Életmód

Teljes fazongyanta – ciki vagy cuki?

A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem változik szezononként a fazon: nagyjából tíz éve dívik a teljes intim szőrtelenítés. A férfiak is egyre gyakrabban veszik rá magukat a szőrszálhasogatásra, ami, ha profi végzi, állítólag nem is fáj.

A nők nagy része az intim fertályokon is a borotválkozásra esküszik, mivel ez egy viszonylag könnyen és gyorsan alkalmazható megoldás, de népszerűek a különböző kémiai szőrtelenítők is, mint amilyenek a különféle krémek és habok. A gyantázással és az epilálással szemben ezek a módszerek nem távolítják el a szőrszálakat a szőrtüszőkből. Tartósabb eredmény – és a nem kívánt balesetek elkerülése érdekében – szerencsésebb profi szakemberre bízni a műveletet, például kimondottan intim szőrtelenítésre specializálódott szalonban, vagy végleges szőrtelenítést ígérő helyeken járjunk a dolog végére.

Jár-e kockázattal a teljes szőrtelenítés, és ha igen, hogy tudjuk a leginkább lecsökkenteni? Nőgyógyász és intimkozmetikus véleményét is kikértük. 

Ne add kölcsön a borotvádat!

A fanszőrzetnek nyilvánvalóan védelmi funkciója van, ez azonban a napjainkra jellemző higiéniás körülmények között már nem annyira lényeges, mint mondjuk száz évvel ezelőtt. „Az, hogy a nők milyen fazont viselnek, az utóbbi időben azt hiszem az aktuális divattól függ, vagyis leginkább esztétikai szempontok határozzák meg, hogy kinek milyen az intim testrésze” – kezdi Dr. Vida Gábor szülész-nőgyógyász, aki munkájából adódóan rendszeresen lát ruha nélkül lányokat és asszonyokat.

“Azt gondolom, hogy a meghagyott vagy épp eltávolított szőrzet mennyiségénél sokkal lényegesebb kérdés, hogy ki és hogyan végzi a műveletet. Akár otthon, akár kozmetikusnál kerül sor a szőrtelenítésre, elsődleges szempont a megfelelő higiénia, épp ezért nagyon rossz ötlet, ha a barátnők kölcsönadják egymásnak a borotvájukat, ezzel ugyanis sok egyéb mellett akár HPV-fertőzésre is szert lehet tenni. A másik, amit sok nő nem tart szem előtt, hogy szőrtelenítés után időt kell hagyni a bőrnek a regenerálódásra, vagyis nem szerencsés a kozmetikustól a wellness hotel felé venni az irányt.

fotó: istock

Vida doktor hozzátette azt is, hogy – ahogy a test bármely pontján – úgy az intim részeken is előfordulhatnak különféle bőrnövedékek, amiket rosszabb esetben egy laza borotvahúzással lemetszhetünk, erre tehát különösen oda kellene figyelni. “Egy-egy elhibázott otthoni próbálkozás után van, hogy olyan komolyabb szőrtüsző gyulladás alakul ki, hogy a hölgyek hozzám fordulnak segítségért. Ez jóval kellemetlenebb a sima kipattogzásnál, ugyanis hosszan tartó, fájdalmas gyulladás is létrejöhet, amit először le kell fertőtleníteni, majd antibiotikumos krémmel kezelni. Sokat ront a helyzeten, ha ezeket házilag (nyomkodással, bökdöséssel vagy kenegetéssel) próbálják meg orvosolni az érintettek, rosszabb esetben ugyanis a fájdalmas és krónikusan gyulladt rész kimetszésére is sor kerülhet.” 

A doktor úr is megerősítette, hogy a nők többsége körültekintőbben készül a nőgyógyászati látogatásra, mint egy randevúra, ami szerinte, amellett, hogy nagyon kedves tőlünk, érthető is, hiszen teljesen kitárulkozunk ilyenkor az orvosunk előtt. – A lányomnak is mindig azt mondom, hogy úgy induljon el otthonról, hogy ne okozzon neki kellemetlenséget, ha egy váratlan helyzet miatt le kell vetkőznie, bármelyikünkkel előfordulhat ugyanis baleset, ami miatt lekerülhet rólunk a ruha. Egy átlagos nőgyógyászati vizsgálat során a hangsúlyt elsősorban azokra a részekre helyezzük, ahol nem nő szőr (vagyis a hüvelyen belül), ettől függetlenül megtisztelőnek érezzük, ha a hölgyek ápoltan és tisztán érkeznek a rendelőbe.” 

A férfiak is egyre merészebbek

Mostanában ugyanakkor a férfiak nem csak a nőktől várják el, hogy egész évben rendben tartsák az intim testrészeiket, hanem ők is rászánják magukat a szőrtelenítésre odalent. Reprezentatívnak cseppet sem nevezhető felmérésem (= férfi ismerőseim kifaggatása) mellett Nagy Krisztina, a Naturiti Intimkozmetika tulajdonosa és szakmai vezetője is megerősítette: „Gyakori, hogy az erősebb nem képviselői jelentkeznek be hozzánk gyantázásra, részükről is folyamatosan nő az igény erre a szolgáltatásra, olyannyira, hogy vendégeink 30 százaléka ma már férfi” – avat be a kulisszatitkokba Kriszti.

intimgyanta intim szortelenites fazongyanta

Nagy Krisztina, intimkozmetikus – Ha szakértő kezek végzik, nem fáj az intimgyanta

“A vélekedéssel ellentétben a női intim szőrtelenítésben nincsenek évente változó trendek. A teljes intim gyantázás a legnépszerűbb, ami egy “alul-felül, elöl-hátul” szőrtelenítést jelent. Női vendégeink 97 százaléka ezt kéri, a maradék 3 százalék a fazon gyantázásra szavaz, és csak néhány ezrelék kér csupán bikinivonal gyantázást. Ezek az arányok 10 éve változatlanok, a fiúknál azonban nagyobb a szórás, ők még keresik a stílusukat.”

S ha már szóba kerültek a férfiak, nem tudtam kihagyni a kérdést, hogy hogy bírják az erősebb nem képviselői a fazonigazítást, látva az árlistában a teljes intim gyantázás részleteit (hímvessző, herezacskó, gát, ánusz, fenék belső ív szőrtelenítése). “A vélekedéssel ellentétben a férfiak nagyon jól tűrik az intim gyantázást, ugyanis egy intimkozmetikában a szőrtelenítés legfeljebb enyhe kellemetlenséggel jár, nem pedig fájdalommal. A filmekben látható, komikusan kínos „gyantaélmények” egy felkészült szakembernél nem fordulnak elő.” – biztosított a szakember.

GIF

Arról, hogy jó ötlet-e otthon próbálkozni a gyantázással, Krisztinek határozott véleménye van, nem azért, hogy „hazabeszéljen”, hanem azért, mert sok kellemetlenséget okozhat, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Ugyanez igaz a hozzáértők kiválasztására is, sajnos még így is előfordulhat, hogy melléfogunk.

Egy szalonban (jó esetben) olyan szakemberrel lesz dolgunk, akinek megfelelő tapasztalata van abban, hogy gyorsan, esztétikusan és higiénikusan dolgozzon. Ez azt jelenti, hogy képes úgy eltávolítani a szőrszálakat, hogy közben a bőrfelület épségét, egészségét megőrzi, sőt, jó esetben még fokozza is azt. Az otthoni kísérletezgetést gyakorlat híján sokszor megszenvedi az intim bőrfelület és gyakrabban jöhetnek létre gyulladások, benövések. A helytelen szőrtelenítés következtében a bőr pigmentálódhat, barnás elszíneződések és elhúzódó gyulladásos folyamatok alakulhatnak ki. Fontos tudni, hogy szalon és szalon között is van különbség. Egy hónalj vagy lábszár gyantázást akár olyan kozmetikusra is rábízhatunk, aki ritkábban csinál ilyesmit, az intim szőrtelenítés viszont összetettebb folyamat, ami gyakorlatot igényel. Ha lehet, forduljunk intimkozmetikushoz vagy olyan ellenőrizhető szakemberhez, akit a környezetünkből ajánlott valaki.” – javasolja a szakember.

A szőrfóbia létezik

Az úgynevezett pogonofóbiában szenvedők rettegnek attól, hogy nem kívánt szőrszálak jelennek meg a testükön, ezért nagy gondot fordítanak az alapos borotválkozásra és szőrtelenítésre. Ha saját testüket tökéletesen rendben tartják, még mindig kellemetlenül érzik magukat, ha olyan ember kerül a közelükbe, akit nem zavar a pár napos borosta vagy az, hogy szőrös a hónaljuk, a lábuk, netán közszemlére teszik a strandon a dús szőrzettel borított bikinivonalukat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top