Család

A terhesség hossza is befolyásolja a baba DNS-ének kémiai módosulását

Svéd kutatók feltérképezték a terhesség hossza és a gyerek DNS-ének kémiai változásai közötti kapcsolatot.

Minden egyes héttel, amellyel a várandósság tovább tartott, több ezer gén DNS-metilációjának – biokémiai folyamat, a DNS kémiai módosulása – változását állapították meg a köldökzsinórvérben – írta a medicalxpress.com. Ez azért fontos, mert a DNS-változások befolyásolhatják a magzat szerveinek fejlődését.

A világon a gyerekek 5-10 százaléka koraszülött, vagyis a várandósság 37. hete előtt érkezik. Többségük normálisan fejlődik és növekszik, azonban a koraszülöttség, valamint a légzőszervi és tüdőbetegségek, a látásproblémák és idegrendszeri zavarok között összefüggést találtak.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Különösen igaz ez a nagyon korán világra jött babákra. Az élet magzati szakaszában a DNS kémiai módosulása – vagyis az úgynevezett epigenetikai folyamatok, amelyek nem járnak együtt a DNS szekvenciájának változásával – a fejlődés és a növekedés irányítása miatt fontosak. Egyik ilyen epigenetikai tényező a metiláció, amely befolyásolja a gén kifejeződését és azt, hogy egy adott fehérjéből mennyi képződik.

A születéskor megfigyelt metilációk nagyobb része nem folytatódott a gyerekkor során, de 17 százalékuk állandó volt a serdülőkorig.

Olvass többet a babavárásról!

Így kerülheted el várandósság alatt az influenzát
Babát vársz? Ezek a legfontosabb oltások
Így maradhatsz várandósként is trendi

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top