nlc.hu
Család

Nem jut pénz nyaralásra

Nincs pénz nyaralásra, de a szülők nem adják fel

Sok család nem engedheti meg magának, hogy évente legalább egyszer elutazzon nyaralni, legalább egy hétre. Pedig a környezetváltozásra mindnyájunknak szüksége lenne. Szülők mesélnek, akik idén nem tudják elvinni a gyerekeiket sehova.

A szakemberek szerint mindnyájunknak nagyon jót tenne, ha minden évben egybefüggően három hetet pihenéssel tölthetnénk, a lakhelyünktől távol. Ezt a luxust nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, jellemzően inkább az egy vagy maximum kéthetes olcsó nyaralás az, amit még be tudtak vállalni a családok.

Eddig.

Sokan ugyanis elvesztették az állásukat, vagy ha azt nem is, hónapokig kényszerültek kevesebb pénzből kijönni, mint korábban, és hát a hatalmas élelmiszerdrágulás sem kedvez az idei vakációnak. Ha valaki mégis most kapna a fejéhez, hogy jó lenne valahova elutazni belföldön, az pedig azért van bajban, mert talán még soha nem volt ekkora érdeklődés a hazai szálláshelyek iránt, így azok teltházzal üzemelnek egész nyáron. Ennek nem az az oka, hogy mégis mindenki megengedheti magának a nyaralást, hanem az, hogy egyszerűen kevés a szálláshely belföldön akkor, ha a vírus miatt sokkal többen mondanak le a drága külföldi útjukról, és inkább a közelben pihennek
 

Ha nyaralni nincs is pénz, kirándulni azért lehet (Fotó: Pixabay)

Ha nyaralni nincs is pénz, kirándulni azért lehet (Fotó: Pixabay)

Adél két óvódás kislányt nevel a férjével. Mindketten ugyanott dolgoznak, és a karantén alatti hónapokban 30 százalékkal kevesebbet vittek haza, ez szerencsére júliusban már másként lesz.  Volt egy kis tartalékuk, de azt áprilisban lakásfelújításra költötték, muszáj volt már kifesteni és újrahuzalozni a villamosvezetékeket a lakásban. Így az idei, szokásos egyhetes balatoni nyaralás elmarad.

Olcsó nyaralás otthon?

„A lányaim 6 és 7 évesek, már tudják, hogy a nyári szünetben nyaralni szoktunk. Mindnyájan hulla fáradtak vagyunk mentálisan, nagyon ránk férne a pihenés, de ha nincs miből, akkor nincs és kész. Nem követelőzők a gyerekeim, egyszerűen nincsenek tisztában a pénz értékével, és szeretnének idén is nyaralni. Alkudozni kezdtek, hogy akkor elmehetünk-e, ha ők nem kérnek majd jégkását a strandon, meg új úszógumit. Sajnos nem ezen múlik, de szerintem ennyi idősen még nincs értelme ezt túlmagyarázni. Idén itthon nyaralunk és kész.

Kiszámoltam, mire telik idén: kétszer elmegyünk majd strandra, azok lesznek a legdrágább programjaink. Egyszer fogunk úttörővasútazni is, de különben inkább csak a környékbeli hegyekben, arborétumokban kirándulunk majd. Gondoltam állatkertre is, de ahhoz, hogy csak egy félnapos program legyen, nagyon drágállom, úgyhogy azt inkább kihagyom. A gyerekekben az a jó, hogyha hátizsákot adok a hátukra, mást és máshol ebédelünk, mint amit szoktunk, és naponta megehetnek két fagyit, akkor ők már boldogok tudnak lenni. Szerintem csak a szülő találékonyságán múlik, hogy el tudja-e adni a Hármashatár-hegyet nyaralásként, vagy sem. Én megpróbálom.”

Nincs nyaralás, a kamasz morog

Réka egyedül neveli a kisfiát, hét éve nem nyaralt sehol, se a gyerekkel, se egyedül. Lakástörlesztést fizet, és hiba keres viszonylag jól, az utazás nem fér bele a keretbe. Néha meglátogatják a vidéki rokonokat egy-egy hosszú hétvégére, azt kis nyaralásnak tekintik. Réka fia 15 éves, és eddig az édesapja minden évben elvitte magával és az új családjával egy külföldi vakációra, általában két hétre. Idén viszont ők is kénytelenek szorítani nadrágszíjon, és nem mennek sehova.

„Mindenkit nagyon rosszul érint ez az egész. A fiam kamasz, jó néha nélkülem töltenie pár napot, kicsit kiszakadni a kispesti közegből. De bevallom, nekem is jól szokott esni az a két hét egyedül itthon, és a volt férjem is boldog, amiért egy kicsit többet tud a fiával lenni. Persze én iszom meg a levét, mert a gyerek morog, bezárkózik a szobájába, utána pedig kijön és elnézést kér. Nem tudom eldönteni, hogy szervezzek-e programot vele én, vagy hagyjam, hogy kamaszosan szenvedjen. Úgy volt, hogy megy dolgozni három hétre egy pékségbe, de az is meghiúsult, úgyhogy tényleg úgy érzi, hogy összeesküdött ellene a világ.”

Egy vadkempingezés a szülőkkel a gyerekkor legnagyobb élménye lehet (Fotó: Pixabay)

Egy vadkempingezés a szülőkkel a gyerekkor legnagyobb élménye lehet (Fotó: Pixabay)

Akkor is ez a nyaralás lesz a legjobb!

Tamás viszont nem esett kétségbe, úgy döntött, hogy beruház 100.000 forintot az idei nyaralásba, és akárhogy is, de ez lesz életük legnagyobb élménye a gyerekekkel. A kiskamaszok eléggé el vannak kényeztetve az édesapjuk szerint, de pont itt az ideje ezen egy kicsit változtatni. A szülők a vadkempingezésre úgy tekintenek, mint egy családi csapatépítőre: alig várják.

„Egy ilyen tavasz után megérdemeljük a nyaralást. Nincs pénzünk az Isztriára, de kit érdekel?! Úgy is utáltam már a rengeteg embert és a sok kocsit, az az igazság. Elmentem a sportboltba, és vettem két háromszemélyes sátrat négyünknek, vágattam bele szivacsot egy üzletben, mert a polifoamon való alváshoz már öreg vagyok. Vadkempingezni fogunk. Gyerekkoromban mi szinte csak sátraztunk a szüleimmel. Imádtam. Néha mi is vadkempingben, máskor kiépített kempingező-helyeken. Megnéztem annak a párnak, ami még megmaradt az árait, és hát igencsak megdöbbentem. Annyi pénzért szinte panzióban lakhatnánk.

Sokan mondták, hogy Magyarországon tilos vadkempingezni, de utána olvastam a dolognak, és ez nem teljesen így van. Az biztos, hogy napokig tilos egy helyen tábort verni, de nem is baj, mi úgy is minden este másik helyen tervezünk aludni. Kocsival megyünk, az kényelmesen elviszi a sátrakat, a kempinggázt, a bográcsot, a matracot és a ruhákat. Napközben várost nézünk, kétnaponta strandolunk, hogy a zuhanyzóban alaposan megfürödhessünk, este a gyerekek krumplit pucolnak, főzünk, kempingezünk. Szerintem a gyerekeim még nem is látták soha az igazi csillagos égboltot. Vettem egy kis ásót is, mert a kakilásra is gondolni kell. Már előre látom a gyerekeim döbbent arcát, amikor közlöm velük, hogy el kell temetni a végterméket.”
 
A vadkemping törvényi szabályozása
 
80.§ (1) Az erdőterületen – annak rendeltetésétől függetlenül – üdülés és sportolás céljából gyalogosan bárki saját felelősségére ott tartózkodhat, melyet az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte. A fokozottan védett természeti területen levő erdőben való tartózkodásra a természetvédelmi jogszabályok az irányadók. (4) Az erdőgazdálkodó köteles tűrni – ha jogszabály másként nem rendelkezik – az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, virág és díszítőlomb állami tulajdonban levő erdőterületen való gyűjtését. 82.§ (1) Az erdőgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdőterületen:
a) huszonnégy órát meghaladóan üdülési, illetőleg sportolási célból tartózkodni, táborozni, továbbá sátrat felverni, lakókocsit felállítani.

Nyaralás belföldön

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top