Család

Anyu, szőrteleníteni kell a lábam!

A kamaszok egyre hamarabb és sokkal alaposabban szőrtelenítenének, mint pár generációval korábban. A szülők nagy része támogatja őket ebben, de akadnak, akik megtiltják, vagy életkorhoz kötik a szőr eltávolítását.

Olyan világban élünk, amikor nemcsak a média, de a közvélekedés is azt sugallja a gyerekeinknek, hogy a nőkön egy szál szőrnek sincs helye. A legtöbb gyerek úgy nő fel, hogy hónalj szőrzetet nőkön legfeljebb a nagymamán lát, és a teljes szőrtelenség természetességét sulykolja a kamaszok körében a könnyen és korlátlanul elérhető pornó is. De mi a helyes, mikor engedjük a gyerekünknek hogy szőrtelenítsen, és mit?
Erről igencsak megoszlanak a szülők és a kamaszok véleményei is. Megkérdeztünk két szakembert is, mit tart helyesnek.

Viktória már kamaszként elhatározta, hogyha lánya születik, ő azonnal segíti majd a szőrtelenítésben, amikor csak kéri. Gyanta, borotva, vagy más, neki mindegy, ő támogatni fogja a lányát. Neki ugyanis nagyon rossz emlékei vannak a saját kamaszkoráról és a szülei viselkedéséről. Mai napig úgy érzi, hogy az anyja, még ha jószándékból is, de teljesen tönkretette a kamaszkorát azzal, hogy nem engedte gyantáztatni.
„Sötét, vastag hajú kislány voltam, aki nagyon korán elkezdett érni. Már 12 éves koromban zavart a szőr, de 13 évesen már úgy is éreztem, hogy mindenki a lábamat bámulja a az utcán. Mivel anyám is kozmetikushoz járt gyantáztatni a lábát, igaz csak nyáron, kértem, hogy vigyen magával engem is. Teljesen kiborult, és megtiltotta, hogy bárhogy eltüntessem a szőrt a lábamról, sőt, elkezdett eltiltani a barátnőimtől is. Nem értettem mi baja lehet.”

Később kiderült, hogy Viktória szülei azt gondolták, hogy a lányuk azért akar megszabadulni a szőrtől, mert jár valakivel, és le akarnak egymással feküdni. Erről azonban szó sem volt, a lányt egyszerűen zavarta a látható szőr a lábán. Egyszer a zsebpénzéből borotvát vásárolt egy osztálybuli előtt, és titokban leborotválta magát, de másnap a szülei észrevették, és hatalmas botrány lett belőle. Tizenhat éves koráig nem mehetett gyantáztatni, ezért addig nyáron is hosszú nadrágot hordott, és nem volt hajlandó strandra menni, de szülőket ez sem hatotta meg. 

Anyám elvitt a kozmetikushoz, aki kiszőkítette a szőrt a lábamon

Hasonlóan gondolkodtak Nóra szülei is. Valamennyire megértették, hogy a kislányuk nem szeretne szőrösen mutatkozni, de úgy gondolták, hogy egy gyereknek még nem egészséges a szőrtelenítés, ezért 14 évesen a kozmetikussal szőkére festették az amúgy sötét szőrszálakat.

„Mit ne mondjak, remek lett! Ugyanolyan szőrös voltam, csak szőke szőrökkel, ami egy pillanatig se volt megoldás természetesen. Azóta se értem, hogy a teljesen normális gondolkodású anyám ezt hogy képzelte, és a kozmetikus miért ment bele, de több osztálytársamnak is ugyanezt találták ki a szülei. Én pedig sima lábakat akartam, úgyhogy egymást kezdtük gyantázni iskola után. Na ettől akartam megkímélni a saját lányomat, úgyhogy amikor eljött az ideje, párszor gyantáztattuk, tizenhat évesen pedig elkezdett lézeres szőrtelenítésre járni. Mikor legyen gyönyörű a lába, ha nem most?”

Sok kamasz magát gyantázza (Fotó: GettyImages)

Sok kamasz magát gyantázza (Fotó: Getty Images)

Dr. Lengyel Enikő bőrgyógyász szerint a szőrtelenítés nem ördögtől való, de fontos, hogy a gyerek bőrtípusának megfelelően válasszuk ki a szőrtelenítési módot. „Ha valakinek olyan érzékeny bőre van, mint az én 13 éves lányomnak, akkor a hypoallergén szőrtelenítő krémet részesítsük előnyben. A borotva mellett az egyszerű használat szól, de mikrosérüléseket okozhat, ennek talaján ekcéma vagy akár felülfertőződés is kialakulhat. Ha figyelünk arra, hogy előzőleg legyen megfelelően hidratálva a terület, csökkenthetjük az irritáció esélyét. Viszont ha szőrtüszőgyulladást provokálunk bármely módszerrel, nem javasolt a szőrtelenítés, ez esetben a lézeres beavatkozás jelent majd megoldást, ami 18 éves kor csak alatt szülői beleegyezéssel végezhető.”

Zsófi 14 éves, és lézeres szőrtelenítést kért születésnapjára. Mindenhol szerette volna, van is olyan osztálytársa, akinek kifizették a szülei, de neki csak az alsó lábszárait és a hónalját engedték. „Szerintem a szőr egyenlő az igénytelenséggel. Anyukám se szőrös, de ő minden hónapban kozmetikushoz jár, amit én örömmel kihagynék, ezért kértem a lézeres segítséget. Majd ismételni kell néha, de nagyon bevált.

A fiúk is

Helgának fia és lánya is van, és teljesen természetesnek gondolja, hogy a lánya a lábát, a bikinivonalát és a hónalját is szőrteleníti. Mivel a fia sportoló, nem csodálkozott azon sem, amikor 15 éves korában észrevette, hogy nincs hónaljszőre. Azon viszont nagyon meglepődött, amikor véletlenül rányitott a fiára a fürdőszobában és kiderült, hogy a fanszőrzetét is teljesen leborotválta.

„A férjem is rendben tartja a sajátját, de nem kapja le teljesen. Bevallom, eléggé elkerekedett a szemem, amikor megláttam. Aztán a gimnáziumi osztályfőnök barátnőm, akinek ráadásul három fia is van, mesélte, hogy ez már teljesen megszokott a tinik között, aztán amikor komoly kapcsolatuk lesz, akkor a legtöbb fiú általában visszanöveszti odalent. Azóta nem láttam a fiamét, és ki is hagynám ezt a lehetőséget, de komoly barátnője még nincs, az biztos. Havonta hordom kozmetikushoz a lányom, közösen gyantáztatunk, a fiam viszont gondolom borotválkozik. Szerintem manapság már szerencsére egy kamasznak se kell szőrösen járnia csak azért, mert a szülőknek furcsa elképzelései vannak.”

A férfiak is szőrtelenítenek (Fotó: GettyImages)

A férfiak is szőrtelenítenek (Fotó: Getty Images)Pápai Juci kozmetikus is szerint bátran kérjük szakember segítségét szőr ügyekben is. „Egy természetes anyagokat használó kozmetikus, egyben bőrterapeuta szemszögéből nézve két ideális szőrtelenítési módszer létezik tinédzserek számára: a gyanta és a borotválás. Ebből is elsősorban az előző verziót ajánlanám, mert viszonylag tartós, 4 hetes szőrmentességet produkál. Amennyiben lehetséges végezze ezt szakember, az első alkalmakkor legalábbis mindenképpen, és beszéljék át pontosan a gyantázás lépéseit. A borotválás gyors, otthon elvégezhető opció, ám csak 1-2 napos megoldást nyújt. Ha ezt választjuk ügyelnünk kell a borotva és elő- valamint utóápoló szerek kiválasztására, annak rendszeres tisztán tartására, de mutassuk meg gyermekünknek a használatot is, elkerülve a penge által okozott sérüléseket.”

Van, amikor a szülő szól

Éva nevetve meséli, hogy az ő kislánya már csecsemő korában szőrös volt, és 12 éves korában egyszerűen nem lehetett tovább halogatni a gyantázást. Mivel az anya is meglehetősen erős szőrzettel rendelkezik, jól emlékszik arra, amikor az osztálytársai csúfolták ezért. Ennek semmiképp nem akarta kitenni a kislányát.
„Én borotváltam magam egészen az első fizetésemig, de mivel erős és sötét a szőröm, sokszor reggelre már borostás volt a lábam, arról nem is beszélve, hogy sokszor megvágtam magam. Ennek semmiképp nem tettem volna ki a gyerekem. A lányom fekete, szőrös háttal született, ami szerencsére kétéves korára elkopott, de tízévesen már eléggé látszottak a szőrszálak a kis lábán is. Nagyon sajnáltam ezért, bár mindenben van valami jó: neki háromszor annyi gyönyörű haja van, mint bármelyik osztálytársának. Ötödik osztályban, osztálykirándulás előtt vittem el először kozmetikushoz, a teljes lábát és az alkarját is gyantáztattuk. Olyan boldog volt utána, hogy azt elmondani nem tudom! Tavaly pedig beruháztunk egy otthoni villanófényes szőrtelenítő eszközre, ami meglepően jól működik, már csak félévente egyszer megyünk gyantáztatni, akkor is jóval kevesebb szőrt kell leszedetnünk magunkról, mint eddig. Drága volt, de nagyon megérte.”

Lili 17 éves, és elképzelni se tudja, hogy akár egy szőrszálat is észrevegyen rajta valaki. A szőrt sorscsapásnak tartja, és elítél mindenkit, akin a legkisebb pihét meglátja. „Nem vagyunk már az őskorban! Tudom, hogy vannak páran, akik szerint ez természetes, sőt, léteznek perverzek is, akik a szőrre gerjednek, de kétszáz éve még azt is természetesnek gondolták, hogy évente egyszer fürdenek, szóval ez nem jó szöveg. A szőrt egyszerűen nem lehet olyan tisztán tartani, ahogy kell. Én egy fiútól is elvárom, hogy ápolt legyen mindenhol.

Le vele?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top