Család

„Hiába beszélek a férjemnek, hogy ne menjen dolgozni a koronavírus miatt”

A férj, aki egyéb betegségei miatt a veszélyeztetett kategóriába esik a koronavírus-fertőzésre, de nem hajlandó táppénzre menni.

Egy elkeseredett olvasónk írt levelet a férjéről, akit hiába győzköd már napok óta, hogy ne menjen be dolgozni pár hétig, a férfi hajthatatlan, és nem hajlandó táppénzre menni. Pedig megtehetné, az orvos is kiírná, hiszen a kora és az egészségügyi állapota pont elég ok lenne a koronavírus-fertőzéstől való félelemhez.

„A férjemnek szívproblémái, magas vérnyomása van, és már elmúlt 60 éves. Minden összejön nála, amiről azt mondják, hogy fokozottan oda kell figyelni a megelőzésre a koronavírus miatt, mert az ő esetében súlyosabb lefolyású is lehet a betegség. Mégsem tudom rávenni, hogy táppénzre menjen, hiába győzködöm, pedig már bevontam a folyamatba a háziorvosunkat is, aki biztosított róla, hogy kap tőle a férjem táppénzes papírt.

De a férjemnek mindenre az a válasza, hogy sokkal kevesebb lesz a fizetése, ha táppénzre megy, ezért inkább dolgozik.

Hiába beszélek, hogy ha belehal a koronavírusba, akkor már édesmindegy lesz a fizetése, nem hallgat rám. A csapból is az folyik, hogy aki teheti, maradjon otthon, mégis a férjem, a kollégái és az én munkatársaim is ugyanígy állnak a dologhoz: amelyik elmehetne táppénzre, az sem teszi meg, inkább meghalnak, mint hogy kevesebb pénzt kapjanak hó végén.

koronavírus munka táppénz

Nem tudni, hogy egy zsúfolt irodaházban hányan járnak be betegen munkába (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

Értem a dilemmát nyilván, nem vagyunk milliomosok, hogy hobbiból lógassuk a lábunkat hónapokig, és elég legyen a fizetésünk fele is a megélhetésünkre. Sajnos ilyen világban élünk, a szolgáltatókat pont nem érdekli, hogy koronavírus van vagy nincs, küldik a számlákat, azokat pedig be kell fizetni, nincs mese. Ehhez pedig sok pénz kell. Nem véletlenül alakult ki ez az általános mentalitás, hogy akkor is bejárunk dolgozni, ha már alig húzzuk el magunkat az irodáig, és csak akkor megyünk táppénzre, ha már tényleg nem bírunk kikelni az ágyból. A pénz nagy úr.

Nincs sok esély rá, de ahhoz, hogy megelőzzünk egy tömeges fertőzést, talán az is jó lenne, ha átállítanánk az emberek fejében ezt a hozzáállást arra, hogy az egészség fontosabb a pénznél. Mindennél, minden körülmények között fontosabb az ember élete, mint a pénz. Ezekben a koronavírusos időkben pedig mindez duplán igaz.”

Még több cikk a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top