nlc.hu
Család

Idősek bölcsességei

3 elgondolkodtató idézet idősektől, amit jegyezz meg egy életre!

Érdemes az idősekre és nálunk bölcsebbekre hallgatni, ha boldogan szeretnénk élni.

Ülj oda a nagyi lábához, és csak hallgasd, mit mesél. Engedd beszélni a nagypapát, mert kincseket is érhetnek a tapasztalatai. Ne rázd le az idős szomszédasszonyt, ha tanácsot akar adni az élethez. Körülöttünk élnek azok az idős emberek, akiknek érdemes adni a szavára, keresd a társaságukat, és szívd magadba a tudást, amit átadhatnak. Most három olyan idézetet hoztunk, melyet érdemes alaposan átgondolni és a magunkévá tenni.

Henry Danton balett-tanárt 100 éves születésnapján kérdezték meg arról, mitől van ennyire jó formában ilyen idősen. A saját bevallása szerint őt a tanítás tartja fiatalon, esze ágában sincs nyugdíjba vonulni. Tanácsot is adott a fiataloknak:

„Mindenkinek kutya kötelessége, hogy gondoskodjon saját magáról, legfőképp pedig a testéről. Ez az egyetlen dolog, ami mindig, 100 százalékban a mienk lesz. Csodálatos ajándék ez, csodálatos eszköz, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy vigyázzunk rá.”

Idősek idézetei az életről

Hallgass az idősek bölcsességére! (Kép: Karabélyos Péter/Fortepan)

Iluminada Blasquez spanyol parasztasszony 84 évesen hunyt el, a halálos ágyán kérdezték meg tőle, mi a titka, hogy ilyen boldog élete volt. A válaszában minden benne van, amit a család jelentőségéről érdemes megjegyezni egy életre:

„Nem szabad a gyermekeket egymáshoz hasonlítani. Én 6 gyereket neveltem fel, akik felnőttként is jó testvérek maradtak, és a mai napig összetartanak. Ők mind boldog emberek, és ezt a boldogságot át tudják adni a feleségeiknek, férjeiknek és gyermekinek is, és ez tartja össze a családunkat. Ennek a boldogságnak a kulcsa az volt, hogy sosem hasonlítgattam a gyerekeimet egymáshoz, és mindegyiküket a saját, külön egyénisége és igényei szerint neveltem. Úgy tekintettem rájuk, hogy mindegyik a saját nemében tökéletes és hibátlan. Az összehasonlítás fájdalmas a gyerekeknek, azt fogják érezni tőle, hogy hiba van bennük. Az összehasonlítgatás csak rossz versengést, irigységet és bántást szül, és kioltja a szeretetet és bizalmat a kapcsolatokból.”

De talán a legfrappánsabb üzenet a 85 éves Teri nénitől, a Szigethalom Egyesített Népjóléti Intézmény idős lakójától származik, aki egy mondatban megfogalmazta a boldog élet titkát:

„Kevesebb munka, több élet!”

Még több idézet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top