a lány szívét, természetesen a kimerítő hallgatás után fel lehet ajánlani valami vicces bosszút, de egy mondatnál többet nem szabad erre pazarolni.

4. Vigyázz mit mondasz!

Sokszor észre se vesszük, hogy miket mondunk indulatból. Megjegyezzük, ha bénán parkoló sofőr nő? Esetleg teszünk egy megjegyzést arra, aki elhízott, slampos vagy ideges?
Ezt tényleg azonnal abba kell hagyni! Kevés dolog hat rosszabbul egy kamasz lányra, mint amikor az apja negatív, szexista megjegyzéseket tesz a nőkre. Ezek a mondatok a lányok önbizalmát is garantáltan tönkreteszik, és különben sincs rájuk semmi szükség.

5. Hagyd, hogy ő döntsön a közös szabadidőről

Néha kell venni egy nagy levegőt, és el kell viselni a tinilányoknak gyártott mozifilmeket, vagy ki kell bírni valahogy órákat egy plázányi sminküzletben. Pár év múlva ezeket az alkalmakat garantáltan meghálálják majd a lányok, még az is lehet, hogy ők vesznek majd meccsbelépőt, vagy segítenek mindent összeszedni a barkácsboltban.

6. Legyél a lányod szövetségese!

Ha egy apa igazán szerencsés, akkor a tinilánya olyasmibe is beavatja, miről talán tudni se szeretne. Lehet, hogy egy kicsit kellemetlen lesz hallani, de egy igazi szövetséges mindig ott van a másik mellett, akkor is, ha kicsit kínos. Ilyen lehet, ha éppen tampont kell közösen vásárolni, esetleg nem lehet megúszni a végighallgatását egy telefonbeszélgetésnek az aktuális fiúról. A legfontosabb: tilos kritizálni!
Egy apának természetesen mindig kell, hogy véleménye legyen, de nem mindegy, hogy mikor és hogyan hozza fel a témát. A tinik sincsenek cukorból, de erősen hormonvezéreltek, ezt minden egyes kritika előtt érdemes felidézni magunknak.

7. Intézd úgy, hogy ő lehessen a te szövetségesed

Kevés dolog építi jobban a bizalmat apa és lánya között, mint a közös titok, vagy az egymásra utaltság. Ha például apának le kell adnia öt kilót – és melyik tini apjának ne kellene –, akkor a legjobb ötlet, ha a lányát kéri meg, hogy segítsen neki. Közös esti futás, esetleg heti két edzőtermi edzés a legjobb ötletek egyike.

8. Még mindig a példa számít

Sokan állítják, hogy a lányok olyan férjet választanak maguknak, amilyen az apjuk. Ez azt is jelenti, hogy olyan párkapcsolatai lesznek majd, amilyen a szüleinek volt. Soha nem késő jobbá tenni a házasságot! Természetesen nem csak a tini kedvéért, de mint ahogy babakorában is inkább abból tanult, amit látott, most sincs ez másképp.
Ha az apja szerető, megértő, kedves, és egyenlő társa a feleségének, akkor a lánya se fog olyan kapcsolatokba belemenni, ami nem jó neki.

apa, kamasz, lány, szülő

Apa kicsi lánya pillanatok alatt felnőtt nő lesz (Fotó: Pexesl.com)

9. Mutasd ki a szereteted!

A legtöbb apa kicsit hátrébb lép, amikor a lánya a pubertás korába lép. Teljesen rendben van, hogy ami egy ötéves gyerekkel még természetes volt, az már egy tizennégy évessel nem az. Egyik kamasz lány se akar az apja ölébe ülni, de a szeretetre ők is vágynak. A legjobb, ha megkérdezzük, amikor eszünkbe jut: egy ölelést? Nem adnál egy puszit apádnak is? Ne érezzük magunkat megbántva, ha pár évig gyakrabban utasítanak vissza bennünket, mint nem. Minden elmúlik egyszer!

10. Törődj magaddal!

Ha tini lányod van, akkor egészen biztosan elérkezett az idő arra, hogy kicsit többet törődj magaddal. Mikor voltál utoljára a háziorvosodnál? Nem ártana egy vérnyomás és vércukormérés, sőt, ha eddig nem tetted, itt az alkalom, hogy elkezdj sportolni. Minden nap, amikor teszel valamit az egészségedért, duplán meghálálja magát később. A pozitív példát pedig már nem is említjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top