Család

A szülők szoronganak az iskolakezdéstől – mit tehetünk ellene?

Biztonságban lesznek a gyerekeink? Mi lesz, ha megint jön a digitális oktatás? Nem csoda, hogy a szülők szoronganak az iskolakezdés miatt.

Amióta megtudtuk, hogy az iskolakezdés ugyanúgy zajlik idén is, mintha mi sem történt volna, megkönnyebbüléssel vegyes szorongás lett rajtunk úrrá. Örülünk, hogy nem kell otthon a digitális oktatással vesződni, miközben zsonglőrködünk a munkával és a háztartással, de közben természetes, hogy féltjük a gyerekeinket és tartunk attól, hogy hazahozzák esetleg a vírust. Jessica Small családterapeuta szerint nincs gond a szorongással, arra azonban figyelni kell, hogy ne nyomjuk el magunkban, mert attól csak feszültebbek leszünk a gyerekekkel.

Az aggodalmaid jogosak

A szakember szerint az egyik legfontosabb lépés, hogy ne beszéld le magad erről a szorongásról, hanem tudatosítsd magadban, hogy jogosak ezek az aggodalmak, és hogy rajtad kívül még milliónyi szülő érez ugyanígy az iskolakezdéssel kapcsolatban. Nem vagy paranoiás, nem fújod fel a problémát, igenis van miért aggódni annak, akinek intézménybe jár szeptembertől a gyereke hatszáz másik társával együtt.

A szülők aggódnak az iskolakezdés miatt

Az iskolakezdés szorongással tölti el a szülőket (Kép: Unsplash)

A betegségek miatt amúgy is szoktunk aggódni, amikor iskolába kezdenek járni a gyerekek, most pedig még egy adag aggodalmat kell kezelni magunkban külön a koronavírus maitt. Bármit is harsog a tévé, az iskolák nyilván nem tudják megvédeni a gyerekeket a vírustól, ez pedig új kihívás elé állít most szülőként minket. Ismeretlen terepen mozgunk, ami mindig ijesztő és aggasztó, még járvány nélkül is.

Arra koncentrálj, amit irányítani tudsz

A családterapeuta azt javasolja, hogy miután tudomásul vetted, hogy aggódsz, kezdj el azon gondolkodni, amit irányítani tudsz. Olyan apróságokra koncentrálj, mint hogy mennyi vizet iszol egy nap, vagy hogy hány órát alszol. Vedd sorba a napi feladataidat és pipálj ki közülük annyit, amennyit csak bírsz. Így vissza tudod szerezni a kontroll érzését egy kicsit.

A légzéstechnikák is sokat segíthetnek szorongás esetén, nem kell bonyolult meditálásba kezdeni, csak állj meg egy percre és számold meg, hányszor veszel levegőt. Kipróbálhatod azt a technikát is, amikor négy számolásig benntartod a levegőt, négy számolásig pedig kifújod, mindezt ismételd négyszer. Csodát tesz a zilált idegekkel. Ne merülj el az aggodalmakban, de ne is ignoráld azt, amit érzel. Koncentrálj a mindennapokra, és ne próbáld meg kitalálni a jövőt, ezzel nagy terhet vehetsz le a saját válladról.

Mutatunk még több szorongásoldó technikát:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top