nlc.hu
Életmód

A bikinivonal borotválásának helyes módja

Így kell helyesen borotválni a bikinivonalat

A szőrtelenítési szokások az utóbbi években kezdenek megváltozni. Már nem annyira elvárás a társadalom részéről a folyamatos tökéletesség. Azonban a megfelelő ápoltságot minden ember szeretné elérni. A borotválkozás az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb szőrtelenítő módszer.

Akár most kezded a bikinivonalad borotválását, akár már régóta ez a bevált módszered, pontosan tudhatod, hogy nem egyszerű dolog. Szükséges hozzá a megfelelő felszerelés és a helyes metódus, hogy sértetlen maradjon az érintett bőrfelület. Bizonyára te is mindig szenvedsz a bőr kipirosodásától vagy a benőtt szőrszálaktól. Nyaralás és strandolás előtt kihagyhatatlan a megfelelő szőrtelenítés, és a cél, hogy sima, hidratált bőrrel viseljük fürdőruhánkat.

A piros, fájdalmas, viszkető, irritált bőr oka a nem megfelelő borotválkozási technika. Különös figyelmet kell szentelnünk ennek a területnek az ápolására, hiszen a bikinivonalon a szőr hajlamosabb a bőr alá nőni, mert alapvetően is vastagabb, mint más testrészeinken. Tehát a sietős, nem odafigyelős szőrtelenítés nem a megfelelő irány, inkább tervezzük be előre, hogy nyugodt körülmények között végezhessük el.

Íme, amikre érdemes figyelni, ha borotválkozásra adjuk a fejünket!

Egyáltalán rossz dolog-e borotválni a bikinivonalat?

Fontos leírni, hogy a szőrzet eltávolítása mindenkinek a saját döntése, ne hallgassunk másokra, és engedjük el a társadalom nyomását ebben az ügyben is. Az is saját döntésünk, hogy milyen módszerrel szőrtelenítünk, van, amelyik egészségesebb vagy épp hosszabb távú, de végérvényesen kimondhatjuk, hogy még mindig a borotva számít a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldásnak.

A szőrszálak benövését és a kicsi piros foltokat el lehet kerülni a megfelelő eszközökkel és a bőr ápolásával. Az első és legfontosabb szabály, hogy csak tiszta és éles borotvát szabad használni.

Egy nő alsó testrésze van a képen, piros bikinit visel, és épp borotválja bikinivonalát.

Figyeljünk a helyes irányra: mindig a szőr növekedésével ellentétes irányba húzzuk a borotvát!
(Fotó: Getty Images)

Fektessünk be egy jó minőségű borotvába!

Akár kézi, akár elektromos borotvát használunk, érdemes minimum egy középkategóriásra beruházni. Jobb, ha több pengéset választunk, mert nagyobb nyomást gyakorolnak a bőrre, így minden penge kisebb erővel, de nagyobb hatással dolgozik. Az olcsó borotvák nem elég masszívak, könnyen szétesnek, pedig nem szabadna a kádba egyszer beleesett borotvát újra használni. Az eldobható borotvák nagyon praktikusak – főleg, mióta a repülőre is felvihetjük őket – kicsik, gyorsan és kéznél vannak. De okkal hívják őket úgy, hogy eldobható, nem szabad hosszú ideig használni őket.

Mit tegyünk a benőtt szőrszálak ellen?

Bizonyos lépések megtétele segít csökkenteni a szőrszálak benövésének esélyét.

  • Hámlasszunk borotválkozás előtt!
  • Használjunk éles és tiszta borotvát!
  • Hidratáljunk borotválkozás után rögtön és a következő napokban is!

A szőrtelenítés előtt érdemes egy 10 percet meleg vízben áztatni magunkat, hogy a bőr külső rétege meglágyuljon, ezáltal könnyebb a szőrzet eltávolítása. A meleg víz után bőrradírral távolítsuk el az elhalt hámsejteket, így a penge közelebb kerül majd a bőrhöz és magukhoz a szőrszálak végéhez. Nem érdemes kihagyni a hámlasztást, mert akkor kockáztatjuk azt, hogy a borotva elhalt bőrdarabokat és a koszban lévő baktériumokat visz be a pórusokba.

Ne hagyjuk ki a borotvakrémet!

Ha bőrünk nedves, akkor tanácsos borotválkozásra kialakított krémet vagy gélt használni. Amikor használjuk a pengét, akkor valójában a bőrünket is borotváljuk. Ezért kell elegendő csúszási felületet biztosítani az éles borotvának. Érdemes kifizetni a drágább, jobb minőségű krémet, amelyben olyan összetevők vannak, mint a sheavaj, az olívaolaj és a kókuszolaj. Vigyünk fel belőle egy vékony réteget az érintett területre, hogy még lássuk alatta a bőrt és a nemkívánatos szőrszálakat!

A bőr nyugtatása és hidratálása

Borogassuk be vagy alaposan mossuk át hideg vízzel a területet, így csökkenthetjük a kipirosodást! A körömvirágkrém és a teafaolaj is alkalmas lehet a bőr nyugtatására. Használjunk hidratáló krémet legalább reggel és este, de a borotválkozás után mindenképpen! Így elkerülhetjük a bőrfelület kiszáradását, sebesedését és viszketését

(Forrás: Womens Health, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top