nlc.hu
Család

Iskolakezés koronavírus

Egy budapesti iskola példáján keresztül ezekre a szabályokra számíthatsz iskolakezdésnél

A példából látszik, hogyan fognak működni az EMMI által kidolgozott biztonsági előírások az iskolákban.

Hamarosan itt van az iskolakezdés – a Blikk egyik olvasója juttatta el a laphoz egy nagy budapesti általános iskola tájékoztatását, amit csütörtökön reggel adtak ki, és ami a járványhelyzet miatti működési rend változásairól szól. Bár nem minden iskola pont ugyanilyet fog kiadni, ebből látható, hogyan teljesül a szabályrendszer az EMMI által kidolgozott, koronavírus miatti biztonsági előírások alapján.

Mire számíthatunk pontosan az iskolakezdésnél

Diákok várakoznak a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium udvarára kihelyezett székeken 2020. május 6-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az érinetett iskola szabályrendszeréből és etikettjéről a következő lényeges pontokat emelnénk ki:

  • Általános elvárás, hogy kizárólag egészségesen, tünetmentesen küldheti be a szülő a gyermekét az intézménybe.
  • A maszk a gyermekek számára nem kötelező, ám 12 éves kor felett ajánlott a viselése
  • Az iskola azt kéri, a gyerekek a reggeli és esti ügyeleten csak a legszükségesebb időt töltsék.
  • Az iskola a szülőkkel való kapcsolattartásban az elektronikus megoldásokat részesíti előnyben.
  • A reggeli beléptetésnél két különböző portán léphetnek be az alsós és felsős évfolyamok tanulói. A tanítás végén viszont közös kapun át távozhatnak.
  • Az elsősök szüleire az első héten ez a suli külön szabályokat alakít ki, az osztályfőnökökkel egyeztetve. A napköziseket, vagy a mégis az esti ügyeletben maradókat például a tanítók az udvarra kísérik, ott adják át a szülőknek. A felsős napközisek viszont önállóan hagyhatják el az épületet. Ha valaki a szokottól eltérő időben vinné el adott napon a gyermekét, azt előre jeleznie kell a tanítónak.
  • Az intézménybe külsős látogató csak maszkban mehet be, mégpedig szabályosan használt maszkban, vagyis nem az állon, az orr alatt – meg egyéb helyeken – viselve azt.
  • Az intézménybe lépő tanulók és felnőttek testhőmérsékletét alkalomszerűen ellenőrizni fogják.
  • Aki az iskolában lázas lesz, vagy egyéb tüneteket mutat, azt elkülönítik, a szülőt értesítik, addig a gyermeket felügyelik.
  • Lesz lehetőség kézfertőtlenítésre, a takarítás folyamatos lesz.
  • A tanulóknak azt javasolják, hogy a szünetekben is maradjanak a szellőztetett tantermekben – kivéve nyilván, ha mosdóra kell menniük. Az udvarra is ki lehet menni szünetben, a tanárok emelt létszámmal felügyelik az udvart.
  • A testnevelés órák levegőzéssel, sétával, udvaron és a műfüves pályán is lebonyolíthatók, heti minimum egy óra a tornateremben lesz, az úszásórák egyelőre elmaradnak.
  • A büfé működik majd, a sorbanállás szabályait felügyelik.
  • Az ebédeltetést az étkedében elnyújtott időintervallumban bonyolítják le, hogy ne legyenek egyszerre sokan ott.
    Ha az idő megengedi, az intézmény ablakait nyitva tartják a szellőztetés miatt. Ez azért fontos, mert a szülőknek olyan ruhát kell adniuk a gyerekekre, hogy ezt elviseljék.

A szabályok betartása azért is fontos, mert sokan vélik úgy, az iskolakezdéssel robbanhat be csak igazán a koronavírus második hulláma, ráadásul a környezet is megváltozik, ami kedvez a vírusok szaporodásának.

További cikkeink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top